Mens en Dier

Tibetanen kunnen overleven op grote hoogte dankzij uniek gen

Help door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een genetische mutatie heeft er 8000 jaar geleden voor gezorgd dat Tibetanen kunnen overleven in de ijle lucht van het Tibetaans Hoogland. Voor het eerst is het gen blootgelegd dat verantwoordelijk is voor de aanpassing. In het Tibetaans Hoogland zou het voor ons moeilijk zijn om te overleven. De hoogvlakte met een gemiddelde hoogte van 4500 meter bevat veel minder zuurstof dan lager gelegen gebieden.

Hoofdonderzoeker Josef Prchal van de Universiteit van Utah toonde aan dat 8000 jaar geleden een mutatie heeft plaatsgevonden in het gen EGLN1. Vandaag de dag beschikt 88 procent van de Tibetanen over de genetische variant. Achtduizend jaar is op de schaal van de evolutionaire geschiedenis een zeer korte periode. Het onderzoek is verschenen in Nature Genetics.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

“De bevindingen helpen ons de unieke aspecten van de Tibetaanse aanpassing aan grote hoogte en de menselijke evolutie beter te begrijpen,” aldus Prchal. Hij sprak meerdere keren met Chinese ambtenaren en vertegenwoordigers van de Tibetanen in India om toestemming voor de studie te krijgen, maar telkens ving hij bot. De Tibetanen weigerden om bloed af te staan.

Een collega aan zijn universiteit bleek de Tibetaanse nationaliteit te hebben en wilde wel meewerken aan het onderzoek. Toen hij ook een steunbrief van de dalai lama kreeg, was hij in staat het Tibetaanse vertrouwen te winnen en meldden 90 vrijwilligers zich aan om bloed af te staan.

Door een lager zuurstofgehalte wordt het bloed dikker, een reactie om afstervend weefsel te voeden. Hierdoor kunnen complicaties zoals hartfalen optreden. De genetische aanpassing zorgt ervoor dat de Tibetanen beschermd zijn tegen deze overreactie van het bloed. Met de opgedane kennis kunnen volgens Prchal ook andere ziektes waaronder kanker beter worden begrepen.

[IPS News]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x