Natuur en Milieu

Recordhoeveelheid zeeijs Zuidpool stelt wetenschappers voor raadsel

Help anderen door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er is nog nooit zo veel zeeijs gemeten rondom Antarctica als nu. Uit satellietbeelden blijkt dat er bijna 20 miljoen vierkante kilometer ijs op de zee bij de Zuidpool ligt. Alleen al dit jaar is het record 150 keer verbroken, wat wijst op een opgaande trend.

De hoeveelheid zeeijs strekt zich uit over een gebied dat twee keer zo groot is als Antarctica zelf en ongeveer drie keer zo groot als Australië. Expert dr. Guy Williams van de Universiteit van Tasmanië sprak van een ‘spannende’ puzzel voor klimaatwetenschappers, meldt The Conversation.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Net als op de Noordpool schommelt de hoeveelheid zeeijs gedurende het jaar: in de winter groeit het aan, in de zomer smelt het voor een deel. “Die verschillen moeten ons iets gaan vertellen,” zei dr. Williams.

Recordhoeveelheid zeeijs Zuidpool stelt wetenschappers voor raadsel
Satellietfoto van Antarctica met daarop de hoeveelheid zeeijs. De rode lijn geeft het gemiddelde aan (CRC)

Volgens James Whitmore zijn er twee theorieën die de toename van het zeeijs kunnen verklaren. Het kan komen door de windrichting, die het ijs verder de zee op blaast, in plaats van naar het land toe. Daarnaast zou het zeeijs zich gemakkelijker kunnen vormen vanwege het koude en zoete smeltwater van smeltende gletsjers.

“We hebben vanuit de ruimte nog nooit zo’n groot gebied gezien dat wordt bedekt met zeeijs,” zei Jan Lieser van het Antarctic Climate and Ecosystems Cooperative Research Centre tegenover ABC News. “Vijfendertig jaar geleden konden satellieten ons voor het eerst vertellen welk gebied bedekt was met zeeijs. We hebben nog nooit zo’n grote hoeveelheid zeeijs gezien [rond Antarctica].”

Er worden nu onderwaterrobots ingezet om de dikte van het zeeijs op de Zuidpool nauwkeurig te meten. Het ijs op de polen is onderwerp van een verhit debat tussen onderzoekers en zogenoemde klimaatsceptici.

[The Australian]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

65 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Didier Van Canneyt
Didier Van Canneyt
9 jaren geleden

Volgens mij mogen wij niet weten wat de Aliens uitspoken onder het ijs.

Wim
Wim
9 jaren geleden

Wat CO2 probleem?
Er is momenteel zoveel ijs op zowel de Noord- als Zuidpool, dat we uit moeten kijken dat de ijsberen straks geen pinguïns gaan vangen.

flardinga
flardinga
9 jaren geleden

De mens als soort weet naar alle waarschijnlijk niet veel van het milieu en de aardkloot, al doet men vaak anders voorkomen, ik weet niet wat ik moet geloven, ik nijg er meer naar dat we de aarde naar de klote helpen met onze vuile industrie en enorme verbruik, een bescheiden mening, ik vertrouw gewoon niet zo op overheden of oliebedrijven en soms ook niet de milieumensen zelf!

Pascal
Pascal
9 jaren geleden

Wetenschappers weten heel goed hoe dat komt maar zetten ONS voor een raadsel!!

Dit gebeurd manipulatief al vele jaren.

Back to top button
65
0
We lezen graag je reactie!x