Buitenland

Robocops slaan vreedzame kiezers tot moes tijdens Catalaanse referendum. Waarom hullen de Europese leiders zich in stilzwijgen?

Help anderen door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bij het Catalaanse referendum heeft 90 procent van de kiezers voor de onafhankelijkheid gestemd. Ruim twee miljoen Catalanen brachten hun stem uit.

Tijdens de stembusgang traden de politie-eenheden van de Guardia Civil en Policia Nacional bijzonder hardhandig op tegen vreedzame kiezers en demonstranten. Er vielen meer dan 800 gewonden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het hoofd van de Catalaanse regering, Carles Puigdemont, bedankte de miljoenen Catalanen die ondanks de tegenwerking van de Spaanse overheid zijn gaan stemmen.

Felle reacties

“Burgers van Catalonië, wij hebben het recht gewonnen om een onafhankelijke staat te hebben,” verklaarde hij.

Het hardhandige optreden van de politie heeft geleid tot felle reacties.

“Wie had durven denken dat ooit in het moderne West-Europa oproerpolitie zou worden afgestuurd op vreedzame mensen, die niets anders deden dan het uitoefenen van hun stemrecht?” schrijft Luc Van der Kelen voor Het Laatste Nieuws.

Overbodig

“En waar bleef Europa al die tijd? Oorverdovend was de stilte waarin Juncker, Tusk en andere Europese leiders zich hulden,” vervolgde hij.

En Bart Eeckhout schrijft voor De Morgen: “Door de moedwillig brutale en redelijk massale ontplooiing van de politie tegen ongewapende burgers heeft de Spaanse regering de uitslag van het betwiste referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid overbodig gemaakt.”

“Wie robocops bejaarden tot bloedens tot in elkaar laat slaan, verliest elk debat,” zegt hij verder.

Zuid-Amerikaanse dictatuur

Luc Standaert wijst er in Het Belang van Limburg op dat Catalonië een grote en wellicht onomkeerbare stap heeft gezet door het vanuit Madrid gedicteerde nodeloos gewelddadige optreden van de Spaanse politie.

Hoofdredactrice Kris Vanmarsenille van Gazet van Antwerpen schrijft: “Wie de beelden ziet, waant zich in een Zuid-Amerikaanse dictatuur in de jaren zeventig. Maar het was wel degelijk Spanje in 2017.”

Ze veroordeelt het laffe stilzwijgen van de Europese leiders. “Dit geweld veroordelen is de verdediging van de democratie en het recht op autonomie,” klinkt het.

Oorverdovende stilte

“Het is gewoon een schande dat dit politiegeweld in een Europees democratisch land kan plaatsvinden,” schrijft Vanmarsenille.

De Belgische premier veroordeelde als enige Europese regeringsleider het geweld. Alle andere grote Europese voorvechters lieten alleen maar een oorverdovende stilte horen.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Mike
Mike
6 jaren geleden

En daar komt opnieuw de ware aard van het beestje naar boven.

Geloof het of niet, maar ook het Spaanse Koningshuis en regering worden hiertoe aangezet.

“Er kan niks worden gedaan behalve hetgeen wordt toegestaan. Wie staan toe? De bazen. Waar zijn de bazen? Daar, ver van hier.” (terwijl hij omhoog wijst) Aldus Poetin in deze video: vanaf 8:00min.

Exciting video that made people around the world shocked… (2017)
https://youtu.be/DvZayGtURMo?t=481

Gladiator
Gladiator
6 jaren geleden

Democratie…..waar, nu weet men eindelijk WAT echte democratie inhoud, de macht bij het VOLK…en nu alleen nog maar begrijpen …WIE zijn HET VOLK…., simpel, uit de Griekse oudheid komt dit mooie woord en niemand die het ook maar een heel klein beetje snapt…het volk beste mensen is de macht welke gerechtigd is om WAPENS te dragen….en wie zijn dat, yep, politie, en dat was vroeger het volk, het gepeupel, wij dus heette héél anders, namelijk….yes…onderdanen, u weet wel die die onderdanig zijn aan het volk, klein lesje geschiedenis voor de eeuwige DEMOCRATIE schreeuwers!
En doe hier maar een hetzelfde als in Catalonië, je zult zien dat het resultaat hetzelfde zal zijn, héél véél gewonden onder de ONDERDANEN….
Zo, dat ben ik weer ff kwijt. En nu, lieve kijkbuiskinderen, oogjes dicht en snaveltjes toe!
Gladiator (mijn bloed kookt, laat dat duidelijk zijn!!!)

weg met ons
weg met ons
6 jaren geleden

De volgevreten Brusselse politieke VS puppets en hun verafgode nazi EU project loopt de dunne, stinkende stront danig langs de benen bij het aanschouwen van dergelijke referenda, waarbij het volk duidelijk wil maken dat ze de nazi’s en hun natte droom van multicul, roven, sturen, Stasi controle en onderdrukken meer dan zat zijn.

Hoe harder de gevestigde en gecontroleerde EU politiek zich verzet, hoe duidelijker het mag worden hoe de stand van zaken is en ze steeds verder met de rug tegen de muur komen te staan.

Het stelselmatig negeren, beroven, voorliegen, bedriegen en onderdrukken en Stasi controleren van burgers in de gehele EU is een grote gotspe en wordt het daarom hoog tijd om te stoppen met de huidige EU nazi waanzin.

Kijk eens hoe hondsbrutaal men het verdrag, het duidelijke “nee!!” van Lissabon en deze afwijzing door ons heeft aangepast en het volk passeerde, kijk naar het Oekraïne referendum, kijk naar het gluiperig invoeren van een alles en iedereen controlerende en spionerende sleepwet. En nog veel meer en zoveel andere zaken die duidelijk richting totalitaire EU macht gaan en nog meer gecontroleerde media, staat, politiek en overheid.

De democrstie stelde al niets voor, maar een democratie die volledig overboord wordt gegooit als het even niet zo gaat als de (schaduw)macht wil is al helemaal te omschrijven als acties die gelijk zijn aan de acties van de voormalige Duitse nationaal socialisten (socialisme!!, Doet bel rinkelen!!??)

Zo kwam Adolf Hitler aan de macht en zo wil men de macht van Brussel vergroten en ook daarom duldt men geen kritisch volk van dwarsliggers en opstandelingen die eisen dat het genoeg is geweest en men vrijheid en onafhankelijkheid eist!… Dit is nog maar het begin!!!…Het is misschien niet de ideale weg, maar er is gewoon geen andere vreedzame weg meer te volgen.

salvar
salvar
6 jaren geleden

Waarom hullen de Europese leiders zich in stilzwijgen?
nee hoor rutte is het eens met de premier van spanje.
alleen hij staat aan de verkeerde kant (vind ik).
je nu wat er gebeurd als je niet luistert dan wordt je in elkaar getremd.
lekker Europa wonen wij.

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x