Homepagina » Natuur en Milieu » Ruilnetwerk met planten en zaden opgestart
Ruilnetwerk met planten en zaden opgestart

Ruilnetwerk met planten en zaden opgestart

De instandhouding van een grote diversiteit aan voedselgewassen ligt aan de basis van een gezonde en veilige voedselvoorziening. Daarom hebben Permacultuur Nederland en Spullen Delen de handen ineengeslagen om een planten- en zadenbank op te zetten waarin gewone mensen de hoofdrol spelen.

Het gaat om het onderling delen van zaden, knollen en ander plantmateriaal van eetbare gewassen. We nodigen iedereen uit om hieraan mee te doen. Om het ruilen van zaden en planten makkelijker te maken is het handig kennis te hebben van technieken om planten te vermeerderen. Hieronder een heldere uitleg van verschillende technieken om planten, struiken en bomen te vermeerderen:

I Stekken
II Afleggen
III Marcotteren
IV Copuleren
V Oculeren
VI Enten

Ook is het nuttig om meer te weten over het oogsten, bewaren en ruilen van zaden. Meer informatie daarover in de volgende links:

I – Zaden oogsten en bewaren
II – Het versturen van zaden via de post

Ruilnetwerk met planten en zaden opgestart

Hoe kan ik meedoen?

Ga naar www.spullendelen.nl, hier kun je je registreren en beginnen. Registreer de zaden, knollen, stekken, etc. van eetbare planten die je over hebt en het delen kan beginnen. Het is het meest praktisch om je aanbod in de categorie “zaden, stekjes, planten, kruiden” aan te bieden. Ook kun je zelf zaden en planten krijgen van mensen die deze aanbieden. Ga naar “spullen” en bekijk daar vervolgens de categorie “zaai- & pootgoed”, hier kun je een uitgebreid aanbod van planten en zaden vinden.

Bedenk dat het niet uitmaakt of een plant die je over hebt al een paar keer wordt aangeboden, voeg ook heel gewone planten toe. Op spullen delen kunnen mensen onder meer zoeken op afstand tot hun locatie, bijvoorbeeld binnen een straal van 1, 5 of 10 kilometer. Het gaat in deze database juist om het zo lokaal mogelijk beschikbaar maken van zoveel mogelijk planten.

Waarom dit initiatief?

Momenteel ligt het grootste deel van de planten- en zadendiversiteit bij een beperkt aantal grote corporaties die dit puur voor de commercie doen, zoals Monsanto, Bayer, DuPont, Dow en Syngenta (zie deze pdf voor de details – seed industry). Deze bedrijven proberen de biodiversiteit van het leven zoveel mogelijk te monopoliseren om hiermee mensen afhankelijk te maken. Als dit eenmaal is gelukt, is er een boel geld te verdienen voor deze bedrijven. Hoewel deze strategie als bedrijfsmodel prima werkt is het letterlijk levensgevaarlijk voor de biodiversiteit en alle mensen die daarvan afhankelijk zijn voor hun directe voortbestaan.

De algemene diversiteit aan eetbare gewassen is de afgelopen decennia schrikbarend teruggelopen en deze grote bedrijven die vaak beursgenoteerd zijn en over veel lobbykracht beschikken weten zich in steeds meer onderzoeksinstuten, zoals de Universiteit van Wageningen en overheden, in te kopen en zo hun eigen agenda erdoorheen te drukken. Wellicht het meest bekende voorbeeld hiervan is Monsanto. Een documentaire die de vele wanpraktijken van Monsanto belicht, gemaakt door een Franse onderzoeksjournaliste, is: De Wereld Volgens Monsanto (met Nederlandse ondertiteling).

Dit zijn de vestigingen van Monsanto in Nederland:
Monsanto bv, Leeuwenhoekweg 52, 2661 CZ Berschenhoek, tel. 010 5292222
Monsanto bv, Westeinde 166, 1600 AA Enkhuizen, tel. 0228 357 000
Monsanto bv, Wageningse Afweg 31, 6702 PD Wageningen, tel. 0317 468 468
Monsanto bv, Burgemeester Elsenweg 53, 2671 DP Naaldwijk, tel. 0174 671 520

Van de mensen voor de mensen!

Naast dat een peer to peer planten- en zadenruilwerk voor gewone mensen erg leuk is, is het ook echt heel belangrijk omdat we zo de biodiversiteit aan gewassen in stand kunnen houden en vrij toegankelijk kunnen houden voor eenieder! Dit is te belangrijk om over te laten aan grote corporaties voor wie winst behalen het belangrijkste doel is.

Ruilnetwerk met planten en zaden opgestart

Aanverwante informatie en links:
Website Spullen Delen – www.spullendelen.nl
Website Reclaim the Seeds NL – www.reclaimtheseeds.nl
Website De Nationale Proeftuin – www.denationaleproeftuin.nl

(Op het internet hebben de lezers de macht! Zij bepalen welke informatie de wereld rondgaat! Je bent je er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3.486.784.401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennissen, collega’s, etc. Graag zelfs, hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen zich er verder in kunnen verdiepen als ze willen.)

3-3-2014 bron: Permacultuur Nederland

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • conny schreef:

  Hallo allemaal,

  Leuke reacties van bijzondere mensen voor zaden te ruilen of te kweken of te kunnen bestellen tegen een klein bedrag.
  Zelf heb ik geen moestuin, maar plant ik zaden in potten en zet het op mijn balkon en als het erg koud is heb ik een plek in mijn huis. Afgelopen zomer had ik 15 mooie zoete tomaten. Uit de tomaten heb ik de zaden er uitgehaald voor opnieuw te planten van tomaten en paprika’s.

  Nooit te oud om het te leren, als men het liefde doet.

  3 likes
 • Woppaaaaa schreef:

  Ik wil niet zeuren maar toch doe ik het even. We kunnen wel zaden gaan ruilen, maar hoe kunnen we weten, dat de zaden niet van Monsanto zelf, afkomstig zijn? Even voor de duidelijkheid ff… zeg maar… 🙂

  2 likes
 • huisheks schreef:

  Denk ook speciaal aan bijenplanten a.u.b.
  Met dank van de bijen , hommels en andere nuttige insecten

  1 likes
 • Netty schreef:

  super!wat een goed iniatief ?Zo nemen we het heft in eigen hand en kunnen samen zorgen dat we gezond kunnen eten en ons voedsel weer voedsel is en geen maagvulling!

  1 likes
 • Anne schreef:

  Tja, maar dan die dagelijks toenemende nucleaire fallout van Fukushima en de zware metalen van chemtrails, via met name de regen, die zo gestaag neerdalen op onze moestuinplantjes … vandaar dat ik maar gestopt ben met moestuinieren, waarom al die moeite nog doen?

  1 likes
 • Aardebewoner schreef:

  Mooi dit. Biodiversiteit is de schat van de landbouw en alle leven op aarde.

  1 likes
 • Aardebewoner schreef:

  [quote name=”Anna”]Ik woon in de Dordogne, Frankrijk en hier hebben we 23 maart een ‘troc de graines’ (zadenruilbeurs). Fijn om te zien dat het ruilen in meedre landen gebeurt.[/quote]

  Mooi daar nietwaar in de Dordogne maar hier ook overigens.

  1 likes
 • Lil schreef:

  [quote name=”Anne”]Tja, maar dan die dagelijks toenemende nucleaire fallout van Fukushima en de zware metalen van chemtrails, via met name de regen, die zo gestaag neerdalen op onze moestuinplantjes … vandaar dat ik maar gestopt ben met moestuinieren, waarom al die moeite nog doen?[/quote]
  Kom je ook niet meer buiten dan??:-)
  Zet je intentie voor zuiverheid en zegen al je plantjes terwijl je ze in de grond zet..Eet ze!:-)

  1 likes
 • Maartje schreef:

  Wauw geweldig initiatief!!! Hopelijk gaat dit werken als het rollende sneeuwbal effect. Als eenmaal iedereen er lucht van krijgt en het daadwerkelijk gaat doen, kunnen die bedrijven hier niet tegenop! Wij zijn de 99%! Dit geld ook voor zoveel andere dingen..

  IT’S ON! 😀

  0 likes
 • Professor P schreef:

  Ik heb deze week gezaait. Dat doe ik elk jaar, en de plantjes die over zijndeel ik al met buren en vrienden. Hier krijg ik ook weer andere planten van terug. Heel leuk om te doen. En leerzaam voor de kinderen.

  0 likes
 • Anna schreef:

  Ik woon in de Dordogne, Frankrijk en hier hebben we 23 maart een ‘troc de graines’ (zadenruilbeurs). Fijn om te zien dat het ruilen in meedre landen gebeurt.

  0 likes
 • Sunshine schreef:

  Prachtig. Er is al jaren een zadenbank in Noorwegen, zoals bekend, maar gezien Bill Gates en kornuiten daarbij betrokken zijn vertrouw ik het voor geen meter.

  Dit soort initiatieven zijn zo mooi en zo nodig. Oplossingen moeten van ‘gewone’ mensen komen want van bedrijven en overheden komen ze nerver-nooit-niet.

  0 likes
 • Lil schreef:

  Ja, geweldig..ik ben al bezig in mijn tuin, alles is Biologisch..puur en eerlijk,hét voedsel van de toekomst..dus niks gemanipuleerd en met gif bespoten!
  Met het zachte weer komt de Rucula sla van vorig jaar alweer flink op, Top! 🙂

  In Lak’ech

  0 likes
 • Vonzie schreef:

  Meer en meer mensen worden zich bewust van het voedsel dat ons wordt voorgeschoteld. De ene moestuin na de andere wordt opgestart. Zelfs stadstuinen worden gecreeerd. Heerlijk om te zien!

  0 likes
 • Vonzie schreef:

  Bij ons is nu ook de Jumbo gestart met écht biologisch. Niks geen Bio+ waar de herkomst niet van te achterhalen is en je maar moet vertrouwen dat het ook echt bio is maar zichtbaar Bio én boerderij/teler van herkomst er op vermeld!

  0 likes
 • legalize schreef:

  super plan, de goede hennep zaden niet te vergeten.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Ben je te dik of te zwaar? Dan zul je verrast zijn wat de echte oorzaak is!

  Om gezond te vermageren is in de ...

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  coronamaatregelen

  Duitse advocaten strijden tegen coronamaatregelen: ‘We staan niet alleen, we zijn met velen’

  De Duitse advocate Beate Bahner baarde begin ...

  facebook

  ‘Onafhankelijke’ factcheck-raad van Facebook gedomineerd door miljardair George Soros

  Sinds kort heeft Facebook een toezichtsraad, een ...

  >