Gezondheid

Ravne: gezondheidsbevorderend ondergronds labyrint (video)

Help door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ravne is een ondergronds labyrint in Visoko in Bosnië en Herzegovina. Het gaat om het oudst bekende Europese prehistorische tunnelnetwerk.

De tunnels zijn alleen al met behulp van koolstofdatering op circa 40.000 voor Christus gedateerd.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat in de tunnels delfstoffen werden gewonnen. Bovendien is het overal in het labyrint mogelijk zonder hulpmiddelen vrij te ademen.

De lucht in de tunnels bevat veel negatieve ionen, tot wel 40 keer meer dan de buitenlucht. Negatieve ionen maken zuurstofopname door het lichaam makkelijker en zorgen dat er minder histamine (een lichaamseigen stof die een rol speelt binnen het afweersysteem en onder meer hoest kan veroorzaken) vrijkomt in de luchtwegen. Ze kunnen ook de hoeveelheid serotonine in de hersenen stabiliseren.

Kalmerend effect

Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat kleine hoeveelheden negatieve ionen microben kunnen doden die verkoudheid, griep en ademhalingsaandoeningen veroorzaken.

Een teveel aan positieve ionen leidt tot een overproductie van serotonine wat hyperactiviteit, uitputting, angstgevoelens en depressie kan veroorzaken. Een teveel aan negatieve ionen heeft daarentegen juist een kalmerend effect.

Wederopstanding

Onderzoeker Nenad Djurdjević en schrijver Jock Doubleday nemen je mee op reis naar het ondergrondse labyrint waar enkele van de grootste mysteries van de moderne archeologie liggen verscholen.

Stenen muren die om nog onduidelijke reden zijn gebouwd en oude artefacten die mogelijk kunnen worden geassocieerd met Oud-Europese aan vruchtbaarheid, het hiernamaals en wederopstanding gerelateerde religieuze en magische culten, vertellen het verhaal van een heilige plaats die in vergetelheid is geraakt en in de mist van de prehistorie is gehuld.

Bron: Bosnian-pyramid.org

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Biff
Biff
11 jaren geleden

Vreemde opmerking uit dit artikel: ‘Een teveel aan negatieve ionen heeft daarentegen juist een kalmerend effect.’

Dan is het toch niet een teveel?

Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

In 1994 was hier een Brits bataljon gelegerd van blauwhelmen. Nu weet ik waarom Britbat visoko daar zat en niet in het dichtbijzijnde industriestadje Zenica waar meer infrastructuur was.

Incy
Incy
11 jaren geleden

Ik heb altijd gedacht dat je stenen en stenen beelden niet met koolstofdatering kunt laten bepalen hoe oud iets is. Blijkbaar kan het wel?

Riccardo
Riccardo
11 jaren geleden

[quote name=”Biff”]Vreemde opmerking uit dit artikel: ‘Een teveel aan negatieve ionen heeft daarentegen juist een kalmerend effect.’

Dan is het toch niet een teveel?[/quote]

Teveel vergeleken met normaal gesproken mischien?

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x