Gezondheid

Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie

Help anderen door dit artikel met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De psychiatriebijbel en de ziektereligie die ermee wordt verspreid dient hoofdzakelijk het financiële belang van de farmaceutische industrie.

Verschillende professoren en wetenschappers pleiten in een aflevering van het VPRO-programma Labyrint voor afschaffing van het omstreden handboek voor diagnose en statistiek van psychische aandoeningen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In mei verschijnt de herziene versie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, kortweg DSM-5. Dit boekwerk, dat in de meeste landen als standaard in de psychiatrische diagnostiek dient, wordt ook wel de bijbel van de psychiatrie genoemd.

Nieuwe stoornissen

De Amerikaanse psychiater Allen Frances vreest valse epidemieën van nieuwe stoornissen omdat de farmaceutische industrie ermee aan de haal zal gaan. Dat gebeurde volgens Allen ook na de vierde editie, waarvan hij de totstandkoming leidde.

Nu heeft hij spijt en wil hij mensen waarschuwen voor de gevolgen van nieuwe labels. Frances probeert te midden van alle psychische diagnoses en medicalisering van normaal gedrag de ziel van de psychiatrie te redden.

De Nederlandse hoogleraar Jim van Os vindt dat de DSM moet verdwijnen. Met alle types en subtypes verdwaalt de psychiatrie in een woud van diagnoses, aldus Van Os. Het liefst zou hij alle hokjes afschaffen, die doen de patiënt geen recht.

Nauwe banden

Van Os maakte deel uit van een select gezelschap psychiaters en psychologen dat de DSM-5 samenstelde. Hij pleitte tevergeefs voor een compleet nieuw systeem waarbij wordt gescoord op dimensies van symptomen.

Vorig jaar bleek uit een studie dat veel auteurs van de psychiatriebijbel nauwe banden hebben met de medicijnindustrie. Onderzoekers van de Harvard-universiteit en de Tuftsuniversiteit in Medford analyseerden de inkomsten van 141 commissieleden die het handboek opstelden. Ze ontdekten dat 57 procent van de schrijvers banden heeft met de industrie.

De aflevering van Labyrint over het (on)nut van de DSM en mogelijke alternatieven is zondag 7 april om 19.50 uur te zien op Nederland 2.

Gerelateerd:

 

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Er lopen nu al meer gekken buiten het gekkenhuis, dan binnen het gekkenhuis,en als het aan de farmaceut ligt, komt er nog een groep zombie,s bij buiten de hekken van de psychiatrie.Want ja, de farmaceut vind haar winst percentage te laag!!En Dat zal en moet hoger he??Chemische plofkippen!!

Jeseah
Jeseah
11 jaren geleden

Het probleem met de psychiatrie is dat ze pertinent ontkennen dat het huidige systeem geen enkele rekenschap houdt met de emotionele kant van het menszijn.
Het is veelal linker hersenhelft geörienteerd wat simpelweg inhoudt: Emotie wordt rationeel benaderd oftewel, we praten niet over gevoel maar over de gedachte over het gevoel.
Gevoel hebben ze daarom veel pilletjes voor die het gevoel afzwakken om zo wederom logica belangrijker te maken dan gevoel.
Zelf vele jaren strijd gehad met het ggz.
Ik zeg al jaren dat het leven zoals we dat nu leven me letterlijk pijn doet, met alle geweld, oneerlijkheid en ontkenning van ernstige sociale problematiek.
Dat ligt volgens het ggz uiteraard aan mij, ik ben gewoon te zwak en kwetsbaar om me staande te houden, want he, zo is het leven nu eenmaal, verander je toch niets aan.
Over ontkenning gesproken… ik word dus als mens ondergeschikt gemaakt aan een levensloos systeem. Het systeem is zo omvattend dat het makkelijker is een individu aan te passen (met aardig wat dwang) aan het systeem, dan het systeem aan te passen ten goede van de mensheid.
Want dat kunnen we alleen samen en dan werkt verdeel en heers niet meer.De kern van dit hele systeem…..

aly
aly
11 jaren geleden

We leven in een gemaakte begrensde maatschappij
alles onder controle, er worden ons
zoveel beperkingen opgelegd
ter bescherming van ons?

We zien het in de tijd
leven naar de klok en kalender
Zon en Maan zijn voor ons “slechts”
letterlijke Planeten zonder verdere betekenis
dit gaat in tegen onze natuur.

Nadruk wordt op ziekte gelegd
terwijl gezondheid voorop moet worden gestelt
want wat aandacht krijgt groeit
en gezondheid verdiend aandacht
niet de ziekte
en dit alles voor ons bestwil?

Waarom willen we wat tegen ons werkt
nog verder laten uitdijen
we willen de toekomst aan de hand
van het verleden creëren
kijkend naar cijfers en en eerdere statistieken
en gaan zo aan de menszelf voorbij
ten gunste van de economie.

Bezit en verstand staan zo hoog in het vaandel
zorgen zij voor wijsheid?
Hoe is de wereld er aan toe
zoveel levende wezens bang, ziek en ongelukkig
terwijl de aarde en zijn bewoners
gezond en vreugdevol kunnen zijn.
Leven in Natuurlijke Tijd
als onbegrensd wezen wat we,
wat we essentie ZIJN!!!

De mensen in de psychiatrie willen niks weten van hun eigen spiritualiteit, hoe kunnen ze dan mensen behandelen? En behandelen het woord op zich al, ze zouden mensen moeten begeleiden, maar omdat te kunnen moeten ze zichzelf leren kennen.

Linda
Linda
11 jaren geleden

Ik was een aantal jaren geleden overspannen geraakt en kwam bij een bedrijfsarts. Na mijn verhaal vroeg hij of ik een psychiater had geraadpleegd. Ik zei ‘nee, overspannen zijn in mijn situatie lijkt me heel gezond. Dus eigenlijk ben ik gezond.’ Om de een of andere reden ben ik ermee weggekomen. Misschien was ik in zijn ogen een hopeloos geval. Ze kunnen je niet zomaar verplicht naar een psychiater sturen.
Al heel heel lang is binnen onze westerse samenleving de regel dat je ziek bent tot het tegendeel bewezen wordt. Daar teren ze op. Rijen mensen bij de supermarkt voor hun bloeddruk en cholesterolgehalte, en natuurlijk een stapel bloeddrukmeters op tafel te koop. De zgn. preventieve onderzoeken naar borst- en baarmoederhalskanker. Iedereen denkt of is bang dat hij ziek is. Angst. Angst. Daar draaien ze op. Ik heb me er altijd van afgekeerd. En overspannen ben ik al heel lang niet meer. Zelf gedaan (haha).

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x