Gezondheid

Pers zaait verwarring over biologisch voedsel (video)

Help mee door deze informatie met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

‘Biologisch eten niet gezonder’, kopte de Volkskrant gisteren. De NOS erkende dat met die uitspraak een te vergaande conclusie was getrokken.

Het probleem met dergelijke krantenkoppen is dat ze onjuist zijn. De studie, waar de media naar verwijzen, bevestigt juist dat biologisch voedsel veel gezonder is dan conventionele voeding.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Maar hoe zaaien de media dan verwarring over biologisch eten? Door de feiten te verdraaien. Om te beginnen is ‘de studie’ geen echte studie, maar een analyse van oudere studies. Geen nieuw laboratoriumonderzoek, geen nieuwe analyses, maar eerder onderzoek, dat elkaar bovendien tegenspreekt.

De analyse is gedaan door de Stanford-universiteit en werd gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine. De studie concludeert het volgende:

  • Blootstelling aan chemische pesticiden bleek significant lager bij biologisch voedsel (circa 30 procent minder dan bij conventioneel voedsel)
  • Blootstelling aan superbacteriën in vlees (antibioticaresistente bacteriën) was ook significant lager bij biologisch eten (een verschil van ongeveer 33 procent)
  • De conclusie luidt dat consumptie van biologisch voedsel mogelijk de blootstelling aan pesticiden en antibioticaresistente bacteriën vermindert

Op de één of andere manier hebben de media gedacht dat biologisch voedsel ‘niet gezonder’ is dan industrieel geproduceerd eten. De pers verzuimde het volgende te melden:

  • Genetisch aangepaste organismen mogen niet worden verwerkt in biologisch voedsel, bewerkte voeding bevat vaak wel genetisch aangepaste ingrediënten
  • Kunstmatige chemische zoetstoffen zijn niet toegestaan in biologisch voedsel, terwijl conventioneel eten vaak verrijkt is met giftige chemicaliën als aspartaam en saccharine
  • De studie keek niet naar het gebruik van genetisch gemanipuleerde groeihormonen die bij runderen worden ingespoten en in de melk terecht komen
  • De schade aan de omgeving door industrieel geproduceerd voedsel is veel groter omdat pesticiden niet alleen in de gewassen gaan zitten, maar ook vrijelijk in de rivieren en oceanen kunnen stromen
  • Er staat dat niemand de studie heeft gefinancierd. Moeten mensen geloven dat wetenschappers vrijwillig in hun vrije tijd een studie doen? Het geld voor de studie moet ergens vandaan zijn gekomen

Is de industrie bang nog meer marktaandeel te verliezen? Biologische producten winnen in Nederland steeds meer aan populariteit. Vorig jaar bedroeg de omzet 881 miljoen euro, een stijging van ruim 17 procent ten opzichte van 2010. Veel consumenten kopen deze voedingswaren omdat ze denken dat die producten gezonder zijn.

Bron: Naturalnews.com Foto: PA

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

51 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
yes
yes
11 jaren geleden

Al eens de stelling van Wageningen University gehoord……? Biologisch, duurzaam, goed voor milieu blijkt maar betrekkelijk. En om de toekomstige wereldbevolking te kunnen voeden is intensieve landbouw noodzakelijk.

Biff
Biff
11 jaren geleden

Ja viel me ook op gisteren. Wat wel weer bemoedigend was id dan dat de NOS evenlater rectificeerde,

dat was (voor mij)onverwacht en vond ik erg leuk

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Geef mij maar biologisch geteeld.Neem andijvie commericieel geteeld en die smaakt waterig.Neem die zelfde andijvie biologisch geteeld, en de wereld van smaakvarschil is je gelijk duidelijk.En iets wat zo snel mogelijk de grond uit moet worden gestamt, zal veel minder vitaminen dragen, dan iets wat met zorg, rust, en biologische meststoffen geteeld is.Dus de grote LEUGENAARS zitten zeker bij de media.Het tegendeel is overigens snel te bewijzen.Vooral als je een zwager hebt die een leidinggevende functie in het laboratorium heeft,en al heeft verteld, dat de volkskrant gigantisch liegt!!!

Biff
Biff
11 jaren geleden

[quote name=”yes”]Al eens de stelling van Wageningen University gehoord……? Biologisch, duurzaam, goed voor milieu blijkt maar betrekkelijk. En om de toekomstige wereldbevolking te kunnen voeden is intensieve landbouw noodzakelijk.[/quote]

Wat jij zegt is gewoon PERTINENT niet waar! Uiteindelijk is de opbrengs van biologische landbouw hoger!

Back to top button
51
0
We lezen graag je reactie!x