Wetenschap

Routekaart naar 2012: Neutrino’s zijn mogelijk tachyonen

Help ons door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Volgend jaar wordt opnieuw de bewering getest dat deeltjes de kosmische snelheidslimiet kunnen verbreken, maar waar horen deze deeltjes thuis in de natuurkunde?

Een paar dagen lang in september 2011 was het wereldnieuws: subatomische deeltjes genaamd neutrino’s kunnen sneller reizen dan het licht.

Het relatief onbekende OPERA-experiment in Gran Sasso in Italië deed deze opwindende bewering. Volgend jaar kunnen twee experimenten, te weten MINOS in Fermilab in Batavia in de Amerikaanse staat Illinois en T2K in Japan, deze bewering testen. Wanneer de bewering stand houdt kunnen we ons afvragen waar deze deeltjes kunnen worden ondergebracht in de natuurkunde.

Het is mogelijk via tachyonen, hypothetische deeltjes die geboren worden terwijl ze sneller reizen dan licht. Het blijkt dat de maximumsnelheid die is ingesteld door de speciale relativiteitstheorie van Einstein geen ondoordringbare barrière is.

Zijn neutrino’s tachyonen? Dit kan wanneer het universum is gevuld met een veld dat inwerkt op deeltjes terwijl ze erdoor bewegen. Wanneer fotonen meer weerstand ondervinden dan neutrino’s gaan neutrino’s automatisch sneller dan het licht. Dit idee is niet vergezocht: licht reist bijvoorbeeld langzamer in glas dan in een vacuüm. Het universum is dus mogelijk gevuld met een soort diffuus glas.

Als blijkt dat neutrino’s tachyonen zijn moeten theoretici nog steeds hard aan het werk. Alhoewel tachyonen bij hun ontstaan sneller gaan dan het licht staan ze een ander postulaat van de speciale relativiteitstheorie in de weg: dat het gedrag van een deeltje, ongeacht waar het zich bevindt of hoe snel het beweegt, altijd hetzelfde is.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x