Homepagina » Buitenland » Dit gebeurt er als een journalist wél kritische vragen stelt tijdens een persconferentie over corona
journalist
Foto: Boris Reitschuster (Heinrich-Böll-Stiftung/Stephan Röhl CC BY-SA 2.0)

Dit gebeurt er als een journalist wél kritische vragen stelt tijdens een persconferentie over corona

Tijdens de persconferenties over de aanpak van het coronavirus stellen journalisten vrijwel nooit kritische vragen. Ze zitten er voor spek en bonen bij. In Duitsland is er in ieder geval één journalist die wel zijn werk doet. Zijn naam is Boris Reitschuster.

De Duitse overheid is van plan om nog strengere lockdownmaatregelen in te voeren. Bondskanselier Angela Merkel wil in een korte periode zoveel mogelijk activiteiten in heel het land lamleggen.

Op 9 april vroeg Reitschuster tijdens een persconferentie aan Oliver Ewald, woordvoerder van het Duitse ministerie van Volksgezondheid, of hij één studie kon noemen waaruit blijkt dat lockdowns bijdragen aan het vertragen van de pandemie.

Geen genoegen

Reitschuster wees erop dat een journalist had geschreven dat de Duitse overheid geen bewijs heeft voor de effectiviteit van lockdowns. “Mijn vraag luidt derhalve: over welke wetenschappelijke studies beschikt u?”

De woordvoerder probeerde deze onwelgevallige vraag in eerste instantie te ontwijken. “U weet dat we niet ingaan op uitspraken die zijn gedaan door journalisten.”

Reitschuster nam daar geen genoegen mee. Hij zei dat hij na het citaat ook nog een vraag had gesteld, die niets te maken had met dat citaat. “Ik stel de vraag graag opnieuw,” zei de journalist, waarna hij meteen werd afgekapt door een zichtbaar geïrriteerde Ewald. De woordvoerder zei dat hij daar zonder verdere context geen uitspraken over kon doen.

Helemaal niets

De journalist gaf zich niet gewonnen: “Voor de derde keer: over welke wetenschappelijke studies beschikt de overheid? Dank u.” Vervolgens bleef het angstvallig stil. Zo stil dat je een speld kon horen vallen.

Ewald, die eruitzag alsof hij ieder moment kon uitbarsten in woede, antwoordde uiteindelijk: “Ik heb gezegd wat ik te zeggen had.” Reitschuster beet hem toe: “Helemaal niets dus.”

Dit is waar de Duitse overheid – en vele andere overheden – hun lockdowns op hebben gebaseerd. Niets, noppes, nada, niente.

Voor de Nederlandse journalisten, kijk en leer:

4.8 123 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
62 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Thom
Thom
6 maanden geleden

Allemaal lafbekken hier !
Denken allemaal aan hun mooie baantjes die ze niet kwijt willen raken.

Wendy & Hugo
Wendy & Hugo
6 maanden geleden

Inderdaad , daar kunnen de omgekochte hypocriete journalisten van Nederland wat van leren. Ze beseffen niet dat zij gewoon gebruikt worden en straks gewoon gedumpt worden als ze niet meer nodig zijn. Het verschil is dat er bloed kleeft aan hun handen en zie daar maar mee te leven in de tijd die je nog hebt.

Stig
Stig
6 maanden geleden

Hoe kunnen nou miljarden mensen niets doen aan die paar debielen aan de top?

Arnie
Arnie
6 maanden geleden

Die is de volgende keer niet meer welkom.

x

Check Also

europ

Oversterfte in Europa bij 75-minners explosief gestegen in vergelijking met coronajaar 2020: ‘Zorgelijk’

Er is iets vreemds aan de hand ...

overledenen

Specialist komt ineens overledenen tegen met ‘stroperig donkerblauw tot zwart’ bloed. Wat is de oorzaak?

Deze week werd bekend dat het aantal ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

62
0
We lezen graag je reactie!x