Homepagina » Mens en Dier » Reukvermogen mens fenomenaal. Deze professor ontkracht een hardnekkige mythe
Reukvermogen mens fenomenaal. Deze professor ontkracht een hardnekkige mythe

Reukvermogen mens fenomenaal. Deze professor ontkracht een hardnekkige mythe

Het idee dat de mens een slechtere neus heeft dan andere zoogdieren is een 19e eeuwse mythe. Dat stelt neurowetenschapper John McGann van de Rutgers University in New Jersey.

Als mensen de juiste selectie aan geuren testen, blijken ze sommige geuren zelfs beter te ruiken dan ratten en honden, schrijft hij in vakblad Science. Denk aan de geur van chocolade of wijn.

Bij een studie die de gevoeligheid van ratten, apen en mensen voor zes geuren testte, deden de proefpersonen het voor twee daarvan beter dan ratten.

Belangrijke rol

Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen, honden en konijnen ongeveer even gevoelig zijn voor de geur van banaan en dat mensen gevoeliger zijn dan muizen voor de geur van menselijk bloed.

Uit steeds meer onderzoek blijkt daarnaast dat menselijke reuk een belangrijke rol speelt bij communicatie.

De mythe van de slecht ruikende mens leeft nog altijd voort in het moderne onderzoek, aldus McGann.

Verwerking

Genetische studies toonden aan dat de mens in zijn DNA weliswaar duizend genen heeft voor geurreceptoren, maar ook dat er daarvan maar 390 actief zijn.

Het gaat volgens McGann niet zozeer om het aantal geurreceptoren. Het detail van de menselijke waarneming zit hem waarschijnlijk in de verdere verwerking van de geurinformatie.

Onbewust

Dat gebeurt grotendeels onbewust en daar moeten we ons meer bewust van worden, legt McGann uit.

“Elke soort heeft dingen waar ze goed in is,” besluit hij. “Maar het idee dat ons reukvermogen ronduit slecht is, is gewoon onjuist.”

[Rutgers University]


Vind je deze info goed? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. Zoals zo veel zintuiglijke waarnemingen min of meer verborgen blijven voor ons bewustzijn. Waarom lijkt dat door de eeuwen heen alleen maar erger geworden te zijn ? We zijn langzaam verleid tot een gecreëerde situatie waarbij het lijkt dat we het allemaal niet meer zo nodig hebben. Dat maakt ons suffer, dommer en minder alert. Dat maakt ons leven minder interessant en minder waardevol hetgeen verbloemd wordt met talloze technische vindingen die onze gemakzucht en onnadenkendheid voortdurend aanzwengelen. We ontdekken pas wat voor hulpeloze wezens we geworden zijn als we in een situatie komen te verkeren waarin we niet meer beschikken over allerlei technische hulpmiddelen om ons leven te veraangenamen en te vergemakkelijken. Dan blijkt pas in wat voor sukkels ze ons veranderd hebben.

  21 likes
  • ach …kijk eens hoe nog amper en halve eeuw geleden ,mensen s avond rond het haardvuur leuke en soms angstig spannend verhalen vertelden ,geen TV, geen PC geen kl*te smart en het was wel zo zalig ; en mensen waren nog echt gelukkig ! Nu zijn ze alleen maar meer en meer bezeten door de duivel als ze hun speelgoed niet hebben of als het aan de kinderen geweigerd wordt !!

   5 likes
   • Als je gelooft dat mensen toen gelukkiger waren, dan moet je eens praten met je (groot)ouders. Het beeld van vroeger is sterk geromantiseerd.

    1 likes
  • Wie is ‘ze’?

   2 likes
 2. @Energeze. Dan blijkt pas in wat voor sukkels ze ons veranderd hebben.
  Moet zijn: Dan blijkt pas in wat voor sukkels we ons hebben laten veranderen.

  Ieder mens is verantwoordelijk voor zichzelf.

  6 likes
  • @Martin schreef : Moet zijn: Dan blijkt pas in wat voor sukkels we ons hebben laten veranderen.
   Ieder mens is verantwoordelijk voor zichzelf.

   Ook als men je buiten jouw medeweten om op geniepige wijze onderwerpt aan massahypnose en voortdurende en onophoudelijke propaganda welke je volledig van de werkelijkheid doet vervreemden ?
   Er is zonder twijfel kwade opzet in het spel die ons zeer geraffineerd en ongemerkt in de maag wordt gesplitst, dit alles nadat men ons mensen in lang vervlogen tijden zeer langzaam maar zeker hebben beroofd van onze sklills, kennis, macht en inzichten. Het is een plan waar men al vele duizenden jaren mee bezig is, maar vlak voor the endgame lijkt alles als een kaarthuis ineen te storten. Heel langzaam krijgen mensen door dat ze bedonderd en belogen zijn, zo lang ze op deze aardkloot aanwezig zijn.

   7 likes
   • @ Exegese, je hebt 100% gelijk dat er kwade opzet in het spel is.
    Het spel gaat over het manipuleren van de mensheid.
    Hoop het nog mee te maken dat de mensen doorkrijgen dat bedonderd en belogen worden en inderdaad het is al lang aan de gang.
    De mensen geloven wat hun voorgeschoteld worden en zijn veelal geïnteresseerd in ziichzelf. En niet bereid om met z,n alles op te staan en iets aan de vernietiging van de mensheid te doen, ook al hebben sommige dit wel in de gaten.
    Hoe dan?
    door je mond open te doen en te spreken over hoe we de vernietiging in geholpen worden met voedsel en leugens en slavernij van de mensheid. Ongelofelijk dat men niet in de gaten heeft dat we besproeid worden als insecten wereldwijd?!

    3 likes
 3. Dat mensen ook honden, ratten en zwijnen (kunnen) zijn, blijkt weer eens.

  1 likes
 4. Wat is er fenomenaal aan?
  “de mens ruikt een banaan op 100 km afstand?” Dat zou fenomenaal zijn.

  0 likes
 5. “Bij een studie die de gevoeligheid van ratten, apen en mensen voor zes geuren testte, deden de proefpersonen het voor twee daarvan beter dan ratten.”

  Dus “wij mensen” roken 2 van de 6 geuren beter dan andere dieren: Wat een ding!

  De vraag is of die dieren die geuren normaal zouden tegenkomen (een banaan kom je als Duitse rat niet echt vaak tegen in het wild). Dus evolutie heeft die geur niet in het brein van het dier gesleten, wat wel met soortgenoten uit gebieden waar bananen voorkomen zou zijn gebeurd.

  Wij mensen herkennen de geur wel, omdat we er vaker aan bloot zijn gesteld en uit geheugen weten dat we iets met die geur kunnen (in geval van de banaan: eten!).

  We ruiken duizenden dingen die we gewoon consequent negeren, bij een dier zal dat nog veel meer zijn odmat het geen toegevoegde waarde heeft op het leven dat het dier leidt.

  En eerlijk is eerlijk: 6 geuren testen en conclusies aan verbinden (waarvan ook nog maar 2 in het voordeel van mensen) is nou niet echt een grootschalig iets…

  Ik wed dat een hond ook geen printplaat lijkt te ruiken, omdat het hem niets doet/zegt. Zijn hersenen negeren dus de geur, odmat het niet relevant is voor het dier. (zijn/hem mag je vervangen door haar waar wenselijk).

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

willem

Willem-Alexander is ‘niet van koninklijken bloede’. Is de lijn van Oranje-Nassau hier onderbroken?

Volgens geruchten was koning Willem III door ...

Zit er DNA van geaborteerde baby's in vaccins, en zo ja is dat gevaarlijk? Wetenschapper schetst schokkend beeld

Zit er DNA van geaborteerde baby’s in vaccins, en zo ja is dat gevaarlijk? Wetenschapper schetst schokkend beeld

Vaccins bevatten weefsel van geaborteerde foetussen, zo ...