Homepagina » Mens en Dier » IJslandse commissie: legendarisch meermonster bestaat echt
IJslandse commissie: legendarisch meermonster bestaat echt

IJslandse commissie: legendarisch meermonster bestaat echt

In 2012 doken er bizarre beelden op uit IJsland van een vreemd wezen dat in een meer zwemt. Het had iets weg van een gigantische slang. De beelden werden gemaakt bij Lagarfljót, een meer in IJsland dat ongeveer 40 kilometer lang is. Het beschikt net als Loch Ness in Schotland over een legendarisch dier, al valt de naam net als de IJslandse vulkanen amper uit te spreken: Lagarfljótsormurinn.

In hun boek ‘Icelandic Folk and Fairy Tales’ onthullen May en Hallberg Hallmundsson de oorsprong van het meermonster: Lang geleden woonde een vrouw op een boerderij in het district Lagarfljót, vlak bij een stroom die uitmondt in het meer. Op een dag gaf ze haar dochter een gouden ring. Ze instrueerde haar dochter een slang te vangen en de gouden ring onder het dier te leggen in een linnenkast. Na een tijd was de slang zo groot dat de kast uit elkaar begon te vallen. Het meisje was zo bang dat ze het dier in het meer gooide.

Twee dappere monsterjagers uit Finland kregen de opdracht het meermonster te doden, maar slaagden daar niet in. Wel wisten ze het wezen aan de bodem van het meer vast te ketenen, zodat het niet langer mensen of dieren kon afslachten. Af en toe komt de rug van het beest nog boven het water uit.

Miisa McKeown, een Finse onderzoekster, analyseerde de videobeelden door onder meer te bepalen of het dier zich daadwerkelijk voortbewoog of een optische illusie was. Ze concludeerde dat het object niet stroomopwaarts bewoog en vermoedelijk vastzat aan een grote tak.

De lokale overheid stelde een commissie samen om te bepalen of de video authentiek is en of er bewijs is geleverd voor het bestaan van het legendarische meermonster. Het onderzoek is afgerond en volgens Iceland Review Online heeft een meerderheid van de commissie bepaald dat Lagarfljótsormurinn echt bestaat.

Hjörtur E. Kjeúlf maakte de video in februari 2012 vanuit het keukenraam van zijn boerderij in Fljótsdalur. De beelden gingen al snel de hele wereld over. Het filmpje is in totaal zo’n 8 miljoen keer bekeken en trok zelfs buitenlandse cameraploegen naar het meer.

[Iceland Review Online]


Vond je deze informatie leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Ga vlug naar onze shop en profiteer nog tot en met 8 juli van 15% korting! KLIK HIER!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. weeral een ongelooflijke haarscherpe foto van dat “monster”
  zijn die camera’s telkens ingewreven met gel ?
  komaan zeg wie gelooft dat nog.
  zelfde met doe ufo’s..digitale zelfscherpstellende camera’s en er toch nog in slagen een onscherpe foto te kieken!!

  7 likes
 2. Een vermomde Alien, die de wereld goed te kakken zet. Lijkt meer op aan elkaar gebonden houten planken/rollen. De manier van voortbewegen lijkt niet op die van welk dier dan ook.
  Gewoon nep.

  8 likes
 3. Doet me een beetje denken aan Jormundur ( spelling??), zo gezegd de dochter van Loki en zus van Fenrir.
  Ook ongeveer zo’n slang-achtig wezen, althans in de mythes.

  0 likes
 4. Belachelijk, ziet er mechanisch uit… FAKE!!

  3 likes
 5. Toevallig vorig jaar nog een paar dagen aan dat meer gekampeerd. De lokale bevolking kon hier smakelijk om lachen. Rob slaat de spijker op z’n kop.

  2 likes
 6. Lijkt te zwemmen, maar blijft relatief op dezelfde plaats t.o.v. de takken en andere plekken.
  Golven rond “kop” doen ook lijken of het zwemd, maar lijkt eerder het gevolg te zijn van de stroming van de rivier. Lijkt daardoor vast te zitten aan een touwtjes, of aangedrukt tegen “ijsschots”.
  Nep!

  1 likes
 7. Omringende wateren van IJsland zijn te koud om slangen te kunnen laten leven.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

ijsland

Wat is er in hemelsnaam aan de hand op IJsland? 9000 aardbevingen in 10 dagen: ‘Grootste zwerm in 40 jaar’

Op IJsland hebben zich in 10 dagen ...

sneeuw

Ondertussen op IJsland: 9 meter hoge huizen verdwenen onder sneeuw. Zo wordt er gereageerd

“We hebben nog nooit zoveel sneeuw gehad,” ...