Homepagina » Gezondheid » Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie
Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie

Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie

De psychiatriebijbel en de ziektereligie die ermee wordt verspreid dient hoofdzakelijk het financiële belang van de farmaceutische industrie.

Verschillende professoren en wetenschappers pleiten in een aflevering van het VPRO-programma Labyrint voor afschaffing van het omstreden handboek voor diagnose en statistiek van psychische aandoeningen.

In mei verschijnt de herziene versie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, kortweg DSM-5. Dit boekwerk, dat in de meeste landen als standaard in de psychiatrische diagnostiek dient, wordt ook wel de bijbel van de psychiatrie genoemd.

Nieuwe stoornissen

De Amerikaanse psychiater Allen Frances vreest valse epidemieën van nieuwe stoornissen omdat de farmaceutische industrie ermee aan de haal zal gaan. Dat gebeurde volgens Allen ook na de vierde editie, waarvan hij de totstandkoming leidde.

Nu heeft hij spijt en wil hij mensen waarschuwen voor de gevolgen van nieuwe labels. Frances probeert te midden van alle psychische diagnoses en medicalisering van normaal gedrag de ziel van de psychiatrie te redden.

De Nederlandse hoogleraar Jim van Os vindt dat de DSM moet verdwijnen. Met alle types en subtypes verdwaalt de psychiatrie in een woud van diagnoses, aldus Van Os. Het liefst zou hij alle hokjes afschaffen, die doen de patiënt geen recht.

Nauwe banden

Van Os maakte deel uit van een select gezelschap psychiaters en psychologen dat de DSM-5 samenstelde. Hij pleitte tevergeefs voor een compleet nieuw systeem waarbij wordt gescoord op dimensies van symptomen.

Vorig jaar bleek uit een studie dat veel auteurs van de psychiatriebijbel nauwe banden hebben met de medicijnindustrie. Onderzoekers van de Harvard-universiteit en de Tuftsuniversiteit in Medford analyseerden de inkomsten van 141 commissieleden die het handboek opstelden. Ze ontdekten dat 57 procent van de schrijvers banden heeft met de industrie.

De aflevering van Labyrint over het (on)nut van de DSM en mogelijke alternatieven is zondag 7 april om 19.50 uur te zien op Nederland 2.

Gerelateerd:

 Vind je dit belangrijk? Deel het dan met je kennissen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

26 reacties

 1. Het probleem met de psychiatrie is dat ze pertinent ontkennen dat het huidige systeem geen enkele rekenschap houdt met de emotionele kant van het menszijn.
  Het is veelal linker hersenhelft geörienteerd wat simpelweg inhoudt: Emotie wordt rationeel benaderd oftewel, we praten niet over gevoel maar over de gedachte over het gevoel.
  Gevoel hebben ze daarom veel pilletjes voor die het gevoel afzwakken om zo wederom logica belangrijker te maken dan gevoel.
  Zelf vele jaren strijd gehad met het ggz.
  Ik zeg al jaren dat het leven zoals we dat nu leven me letterlijk pijn doet, met alle geweld, oneerlijkheid en ontkenning van ernstige sociale problematiek.
  Dat ligt volgens het ggz uiteraard aan mij, ik ben gewoon te zwak en kwetsbaar om me staande te houden, want he, zo is het leven nu eenmaal, verander je toch niets aan.
  Over ontkenning gesproken… ik word dus als mens ondergeschikt gemaakt aan een levensloos systeem. Het systeem is zo omvattend dat het makkelijker is een individu aan te passen (met aardig wat dwang) aan het systeem, dan het systeem aan te passen ten goede van de mensheid.
  Want dat kunnen we alleen samen en dan werkt verdeel en heers niet meer.De kern van dit hele systeem…..

  1 likes
 2. Ik was een aantal jaren geleden overspannen geraakt en kwam bij een bedrijfsarts. Na mijn verhaal vroeg hij of ik een psychiater had geraadpleegd. Ik zei ‘nee, overspannen zijn in mijn situatie lijkt me heel gezond. Dus eigenlijk ben ik gezond.’ Om de een of andere reden ben ik ermee weggekomen. Misschien was ik in zijn ogen een hopeloos geval. Ze kunnen je niet zomaar verplicht naar een psychiater sturen.
  Al heel heel lang is binnen onze westerse samenleving de regel dat je ziek bent tot het tegendeel bewezen wordt. Daar teren ze op. Rijen mensen bij de supermarkt voor hun bloeddruk en cholesterolgehalte, en natuurlijk een stapel bloeddrukmeters op tafel te koop. De zgn. preventieve onderzoeken naar borst- en baarmoederhalskanker. Iedereen denkt of is bang dat hij ziek is. Angst. Angst. Daar draaien ze op. Ik heb me er altijd van afgekeerd. En overspannen ben ik al heel lang niet meer. Zelf gedaan (haha).

  1 likes
 3. weet niet meer van wie, en waar ik dit las…
  maar wel leuk…
  Er is geen psychiater of medicijn ter wereld, zo goed, als een puppy die je gezicht likt…

  1 likes
 4. We kunnen beginnen met een simpele vraag:
  Wat heeft de farmaceutische industrie aan gezonde mensen?
  Antwoord:
  Niets, gezonde mensen leveren geen cent op.

  Volgende vraag:
  Wat hebben de ziektekostenverzekeraars aan gezonde mensen?
  Antwoord:
  Niets, met teveel gezonde mensen moeten de premies omlaag.

  Zowel bij de farmaceuten als bij de verzekeraars gaat het om het resultaat. Een winst van 10% over een omzet van een miljard is veel meer dan een winst van 10% over bijvoorbeeld een omzet van 10 miljoen. Of zie ik het fout.

  En dan tenslotte de vraag:
  Wat heeft de overheid dan aan gezonde mensen.

  Antwoord:
  Niets, gezonde mensen leveren in dit verband minder winst op en daarmee minder belastinginkomsten.

  Er draait een groot en voor de burger volkomen ondoorzichtig systeem rond de ziekten van mensen. Als we in staat zijn om daar doorheen te prikken ploft er een enorme zeepbel die bestaat op basis van het leed van mensen.

  1 likes
 5. Psychiater Jan Foudraine, een klokkenluider in de GGZ, heeft jaren gelden het boek geschreven: “Wie is van hout…” en later “Bunkerbouwers”. Een aanklacht tegen de Psychiatrie.
  De GGZ is getransformeerd tot een systeem dat mensen systematisch stigmatiseert en buiten sluit van de maatschappij.

  1 likes
 6. Vandaag gezien in het VPRO programma ,boeken met Wim Brandts:, de psychiater Dirk de Wachter met het boek Borderline Times. Onthullend ,inzichtgevend en de vinger op de zere plek leggend.
  Een van zijn opmerkelijke uitspraken: “Vaak
  is niet de patient maar de maatschappij ziek,waarbij het de laatste ook nog eens ernstig ontbreekt aan voldoende ziekteinzicht”. Waarvan akte….

  1 likes
 7. Er lopen nu al meer gekken buiten het gekkenhuis, dan binnen het gekkenhuis,en als het aan de farmaceut ligt, komt er nog een groep zombie,s bij buiten de hekken van de psychiatrie.Want ja, de farmaceut vind haar winst percentage te laag!!En Dat zal en moet hoger he??Chemische plofkippen!!

  0 likes
 8. We leven in een gemaakte begrensde maatschappij
  alles onder controle, er worden ons
  zoveel beperkingen opgelegd
  ter bescherming van ons?

  We zien het in de tijd
  leven naar de klok en kalender
  Zon en Maan zijn voor ons “slechts”
  letterlijke Planeten zonder verdere betekenis
  dit gaat in tegen onze natuur.

  Nadruk wordt op ziekte gelegd
  terwijl gezondheid voorop moet worden gestelt
  want wat aandacht krijgt groeit
  en gezondheid verdiend aandacht
  niet de ziekte
  en dit alles voor ons bestwil?

  Waarom willen we wat tegen ons werkt
  nog verder laten uitdijen
  we willen de toekomst aan de hand
  van het verleden creëren
  kijkend naar cijfers en en eerdere statistieken
  en gaan zo aan de menszelf voorbij
  ten gunste van de economie.

  Bezit en verstand staan zo hoog in het vaandel
  zorgen zij voor wijsheid?
  Hoe is de wereld er aan toe
  zoveel levende wezens bang, ziek en ongelukkig
  terwijl de aarde en zijn bewoners
  gezond en vreugdevol kunnen zijn.
  Leven in Natuurlijke Tijd
  als onbegrensd wezen wat we,
  wat we essentie ZIJN!!!

  De mensen in de psychiatrie willen niks weten van hun eigen spiritualiteit, hoe kunnen ze dan mensen behandelen? En behandelen het woord op zich al, ze zouden mensen moeten begeleiden, maar omdat te kunnen moeten ze zichzelf leren kennen.

  0 likes
 9. Als er 1 tak van het ziektestelsel ziek is, is het de psychiatrie wel.

  De farmaceuten klappen in hun handen. Mooi man, nóg meer ‘zieken’ die levenslang aan de pillen moeten.

  Volgens de DSM is er niemand meer die zonder pilgebruik zou moeten rondlopen want aan iedereen mankeert wel wat.

  Is er nog íemand die deze gang van zaken serieus kan nemen? Ik hoop het niet.

  0 likes
 10. Niets is gek, alles is menselijk.

  0 likes
 11. Rustig wachten tot we allemaal buiten de hekken staan. Dan kunnen we ons op zondag tijdens het kinderuitje vermaken om die gek die erbinnen zit.

  0 likes
 12. Een ander aspect van de DSM-reeks (of überhaupt medische literatuur) is dat niet-medici het ook kunnen aanschaffen en zich al lezend kunnen identificeren met ziektes en met hun zelf gestelde diagnoses naar de huisarts gaan. De nieuwbakken patiënt kan zelfs bepaalde gedragingen die passen bij de diagnose gaan imiteren om daadwerkelijk medicatie daarvoor te ontvangen. Berucht in deze is ADHD, omdat de medicatie hiervoor erg geweldig toepasbaar is als partydrug.

  Of wat te denken van de vrouw die “acne” heeft. Eerst flink chocola, varkensvlees e.d. eten, met een paar pukkeltjes naar de huisarts en goede verhalen heeft gehoord over vitamine A-zuur, wat uitstekend werkt tegen rimpels/veroudering van de huid.

  Dat snijdt het mes aan twee kanten. In die zin kan ik best meegaan in de redenatie dat farmaceutische bedrijven hier baat bij kunnen hebben.

  En bijvoorbeeld medicijnen tegen depressies worden makkelijk voorgeschreven. Een verwant antidepressivum (Champix) wat goed werkt tegen roken (en daadwerkelijk kan bijdragen aan verbetering van de gezondheid en op langere termijn minder hart- en vaatziektes of kanker tot gevolg heeft) wordt niet vergoed.

  0 likes
 13. Is dit geen oud nieuws. Dat er er nogal wat “medicijnen” worden voorgeschreven op grond van een een of andere “psychologische bijbel” ?! Hallo wordt wakker !

  0 likes
 14. die psychologische bijbel kan je mogelijk zelfs wijsmaken dat 911 niet een best wel gelukte valse vlagoperatie was. Die maakt van wit zwart en anderom. Maak uzelf wakker ! 911 was een behoorlijk geslaagde valse vlagoperatie. Voor de planners enige complimnenten. Vooral omdat ze inzagen hoeveel dommerikken hier op aarde rondlopen.

  0 likes
 15. ff wat anders!

  Is Bio-technolgie een nieuw woord van de farmaceutische voor homeopathy?

  0 likes
 16. Laat alle mensen voor zichzelf de keuze en beslissingen maken en nemen; naar hun intuïtie luisteren en laat in godsnaam het domme schaapvolk zich afhankelijk verklaren van, en in de zak laten scheiten door grote ondernemingen/ industrieën omwille van het grote snelle geld ten koste van de ‘sheeple’….

  Zet de angstknop uit en het leven aan!

  0 likes
 17. Stap uit de trans broeders en zusters, de waarheid ligt voor het oprapen.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AkalvwAxm7I#!

  0 likes
 18. Ook een prima eye opener deze grondige, redelijk journalistieke docu op joep tjoep:
  The marketing of madness.

  http://www.youtube.com/watch?v=41_8hZoVKjE

  0 likes
 19. [quote name=”Boon”]Vandaag gezien in het VPRO programma ,boeken met Wim Brandts:, de psychiater Dirk de Wachter met het boek Borderline Times. Onthullend ,inzichtgevend en de vinger op de zere plek leggend.
  Een van zijn opmerkelijke uitspraken: “Vaak
  is niet de patient maar de maatschappij ziek,waarbij het de laatste ook nog eens ernstig ontbreekt aan voldoende ziekteinzicht”. Waarvan akte….[/quote]

  Borderline is een serieuze aandoening waar mensen veel last van hebben en de omgeving vaak ook.

  0 likes
 20. [quote name=”Aardebewoner”][quote name=”Boon”]Vandaag gezien in het VPRO programma ,boeken met Wim Brandts:, de psychiater Dirk de Wachter met het boek Borderline Times. Onthullend ,inzichtgevend en de vinger op de zere plek leggend.
  Een van zijn opmerkelijke uitspraken: “Vaak
  is niet de patient maar de maatschappij ziek,waarbij het de laatste ook nog eens ernstig ontbreekt aan voldoende ziekteinzicht”. Waarvan akte….[/quote]

  Borderline is een serieuze aandoening waar mensen veel last van hebben en de omgeving vaak ook.[/quote]
  ????????
  And your point being….
  Heb je uberhaupt de uitzending wel gezien?

  0 likes
 21. N[quote name=”Aardebewoner”][quote name=”Boon”]Vandaag gezien in het VPRO programma ,boeken met Wim Brandts:, de psychiater Dirk de Wachter met het boek Borderline Times. Onthullend ,inzichtgevend en de vinger op de zere plek leggend.
  Een van zijn opmerkelijke uitspraken: “Vaak
  is niet de patient maar de maatschappij ziek,waarbij het de laatste ook nog eens ernstig ontbreekt aan voldoende ziekteinzicht”. Waarvan akte….[/quote]

  Borderline is een serieuze aandoening waar mensen veel last van hebben en de omgeving vaak ook.[/quote]

  Nog een zo,n opmerking en ik ga helemaal door het lint. 🙂

  0 likes
 22. de een profiteert van de ander zo gaat dat de grote vissen eten de kleintjes op om er zelf beter van te worden tot dat er niks meer over is en de mensheid uitsterft .

  0 likes
 23. dirk psygotische dronken zwerver .

  er is geen tijd meer om je mens te voelen elke dag weer het zelfde , werken , slapen ,sex geld
  tot men gek wordt en strerft .

  0 likes
 24. In de openbaringen van de wetenschappelijke bijbel gaat op een goede dag tijdens een enorme oorlog iedereen dood .
  In de openbaringen van de DSM psychiatrische bijbel wordt iedereen in de eindtijd natuurlijk Stapel gek…
  In de openbaringen van de heilige geschriften worden de mensen eerst allemaal Stapel gek, dan gaan ze op een goede dag tijdens een enorme oorlog allemaal dood ,
  EN ZE LEVEN NOG LANG EN GELUKKIG !!

  Daar zit tenminste toekomst in !

  Sri Sri Magnitude

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

Wat hebben Maria Orsic en Vril te maken met Duitse vliegende schotels? Dit geheime genootschap was verantwoordelijk voor het UFO-onderzoek van de nazi's

Wat hebben Maria Orsic en Vril te maken met Duitse vliegende schotels? Dit geheime genootschap was verantwoordelijk voor het UFO-onderzoek van de nazi’s

Halverwege de jaren veertig werden er talloze ...

Steeds meer professoren en wetenschappers ontslagen om klimaatkritiek. Waar gaat het naartoe?

Steeds meer professoren en wetenschappers ontslagen om klimaatkritiek. Waar gaat het naartoe?

Deze maand is het precies 10 jaar ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.