Homepagina » Buitenland » Robocops slaan vreedzame kiezers tot moes tijdens Catalaanse referendum. Waarom hullen de Europese leiders zich in stilzwijgen?
Robocops slaan vreedzame kiezers tot moes tijdens Catalaanse referendum. Waarom hullen de Europese leiders zich in stilzwijgen?

Robocops slaan vreedzame kiezers tot moes tijdens Catalaanse referendum. Waarom hullen de Europese leiders zich in stilzwijgen?

Bij het Catalaanse referendum heeft 90 procent van de kiezers voor de onafhankelijkheid gestemd. Ruim twee miljoen Catalanen brachten hun stem uit.

Tijdens de stembusgang traden de politie-eenheden van de Guardia Civil en Policia Nacional bijzonder hardhandig op tegen vreedzame kiezers en demonstranten. Er vielen meer dan 800 gewonden.

Het hoofd van de Catalaanse regering, Carles Puigdemont, bedankte de miljoenen Catalanen die ondanks de tegenwerking van de Spaanse overheid zijn gaan stemmen.

Felle reacties

“Burgers van Catalonië, wij hebben het recht gewonnen om een onafhankelijke staat te hebben,” verklaarde hij.

Het hardhandige optreden van de politie heeft geleid tot felle reacties.

“Wie had durven denken dat ooit in het moderne West-Europa oproerpolitie zou worden afgestuurd op vreedzame mensen, die niets anders deden dan het uitoefenen van hun stemrecht?” schrijft Luc Van der Kelen voor Het Laatste Nieuws.

Overbodig

“En waar bleef Europa al die tijd? Oorverdovend was de stilte waarin Juncker, Tusk en andere Europese leiders zich hulden,” vervolgde hij.

En Bart Eeckhout schrijft voor De Morgen: “Door de moedwillig brutale en redelijk massale ontplooiing van de politie tegen ongewapende burgers heeft de Spaanse regering de uitslag van het betwiste referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid overbodig gemaakt.”

“Wie robocops bejaarden tot bloedens tot in elkaar laat slaan, verliest elk debat,” zegt hij verder.

Zuid-Amerikaanse dictatuur

Luc Standaert wijst er in Het Belang van Limburg op dat Catalonië een grote en wellicht onomkeerbare stap heeft gezet door het vanuit Madrid gedicteerde nodeloos gewelddadige optreden van de Spaanse politie.

Hoofdredactrice Kris Vanmarsenille van Gazet van Antwerpen schrijft: “Wie de beelden ziet, waant zich in een Zuid-Amerikaanse dictatuur in de jaren zeventig. Maar het was wel degelijk Spanje in 2017.”

Ze veroordeelt het laffe stilzwijgen van de Europese leiders. “Dit geweld veroordelen is de verdediging van de democratie en het recht op autonomie,” klinkt het.

Oorverdovende stilte

“Het is gewoon een schande dat dit politiegeweld in een Europees democratisch land kan plaatsvinden,” schrijft Vanmarsenille.

De Belgische premier veroordeelde als enige Europese regeringsleider het geweld. Alle andere grote Europese voorvechters lieten alleen maar een oorverdovende stilte horen.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Gladiator schreef:

  Democratie…..waar, nu weet men eindelijk WAT echte democratie inhoud, de macht bij het VOLK…en nu alleen nog maar begrijpen …WIE zijn HET VOLK…., simpel, uit de Griekse oudheid komt dit mooie woord en niemand die het ook maar een heel klein beetje snapt…het volk beste mensen is de macht welke gerechtigd is om WAPENS te dragen….en wie zijn dat, yep, politie, en dat was vroeger het volk, het gepeupel, wij dus heette héél anders, namelijk….yes…onderdanen, u weet wel die die onderdanig zijn aan het volk, klein lesje geschiedenis voor de eeuwige DEMOCRATIE schreeuwers!
  En doe hier maar een hetzelfde als in Catalonië, je zult zien dat het resultaat hetzelfde zal zijn, héél véél gewonden onder de ONDERDANEN….
  Zo, dat ben ik weer ff kwijt. En nu, lieve kijkbuiskinderen, oogjes dicht en snaveltjes toe!
  Gladiator (mijn bloed kookt, laat dat duidelijk zijn!!!)

  33 likes
  • Rikk schreef:

   42% is gaan stemmen, daarvan is 90% voor. Maar 58% is NIET gaan stemmen en daarvan is 90% waarschijnlijk tegen.

   Simpel is het daarom niet. En beide partijen proberen het goed voor zichzelf uit te leggen met allerlei propaganda. Sickening people everywhere… De Devolutie blijft in volle gang.

   2 likes
   • Gezinusk schreef:

    Ik vraag me ten eerste af hoeveel procent was opgekomen als de Spaanse politie een aantal stemlokalen niet had gesloten. Te minste, officiële cijfers vermeldde dat de Spaanse politie rond 340 stemlokalen wist af te sluiten voor het referendum plaats vond. Daarnaast ontbreken de cijfers van stemlokalen die nog wel open waren maar waar het de Catalaanse bevolking mogelijk lastig is gemaakt om een stem uit te kunnen brengen.

    Verder zou ik wel eens willen weten welke stemlokalen werden gesloten. Dan krijgen we een beter overzicht van de situatie. Zat er een strategie achter? Ik vermoed van wel. Hoeveel stemlokalen hebben ze bijvoorbeeld gesloten in de voorsteden waar in de regel meer Spaanse migranten wonen.

    9 likes
  • Loki schreef:

   Gladiator
   Je kan wel een heel verhaal opschrijven, maar je had het ook korter kunnen doen.

   Premier Rajoy is een Bilderberger net als Rutte. De Spaanse Koninklijke familie zijn nazaten van het Franco regime. Fascisten dus, net als de Europese Unie. Daarom zeggen ze niks.
   Alle landen die vallen onder de EU zijn Dictocratieën (oh ik geloof dat ik een nieuw woord heb uitgevonden)

   11 likes
  • flardinga schreef:

   Wat veel Nederlanders niet weten van het kiessysteem in Spanje en dat zit allemaal achter deze boosheid van vele Spaanse jongeren, als je een stem uitbrengt in bijvoorbeeld Madrid en ook in een andere plek van Spanje heb je tien x zoveel stemmen nodig als in Madrid om hetzelfde in waarde te evenaren, er is dus sprake van ongelijkheid, 2 nwe partijen zijn in dat Spaanse parlement gekozen omdat systeem te veranderen maar de 2 grote oude machtige partijen de Katholieke PP en de PSOE (PvdA) hebben een pact gemaakt en door hun meerderheid kan je niks veranderen aan die ongelijkheid in dat kiessysteem en juist zij vallen die Catalanen aan met dat iets niet democratisch is of naar de grondwet is, juist die 2 partijen houden alle veranderingen tegen en deze corrupte bendes blijven buiten schot maar die 2 machtige partijen hebben Spanje al heel lang onderling in hun handen en misschien begrijpen mensen nu al die woede en frustratie van anders denkenden.

   0 likes
 • weg met ons schreef:

  De volgevreten Brusselse politieke VS puppets en hun verafgode nazi EU project loopt de dunne, stinkende stront danig langs de benen bij het aanschouwen van dergelijke referenda, waarbij het volk duidelijk wil maken dat ze de nazi’s en hun natte droom van multicul, roven, sturen, Stasi controle en onderdrukken meer dan zat zijn.

  Hoe harder de gevestigde en gecontroleerde EU politiek zich verzet, hoe duidelijker het mag worden hoe de stand van zaken is en ze steeds verder met de rug tegen de muur komen te staan.

  Het stelselmatig negeren, beroven, voorliegen, bedriegen en onderdrukken en Stasi controleren van burgers in de gehele EU is een grote gotspe en wordt het daarom hoog tijd om te stoppen met de huidige EU nazi waanzin.

  Kijk eens hoe hondsbrutaal men het verdrag, het duidelijke “nee!!” van Lissabon en deze afwijzing door ons heeft aangepast en het volk passeerde, kijk naar het Oekraïne referendum, kijk naar het gluiperig invoeren van een alles en iedereen controlerende en spionerende sleepwet. En nog veel meer en zoveel andere zaken die duidelijk richting totalitaire EU macht gaan en nog meer gecontroleerde media, staat, politiek en overheid.

  De democrstie stelde al niets voor, maar een democratie die volledig overboord wordt gegooit als het even niet zo gaat als de (schaduw)macht wil is al helemaal te omschrijven als acties die gelijk zijn aan de acties van de voormalige Duitse nationaal socialisten (socialisme!!, Doet bel rinkelen!!??)

  Zo kwam Adolf Hitler aan de macht en zo wil men de macht van Brussel vergroten en ook daarom duldt men geen kritisch volk van dwarsliggers en opstandelingen die eisen dat het genoeg is geweest en men vrijheid en onafhankelijkheid eist!… Dit is nog maar het begin!!!…Het is misschien niet de ideale weg, maar er is gewoon geen andere vreedzame weg meer te volgen.

  23 likes
 • Mike schreef:

  En daar komt opnieuw de ware aard van het beestje naar boven.

  Geloof het of niet, maar ook het Spaanse Koningshuis en regering worden hiertoe aangezet.

  “Er kan niks worden gedaan behalve hetgeen wordt toegestaan. Wie staan toe? De bazen. Waar zijn de bazen? Daar, ver van hier.” (terwijl hij omhoog wijst) Aldus Poetin in deze video: vanaf 8:00min.

  Exciting video that made people around the world shocked… (2017)
  https://youtu.be/DvZayGtURMo?t=481

  14 likes
 • salvar schreef:

  Waarom hullen de Europese leiders zich in stilzwijgen?
  nee hoor rutte is het eens met de premier van spanje.
  alleen hij staat aan de verkeerde kant (vind ik).
  je nu wat er gebeurd als je niet luistert dan wordt je in elkaar getremd.
  lekker Europa wonen wij.

  12 likes
 • louise schreef:

  Nou het is wel duidelijk waar we als burger staan in Europa……. Jammer, het is lang goed gegaan….. kennelijk is geweld de enige oplossing tegenwoordig,, Die hele EU was al ongeloofwaardig, maar nu voor goed afgedaan…

  12 likes
 • peter snijder schreef:

  de pinoccio rutte en de eurofiele Kievschreeuwers van baalen , timmermans en verhofstad, ontbraken in barcelona om de catalaanse betogers te ondersteunen.
  deze hypocrieten behoeven van nu af aan nooit en dan ook nooit meer iets over het Rusland van Putin te zeggen.

  8 likes
 • johan den haag schreef:

  Waar zijn nu de Timmerfransjes en de Verhofstadjes?

  Oh nee als het tegen de EU het referendum, zie ook D66bij Oekraïenereferendum onlangs in ons land ( de zogenaamde referendumpartij van van Mierlo) dan is me tegen het referendum.

  Maar als men de richting Moskou kan o.l.v. de VS vroeger Hitler en daarvoor Napoleon, dan zal me het niet laten om alles aan te grijpen om dat te doen.

  Timmerfrans, Pechtold maar eigenlijk alle eurofielen scoren op het gebied van hypocrisie op een schaal van 1 tot 10 ongeveer 100000000000 en dan overdrijf ik niet.

  toen ik dit las en hier reageerde zag ik ook nog deze link.

  Precies mijn idee

  http://blikopnosjournaal.blogspot.nl/2017/10/barcelona-vs-kiev.html

  4 likes
 • Fernando schreef:

  Helaas weet men hier niet waarover men het heeft. Kan ook niet want jullie wonen niet hier in Catalonië. Zal het even uitleggen. Een premier van Catalonië die iedereen ontslaat die het niet met hem eens is. Kinderen die op school al wekenlang worden geintimideerd door Catalaanse onderwijzers. 7, 5 miljoen inwoners in Catalonië waarvan slechts 30% voor afscheiding is. Tegenstanders van afscheiding komen op tv niet aan het woord. Het referendum is niet uitgeschreven door de regering, maar door fanatieke Catalanen en is dus niet rechtsgeldig. De andere 40 miljoen Spanjaarden mogen dus hun mening niet geven.
  Grotere fascisten dan deze Catalanen bestaan niet in Spanje. Laat je dus vooral niks wijsmaken, maar luister naar mensen die hier wonen.

  2 likes
  • zevenenergie schreef:

   Ho Ho Ho,
   Het geweld dat hier gebruikt is en de onderdrukking van het hele gebeuren, is niet rechtsgeldig.

   Het moet elke burger vrij staan wat voor referendum dan ook te organiseren of wat voorstem dan ook uit te brengen.
   Of de uitslag dan rechts geldig is, daar mag je dan inderdaad vraagtekens bij zetten, hoogst waarschijnlijk niet.

   Maar als er nooit aan de huidige vorm gemorreld mag worden, dan kan je je af vragen of deze geen dictatuur is.

   2 likes
 • Mammon schreef:

  Ik ga er toch vanuit dat Mariano Rajoy Brey binnen enkele dagen openlijk geëxecuteerd gaat worden! Deze man verdient maar een ding; -Sterven-

  Maar daar de politiek en politici wat hier gebeurd is normaal vinden, denk ik dat de volkeren in de EU is moeten gaan beginnen om de politici en politiek om dezelfde manier aan te pakken. Oog om oog, tand om tand.

  Ik was terug naar binnen gelopen en had mijn Supersoaker met benzine gevuld…..

  2 likes
 • Kees schreef:

  Schandalig wat er gebeurd, maar niet raar. Precies wat je kan verwachten.
  Absoluut respect voor de Catalanen.

  2 likes
 • helder schreef:

  Elke Catalaan weet dat de onafhankelijkheid van Catalonie een droom is. Ze weten dat Spanje een politiestaat is en ze weten wat de Guardia Civil is. Dat zo”n president van Catalonie dan toch een referendum gaat houden voor onafhankelijkheid is voor mij onbegrijpbaar. Of hij moet een geheim wapen achter de hand houden. Zoniet dan kan dit uitlopen op een burgeroorlog voor de Catalaanse bevolking.

  0 likes
 • :adrianus-johannes. schreef:

  gepassioneerde dissonantie, het onderwezen uitdragen al gaat het tegen de wil van de uitvoerder in.. die willoos de wil van een ander, een ander opleggen of afnemen..
  mannen/vrouwen gender gekleed in zwart ter bescherming van de broodmeester die hen betaald.. ons geld (dat is zeker)..
  in deze staat zijn de opgeleide en afgerichte entiteiten opgefokt en worden op met LNP thermen toe gesproken en de juiste tijd losgelaten om hun onderwezen wettige agressie op hun werkelijke broodheren dan wel dames los te laten..
  het is een spel het blijft een spel en het is zo voorspelbaar als de pest.. heb jij het inzicht 4-all..

  0 likes
 • EdoHamm schreef:

  Is deze escalatie ook niet gezocht door de Catalanen? Het Constitutionele hof, had het referendum ongeldig verklaard. Toch zette de Catalaanse door. Kondigden zelfs aan, om bij een overwinning dinsdag eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen. Ik ben het totaal oneens met de reactie van de centrale regering, maar er was ook door de de Catalanen geen enkele ruimte gelaten voor een andere oplossing. De liefde voor de Catalanen in het algemeen en Barcelona in het Bijzonder, moet niet zover gaan, dat we onze ogen sluiten voor hun fouten.

  0 likes
 • dna schreef:

  Dit was psychotisch

  0 likes
 • x

  Check Also

  overheid

  ‘Overheid maakt ons monddood. Dit is onderdrukking in zijn zuiverste vorm’

  Premier Rutte had gisteren een advies voor ...

  buschauffeur

  Buschauffeur ‘moet verplicht DNA afstaan’ na kritisch YouTube-filmpje

  De Almeerse buschauffeur Jason Wolmuis is naar ...

  >