Homepagina » Buitenland » Hoge Bush-medewerker klapt uit de school: “Amerika is de handelaar in dood en verderf op aarde”
Hoge Bush-medewerker klapt uit de school: "Amerika is de handelaar in dood en verderf op aarde"

Hoge Bush-medewerker klapt uit de school: “Amerika is de handelaar in dood en verderf op aarde”

Kolonel Lawrence Wilkerson heeft het helemaal gehad met de grote wapenbedrijven die ervoor zorgen dat Amerika continu oorlog voert in het buitenland.

Hij is niet zomaar iemand. Wilkerson speelde als oud-stafchef van minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell een belangrijke rol in de regering van George W. Bush. In gesprek met Salon.com haalt hij fel uit naar het militair-industrieel complex, waar president Eisenhower de wereld al voor waarschuwde.

“Het militair-industrieel complex is vandaag de dag vele malen dodelijker dan Eisenhower dacht dat het ooit zou worden,” waarschuwde Wilkerson. Tijdens zijn beroemde afscheidstoespraak waarschuwde president Dwight D. Eisenhower dat het leger en de grote bedrijven steeds meer met elkaar gingen samenwerken, en dat ten koste van de burgers.

Meer wapens verkopen

Belangrijk onderdeel van het militair-industrieel complex zijn volgens de kolonel grote wapenbedrijven zoals Lockheed Martin en hun samenwerking met draconische en onderdrukkende westerse bondgenoten in het Golfgebied. Diezelfde bedrijven verergeren de spanningen in Korea doelbewust, aldus Wilkerson.

George H.W. Bush en zijn minister van Buitenlandse Zaken James Baker hadden Gorbatsjov en Jeltsin ervan verzekerd dat Amerika geen centimeter zou oprukken naar het Oosten. Werd de NAVO onder Bill Clinton toch uitgebreid zodat Lockheed Martin, Raytheon, Boeing en anderen meer wapens konden verkopen?” vroeg Wilkerson. “Jazeker.”

“Het is niet zo dat iemand als Dick Cheney openlijk heeft gezegd dat hij oorlog wilde voeren om geld te verdienen voor Halliburton, maar het heeft wel een destructieve invloed op de besluitvorming,” zei hij. “En de grote hoeveelheden geld die zij doneren tijdens verkiezingen hebben ook een destructieve invloed.”

Zoveel mogelijk raketten

“Degenen die dit ontkennen zijn óf heel erg naïef óf medeplichtig,” voegde Wilkerson toe. In 2011 zei oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton: “Het wordt tijd dat de Verenigde Staten Irak gaan zien als zakelijke kans voor Amerikaanse bedrijven.”

“We hebben de ultieme publieke functie geprivatiseerd: oorlog,” klaagde Wilkerson. “In veel opzichten zijn het de private belangen die het meest profiteren van militair ingrijpen. Of het nu de private beveiligingsbedrijven zijn, die nog door heel Irak en Afghanistan zitten, of de grotere defensie-aannemers, zoals Lockheed Martin.”

Journalist Antony Loewenstein heeft eerder al uit de doeken gedaan hoe de VS de oorlogen in Irak en Afghanistan heeft geprivatiseerd. In Afghanistan zijn naar schatting een duizelingwekkende 30.000 militaire aannemers werkzaam voor het Pentagon. In Irak gaat het om vele duizenden meer.

Lockheed Martin probeert simpelweg zoveel mogelijk raketten te verkopen, of ze nu nodig zijn of niet, aldus Wilkerson. “Wij zijn de handelaar in dood en verderf op aarde.”

[Salon]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Elise49
Elise49
5 jaren geleden

Hoe creëer je een Niburu(van oud naar nieuw tijdperk)? Nou zo dus. En ja, geloven spelen ook hier een rol in.

Neo
Neo
5 jaren geleden

De vraag is eigenlijk: En wat gaan we daar met zijn allen aan doen? De feiten zijn ondertussen overduidelijk.

trackback
Veelzijdige berichten van Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
5 jaren geleden
Toussaint
Toussaint
5 jaren geleden

Zolang de 4 K’s (Koning,Kerk,Kapitaal,Kanonnen) aan de macht zijn, zal ‘t hommeles blijven.De hotlines tussen Bucks Palace, LDN, St Pieter, Rome,Wall Street, NYC, WH, W’ton zijn oververhit. Doet iemand ‘n dappere poging wordt ie neergeknald en de zaak gaat in de doofpot. De Yanks zijn geen lieverdjes.Deden pas mee aan WOI toen in 1917 (tamelijk aan ‘t eind) ‘n schuit vol met Amerikaanse zakenlieden,de Lusitania, werd geraakt door ‘n Duitse voltreffer en bijna in 1942 (7/12/1941) aan WOII, toen Pearl Harbour door de Jappen werd gebombardeerd.Hebben daarna te beginnen met Vietnam,Afghanistan,Irak en vervolgens heel ‘t M-O alleen dood en verderf gezaaid.Wij moeten wel politie agent spelen, is de reactie. Als er 2 straaljagers zich in ‘t WTC te NYC boren (1ste attaque op eigen grondgebied sedert 1492), is ‘t huis te klein en wordt de War on Terror gestart.Ze vergeten dat ze de oorspronkelijke bewoners zelf hebben gedecimeerd en ‘n handje vol hebben ge- en verstopt in reservaten in Verweggistan op compleet dorre en onvruchtbare gronden.Miljarden hebben ze vervolgens eraan verdiend in H’wood met de meest grove en onnozele titel: How the West was won. Dat is in ‘n notendop de VS.

x

Check Also

kaag

Henk Krol roept Tweede Kamerleden op minister Kaag WEG te sturen: ‘Kom op ex-collega’s’

Minister Sigrid Kaag (D66) zei onlangs dat ...

rivm

‘Het RIVM is de grootste verspreider van desinformatie in dit hele covidschandaal’

D66-Kamerlid Hanneke van der Werf zei donderdag ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

8
0
We lezen graag je reactie!x