Homepagina » Archeologie » Puma Punku: een nog groter mysterie dan de piramides
puma punku
Foto: Janikorpi CC BY-SA 3.0 Wikimedia Commons

Puma Punku: een nog groter mysterie dan de piramides

Pumapunku of Puma Punku is onderdeel van een tempelcomplex in Bolivia waar de afgelopen tijd steeds meer aandacht voor is gekomen. De naam betekent volgens archeologen ‘deur van de poema’.

De enorme blokken steen waar Puma Punku uit bestaat, zijn met uiterste precisie vervaardigd.

De megalieten behoren tot de grootste die op aarde zijn gevonden. Sommige wegen enkele tonnen en zijn meer dan zes meter hoog.

Lego-doos

De meeste liggen verspreid over het complex, waardoor onderzoekers moeite hadden een beeld te vormen van hoe Puma Punku er vroeger uitzag.

Daar kwam verandering in toen wetenschappers van de Universiteit van Californië – Berkeley het complex met behulp van een 3D-printer en een virtuele reconstructie van archeoloog Alexei Vranich namaakten.

Vranich zei dat de ruïnes hem deden denken aan een gigantische Lego-doos.

15.000 jaar oud

Spaanse conquistadores die het complex in de 16e en 17e eeuw bezochten, omschreven het als een ‘wonderlijk bouwwerk met poorten en ramen die uit één blok steen waren gehouwen.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog claimde de Oostenrijkse archeoloog Arthur Posnansky dat Puma Punku veel ouder was dan algemeen werd aangenomen.

Volgens Posnansky waren de ruïnes ongeveer 15.000 jaar oud.

Psychoactieve, hallucinogene planten

Hoe is Pumapunku gebouwd en door wie? Wetenschappers hebben meer vragen dan antwoorden.

Een ander opmerkelijk aspect is dat de mummies van Puma Punku bewijzen dat de bewoners van het complex – van kinderen tot ouderen – geregeld psychoactieve, hallucinogene planten gebruikten.

4 2 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
1 jaar geleden

En nog willen ze ons wijsmaken dat, hoe verder je teruggaat in de tijd hoe achterlijker de culturen waren, hoe groter het gebrek aan bruikbare wetenschap was. Meer dan eens staart het bewijs ons in de ogen dat we heden ten dage zo veel dommer bezig zijn dan in de zo lang vervlogen tijden. De geschiedenis klopt voor geen meter. Geen wonder dat Rutte geschiedenis ging studeren. De man is en blijft gek op leugens.

Henk
Henk
1 jaar geleden

Als ik dit zo zie kan dit nooit door het menselijk ras gemaakt zijn en al helemaal niet zolang geleden . Die kennis bestond toen nog lang niet , ook niet met of zonder drugs . Het enigste wat er dan overblijft is dat er een andere beschaving aan het werk moet zijn geweest .

André
André
1 jaar geleden

Onze geschiedenis is één groot verzinsel. Het verhaal van de reconstructie probeert het te passen in het huidige dogma zoals verteld in het onderwijs.

joep
joep
1 jaar geleden

En wat dachten we van al die Reuzen die er op aarde leefden die waren er ook nog en hadden ook behoorlijke Gebouwen neergezet ..skeletten van 6 meter en nog groter zijn vermalen mochten de mensen niet zien en ga maar verder er wordt langs mekaar gepraat want dat kon niet bestaan .. uitgeroeid zijn ze net zo als de indianen vermoord . tja wat nog meer ?

x

Check Also

Australië

Bosbranden Australië leggen bouwwerken ouder dan de piramides bloot. Maar wat zijn het?

Het Budj Bim-landschap in het zuidwesten van ...

De geheimen van de piramides onthuld. Kijk deze fascinerende documentaire

De geheimen van de piramides onthuld. Kijk deze fascinerende documentaire

Al eeuwenlang spreken de zeven wereldwonderen tot ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

7
0
We lezen graag je reactie!x