Homepagina » Gezondheid » Medicijnen zijn tot 130 keer duurder dan nodig is. Ontdek hoe jij opgelicht wordt
Medicijnen zijn tot 130 keer duurder dan nodig is. Ontdek hoe jij opgelicht wordt

Medicijnen zijn tot 130 keer duurder dan nodig is. Ontdek hoe jij opgelicht wordt

Zeven medicijnen die vergoed worden, kostten de Belgische belastingbetaler in de afgelopen jaren maar liefst 120 miljoen euro. Dat terwijl ze voor 10 miljoen euro gemaakt hadden kunnen worden, blijkt uit onderzoek van HLN.

Voor één medicijn heeft de gezondheidszorg zelfs 130 keer meer neergeteld dan nodig was.

Farmaceuten bedenken vaak nieuwe toepassingen voor oude middelen, die ze vervolgens tientallen keren zo duur maken.

Oplichting

Waarschijnlijk is dat bedrag van 120 miljoen nog maar het spreekwoordelijke topje van de ijsberg.

Ook veel andere geneesmiddelen kunnen 10 tot 100 keer goedkoper gemaakt worden, zeggen experts.

“Er zijn medicijnen die ik 40 jaar geleden als jonge apotheker bereidde tegen een normale prijs, maar die vandaag de dag door bedrijven veel duurder worden verkocht,” zegt apotheker Marc Dooms.

Het komt dicht in de buurt van oplichting en het is een praktijk die Dooms al jaren hekelt.

Nooit te verantwoorden

Hij stelt dat de forse prijsverhogingen die farmaceuten doorvoeren vrijwel nooit te verantwoorden zijn.

Voor het kankermedicijn Afinitor moest de belastingbetaler in de afgelopen jaren 83 miljoen euro ophoesten, terwijl het voor 2,6 miljoen euro gemaakt had kunnen worden door apothekers. Dat is 32 keer minder.

Het middel Gliolan kostte 3,9 miljoen euro en kon gemakkelijk voor 30.000 euro worden gemaakt (130 keer minder).

Overheid

De vraag is waarom we blijven betalen voor medicijnen die eigenlijk veel goedkoper gemaakt kunnen worden.

Dat komt door de overheid, die allerlei strikte regeltjes heeft bedacht rond de invoer van grondstoffen voor geneesmiddelen.

[HLN]


Vond je dit artikel belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

21 reacties

 1. Het komt dicht in de buurt van oplichting ?? Het is gewoon oplichting !! Oplichting pur sang met als inzet onze gezondheid, het aller kostbaarste wat een mens kan hebben. Dit is de smerigste en meest lucratieve criminaliteit die een mens maar kan bedenken. Geen straf is te hoog voor dit gespuis. Winstbejag op gezondheidszorg is op zich al immoreel en in principe ontoelaatbaar. Jezelf op zulk een smerig en overdreven manier verrijken ten koste van iemands gezondheid is criminaliteit van de bovenste plank en dient onmiddellijk verboden te worden en zwaar bestraft.

  31 likes
  • Hoezo, invoer van grondstoffen? Onze medicijnen worden toch bijna allemaal in India geproduceerd? In elk geval de bulk? Progr.op tv. Dat in veel medicijnen de werkzame stof helemaal niet zit, door fraude in indiase farmaciefabrieken.

   11 likes
   • En die mogen dan straks allemaal gerust op de markt komen, want de overheid moet de regeltjes gaan versoepelen zodat medicijnen goedkoper worden.
    Jaja, dat is een mooie oplossing!
    En ik vind ook dat de autofabrikanten, vastgoedbezitters en allerlei andere mensen die iets willen verkopen veel te hoge prijs vragen. Dus wat mij betreft doen we die ook allemaal achter de tralies.

    4 likes
 2. Hier in Nederland is het al 1 drama qua medicijnen. Nog effe en de kleinere apothekers gaan failliet.
  Je kunt hier niet eens aan een fatsoenlijke pil(anticonceptie) komen. Goedkope rommel/plus iedere keer een ander merk.(weer last van bijwerkingen) Het is smoesje dat een soort pil(merk) niet meer gemaakt wordt. Ik deed het bv. goed op de driefase pil. Die wordt nu in Nigeria gemaakt. Het is er dus wel. Mijn dochter heeft nu hetzelfde probleem. Ook nog voor goedkope rotzooi duur betalen. Het gaat nergens meer over. Oh ja ook nog 50 cent betalen, omdat ik de apotheker in zijn ogen heb gekeken.(zogenaamd voor advies).
  Zelf haal ik mijn medicijnen zoveel mogelijk bij het ziekenhuis, omdat zij nog wel op voorraad hebben. En zij hebben vaak nog hetzelfde merk of betere spullen in huis. Ik weet dat veel mensen dit ook doen.

  4 likes
  • Elise , Google even op Novo Nordisk dat is van orgine een Deense Pharmaceut…..
   Zij maken veel meer gebruik van natuurlijke middelen, Google gelijk bij de Noordelijke landen naar soorten medicijnen ……. Ze gebruiken daar ook veel betere kronen( gebit)… het is de moeite waard om je daarin te verdiepen .
   Ook voor uiterlijke verzorging, sommige vitamine …..succes.

   2 likes
   • Mijn ervaring met de Noordelijke landen is (met Zweden) dat de situatie daar juist nog ernstiger is dan hier. Daar kun je juist bijna helemaal niet aan natuurlijke middelen komen en er is nog meer verboden dan hier (zoals veel homeopathische middelen). Op gewone chemische medicijnen moet je vaak lang wachten alsmede op een bezoek aan de dokter. Natuurartsen zijn er vrijwel niet te vinden.
    Toen ik vanuit Zweden terugkwam in Nederland en naar mijn eigen tandarts ging raadde hij mij aan om de ´noodvullingen´, waarschijnlijk afkomstig uit Oost Europa direct te verwijderen… Voor betere gezondheidszorg, is mijn ervaring, moet je echt naar Duitsland of naar de andere Duitstalige landen. Daar heeft men wel net een wat meer holistische kijk op de klachten.

    2 likes
 3. Ik houd het lekker bij mijn eigen medicijnen: kurkuma, gember, koreander, knoflook, rode en groene pepers en bake and soda. Baat het niet dan schaadt het niet.

  9 likes
  • Niet zonder meer ‘baat het niet dan schaadt het niet’. Zo zorgen bepaalde kruiden en specerijen, waaronder gember, voor het vrijmaken van histamine in je lichaam.

   1 likes
 4. Hypocrates zou zo’n 2500 jaar geleden gezegd hebben dat je je voedsel als medicijn moet zien.
  Ikzelf behoor tot de gelukkige 60 plussers die nog geheel pillenvrij door het leven gaan. Via voeding, voornamelijk, doe ik mijn best dat zo te houden.
  Chronisch zieke mensen zijn de kippen met gouden eieren voor de medische wereld, farmaceuten voorop, het genezen van zieken betekent inkomsten verlies.

  7 likes
 5. Daarbij dan ook nog dat 90% van de medicijnen verstrekt door farma (moordenaars) niet werkt.

  5 likes
 6. Medicijn-afhankelijkheid vormt voor de toekomst het meest grote gevaar,het middel blijkt vaak meer klachten op te roepen, die op zich weer een medicatieverstrekking behoeft, tel uit je winst voor deze tak van industrie?

  5 likes
 7. Ik hoop dat apothekers weer zelf medicijnen mogen gaan maken. Gewoon weer terug naar de oorsprong.
  Simpel voorbeeldje. Ernstige luieruitslag kun je niet met reguliere zalfjes behandelen/kan wel, maar duurt lang. Ik heb lang geleden gevraagd aan een apotheker om zelf een zalfje te maken. Het leek wel gips(zo min mogelijk water erin om verdere besmetting te voorkomen). 1 dag gesmeerd en het was weg.

  4 likes
 8. Alle apothekers kunnen deze medicijnen zelf maken of ze voor een fractie in China kopen. Mogelijk dat er patent op staat maar de meeste patenten zijn verlopen. De apothekers doen dat niet omdat ze in de zak van Big Pharma zitten

  2 likes
 9. En Mark maar lacheeuu…. dat is de markt.

  1 likes
 10. De farmaceutische industrie draait voornamelijk op recepten en herhalingsrecepten van artsen (bedrijven) die regelmatig worden bezocht door vertegenwoordigers van die farmaceutische industrie (artsenbezoekers) zelf. Deze artsen ontvangen hun inkomsten van de zorgverzekeringsmaatschappijen.

  Ik ben een van de gelukkige Nederlanders die sinds het afschaffen van het ziekenfonds nog steeds geen zorgverzekering hebben. Hierdoor betaal ik geen zogenaamd: “verplichte”, eigen bijdrage, geen steeds duurder wordende premie voor deze zorgverzekering en sponsor ik niet de woekersalarissen van de topmanagers. Deze zogenaamde: “verplichte”, zorgverzekering kan sinds de gerechtelijke procedure die: Jordy: Zwarts heeft gevoerd niet meer verplicht worden gesteld. Hierdoor heb ik een vrije keus. Als ik al medicijnen nodig heb, pluk ik deze zelf uit de apotheek van God. Als de juiste ingrediënten hiervoor in verband met natuurlijke omstandigheden niet voorradig zijn, dan kies ik voor fytotherapie. Juiste voeding en een juist voedingspatroon kunnen veel ziekten voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen.

  Overigens: Wie zorg nodig heeft, kan eveneens terecht bij Artabana. Artabana is geen zorgverzekering, maar sluit aan op uw individuele zorgbehoeften (zie: http://www.artabana.nu).

  1 likes
 11. Ach ja, ook farmaceueten willen graag twee paar krokodilleleren schoenen.
  Gelukkig zijn die lui wel te vertrouwen als het om vaccins gaat.
  Ik heb het niet over de prijs hoor, maar over de productie …

  0 likes
 12. Politici en farma schud met de zak en je blijft opgelicht. BV de pharma tracht CBD Oil markt voor cannabis te monopoliseren. Nu verboden eens de monopoliepositie veroverd toegelaten enkel voor de zogezegde veilige firmas.

  0 likes
 13. Het l laatste uur voor de medicijnmaffia heeft geslagen?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het verschil tussen een medicijn en vergif is vaak niet groot. Oud-huisarts vertelt in dit boek waarom antidepressiva geen zin hebben

Het verschil tussen een medicijn en vergif is vaak niet groot. Oud-huisarts vertelt in dit boek waarom antidepressiva geen zin hebben

Heel veel Nederlanders, zo’n 1,2 miljoen, slikken ...

Europeanen hebben geen vertrouwen meer in vaccins. Hier komt het door

Europeanen hebben geen vertrouwen meer in vaccins. Hier komt het door

In Europa bestaan wereldwijd gezien de meeste ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.