Homepagina » Universum » Is de oerknal een illusie? De holografische oorsprong van het heelal
Is de oerknal een illusie? De holografische oorsprong van het heelal

Is de oerknal een illusie? De holografische oorsprong van het heelal

Is het universum 13,7 miljard jaar geleden wel ontstaan uit de oerknal? En zo ja, wat was de aanleiding voor die Big Bang? Onderzoekers van het Perimeter Institute in het Canadese Ontario hebben een nieuwe theorie met een stevige wiskundige basis bedacht.

Wat wij zien als de Big Bang, zo stellen ze, zou de driedimensionale luchtspiegeling van een exploderende ster kunnen zijn in een universum dat er heel anders uitziet dan het onze. Algemeen wordt gedacht dat het heelal ontstond uit een enorm heet punt met een oneindig grote dichtheid, ofwel een singulariteit. Singulariteiten zijn bizar en er is maar weinig over bekend.

“Wie weet vlogen er wel draken uit de singulariteit,” zei Niayesh Afshordi van het Perimeter Institute in een interview met Nature. Het probleem met de oerknaltheorie is dat ons relatief overzichtelijke, uniforme en voorspelbare universum moet zijn voortgekomen uit een bizar chaotische singulariteit. Dat lijkt volgens de onderzoekers erg onwaarschijnlijk.

Wellicht is er iets anders gebeurd. Wellicht is ons universum nooit een singulariteit geweest. De wetenschappers suggereren dat ons bekende heelal het driedimensionale ‘omhulsel’ is van de waarnemingshorizon van een vierdimensionaal zwart gat. In dit scenario ontstond ons heelal op het moment dat een ster in dit vierdimensionale universum implodeerde tot een zwart gat.

In ons driedimensionale heelal hebben zwarte gaten een tweedimensionale waarnemingshorizon, die de grens markeert van waarachter materie of licht niet meer terug kan. In het geval van een vierdimensionaal universum heeft een zwart gat een driedimensionale waarnemingshorizon.

In het voorgestelde scenario bevond ons universum zich nooit in de singulariteit, maar ontstond het buiten een waarnemingshorizon en werd het beschermd tegen de singulariteit. Het is slechts één van de overblijfselen van een geëxplodeerde vierdimensionale ster.

De onderzoekers benadrukken dat dit idee – hoe absurd het ook klinkt – een stevige wiskundige basis heeft. Ze maakten gebruik van holografie om de Big Bang te veranderen in een kosmische luchtspiegeling.

Hoe ziet een vierdimensionaal universum eruit? Het probleem is volgens de onderzoekers dat onze onvolmaakte menselijke intuïtie zich heeft ontwikkeld in een driedimensionale wereld waarin de realiteit grotendeels verborgen blijft. Ze trekken een parallel met Plato’s allegorie van de grot, waarin gevangenen gedurende hun leven enkel flikkerende schaduwen zien op de wand waar ze tegenaan kijken.

“Door hun boeien zijn ze niet in staat om de echte wereld te ervaren, een rijk met een extra dimensie,” schrijven ze. “Plato’s gevangenen begrepen de krachten achter de zon niet. Op dezelfde manier begrijpen wij het vierdimensionale universum niet.”

[Perimeter Institute]


Vind je dit goed? Deel het dan met iedereen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

25 reacties

 1. Altijd al mijn twijfels gehad over die oerknal. Ik vraag me af of we er ooit in zullen slagen het te verifiëren.

  De mens is best arrogant en dat bedoel ik niet negatief, maar we denken over het algemeen wel te weten hoe het zit. Echter en dat is uiteraard slechts mijn mening is het gewoon mind-blowing. Zo immens groot ons heelal.. Er zijn sterren zo groot dat wanneer je erover heen zou vliegen met een vliegtuig dat continu 1000 km/u gaat, je 1100 jaar aan het vliegen bent!! Al zeggen sommige dat hij veel minder groot is en dat de VY Canis Major ‘slechts’ 600 keer zo groot als de zon is.

  En dan onze zon… Op de zon zijn explosies in de vorm van zonnevlammen die per stuk miljoenen keren zo krachtig zijn als een 100 megaton waterstofbom. En dan te bedenken dat dit allemaal is begonnen met een oer atoom en dat allemaal zonder bouwplan en bewuste aansturing.

  Ik kan echt niet bedenken wat enigszins aannemelijk klinkt om het begin van alles te verklaren. En ook al was of is er iets wat er altijd al is geweest, dan vind ik dat ook weer mind-blowing.

  9 likes
  • “De mens is best arrogant en dat bedoel ik niet negatief, maar we denken over het algemeen wel te weten hoe het zit.”

   Dat geldt voor de religieuze mens, maar in de wetenschap worden bevindingen dagelijks bijgewerkt als de waarnemingen dat rechtvaardigen. Ik heb ook geen wetenschapper ooit horen zeggen dat hij alles weet, of denkt alles te zullen gaan weten. Dit is een typisch tegenargument van de religieuze tegenstanders van de wetenschap, die hun nooit-veranderende wereldbeeld (ontstaan van een heelal zonder de tussenkomst van god) in duigen zien vallen door de realiteit. Zij pretenderen namelijk wel alles te weten, alles staat in de bijbel.

   De oerknal is volop bewezen, maar pretendeert niets te verklaren over wat er was vòòr de oerknal, (zelfs tijdens de eerste milliseconden nadat het proces in gang gezet werd is voer voor discussie). De wetenschap is ook uitgesproken over het gegeven dat dat waarschijnlijk niet kan worden achterhaald. De waarnemingen in het heelal zijn dusdanig overtuigend, dat de oerknaltheorie slechts op een aantal punten nog kan worden bijgewerkt (er zijn nog enkele onopgeloste problemen binnen de theorie), maar dat het in grote lijnen redelijk vaststaat.

   4 likes
   • Volop bewezen?? En wie heeft je dat wijs gemaakt? Je bent bij deze net als veel andere weer een prachtig voorbeeld van wishful thinking.

    En trouwens… Ik heb het helemaal niet over God gehad. Mijn punt was alleen: ik vind dit alles mind-blowing. Je bent dus ook nog is erg bevooroordeeld.

    5 likes
    • Je bedient je van een “argument” (wetenschappers zijn arrogant) die creationisten op duizenden sites hebben neergeplempt. Jouw opmerking dat ik erg bevooroordeeld ben past ook precies in dat rijtje.

     De nogal laatdunkende opmerking wie mij van alles heeft wijsgemaakt is òòk zo’n opmerking. Let wel: ik doe geen uitspraken over jouw vermeende religiositeit, maar het is vaak het geval dat mensen die niets weten (of weigeren te weten) over hoe men komt tot het bewijs van bijv. de oerknaltheorie (zoals jij), gevoelig zijn voor dergelijke losse flodders die uit die hoek komen. Ook niet-religieuzen die zich niet hebben verdiept in het wat en hoe van de oerknal zijn dat.

     3 likes
     • Je leest wat je wilt lezen, dat blijkt en dat vind ik een slechte eigenschap. Nogmaals: ik zei, De MENS is best arrogant en dat bedoel ik NIET negatief… 1. ik zeg de mens en daar val IK dus ook onder. 2. ik bedoel het dus NIET negatief. Uit je reactie heb ik dus niet het idee dat jij mij goed hebt begrepen.

      Dan is het verre van laatdunkend, want op dit moment is de oerknal niet bewezen, klaar, punt. Het biedt momenteel de beste verklaring voor het ontstaan van het heelal. Het bewijs ontbreekt echter. Er zijn hier en daar aanwijzingen, maar de oerknal theorie heeft echt nog serieuze problemen en is dus niet bewezen. Wanneer je dit ontkent, lijkt het er sterk op, dat je niet eerlijk tegen jezelf bent. En aangezien jij zegt dat de theorie volop bewezen is, geef je mij sterk de indruk dat je niet serieus bent tegen jezelf.

      Het verschil nogmaals: Ik zeg: het is mind-blowing en ik zeg helemaal nergens dat God het gedaan heeft, dat maak je er toch echt zelf van… Jij zegt, er is volop bewijs voor de oerknal.. Hmm,.. misschien ben jij dan wel arrogant in negatieve zin.

      4 likes
   • De oerknal is een oud model en wel een dogmatische…
    Wat betreft dimensies, dat speelt in onze belevingswereld.
    Zodra je gaat rekenen, zeker in het kleine dan doen die dimensies er net als tijd niet meer toe. De achterliggende werkelijkheid bevindt zich buiten ons kenvermogen.
    De mens zijn psyche kent wat het op de Afrikaanse steppe nodig had om te overleven…

    1 likes
  • De oerknal kan nooit gebeurd zijn in mijn ogen is eerst de singulariteit bedacht en daaromheen de rest van de theorie om het passend te maken (een klein beetje ruimte met een vals vacuüm?) De theorie rammelt aan alle kanten maar voor mij staat vast dat om iets te laten gebeuren heb je iets nodig dus om inflatie te laten plaatsvinden heb je een ruimte nodig waar op zijn
   Minst ruimte is voor natuurkunde
   En wiskunde. Het grote niets wat volgens de theorie er omheen was bied daar geen ruimte voor want niets is immers niets denk er maar eens over na ik heb nog meer argumenten ik weet niet wat wel gebeurt is maar inflatie is mooi mogelijk geweest groeten van mij

   0 likes
 2. die oerknaltheorie heb ik nooit echt kunnen plaatsen, alles ontstaan uit een onzichtbaar punt??
  denk dat alles er altijd al geweest is en wij met onze beperkte levensduur overal een begin en eind willen aanknopen.. denk dat we inderdaad in meerdere dimensies moeten gaan zoeken achter het antwoord, maar denk niet dat de mens er ooit zal achterkomen..

  5 likes
 3. Bestonden wij dan in de ziel al ruim VOOR de geëxplodeerde vierdimensionale ster?

  2 likes
 4. Laat die wetenschappers maar lekker zoeken. Achteraf zal blijken dat het Universum heel simpel in elkaar zit en dat alle moeilijke benodigde wiskunde overbodig is als je werkelijk weet hoe het werkt. Probeer geen theorie van hout te maken, maar een theorie van steen (David Wilcock). Misschien dat er ergens op deze planeet iemand is die weet hoe het zit, maar dat die persoon voorlopig nog niet uit de kast kan komen omdat de tijd er nog net niet rijp voor is.

  2 likes
 5. De oerknal is een hele grote illusie net als BIO een illusie is!!

  Alles is GMO, zelfs de MENS IS GMO!!!!

  0 likes
 6. Ik lees dit en bedenk dan… wat heeft de mens toch weinig kennis. maar daar kan de mens ook weer niets aan doen. maar ik zal een beetje proberen te helpen. Zowel in de brieven van Jezus(zijn eigen biografie) waar Jezus ook verteld over de big bang( de materie) en in de boeken van Jaap Hiddinga, waar hij telkens na zijn uittredingen, waarna hij dan door een vaste engel des levens mee genomen word, en alle vragen beantwoord worden die wij als mens hebben, zo ver het voor ons als mens geschikt is en aan kunnen. en daar word dan ook uitgelegt hoe de big bang ging. het is er wel geweest, en er zat een scheppende inteligentie kracht achter. Ik zou het op moeten zoeken om meer in details te treden omdat op het moment van dit schrijven ik het niet bij de hand heb

  0 likes
 7. oerknal
  dat was toen god zei
  laat er licht zijn en het was er

  dat is het hem .

  0 likes
 8. Hing al die energie voor de oerknal in een potlood puntje dik in een ruimte. Hing het of hangde het ergens, dus toen was er ook al ruimte, en zo kunnen we altijd doorgaan maar het blijven aannemingen waar je in moet geloven..

  0 likes
 9. Haha, oei! Ghost heeft days of our lives mooi te pakken 😉

  On topic: interessant, maar blijft inderdaad gissen, kun je nagaan dat met de hedendaagse techniek
  sommige dingen toch een heuse mysterie blijven, ook voor de slimste onder ons. In the nearby future some help from Aliens perhaps?

  0 likes
 10. Beste Dennis, ik heb je belooft er op terug te komen en er uitleg over te geven, welnu ik heb het opgezocht en zal je er een samenvattende verhaal van vertellen, in zowel de brieven van Jezus zelf, waar jezus op de materie in gaat als ook in de boeken van Jaap Hiddinga word er iets verteld over de oorsprong van begin en einde zo die wij denken waar te nemen en te begrijpen.

  God is energie en een scheppende kracht, God kent geen tijd, en is en was er altijd. de zogenaamde oerknal is en was een manifestatie van Goddelijke energie en schepping, en dat is niet alles, wat er na de oerknal kwam weten we. maar niet dat alles een begin en einde heeft, en dus steeds weer door gaat. alles wat we nu zien als onze universum(sems) en wat we met ons vermogen waarnemen is niet geheel de werkelijkheid. alles wat nu is zal ook weer sterven, en weer samen komen tot een energie, en dan weer uit elkaar knallen als een big bang. waarna weer alles opnieuw ontstaat. dus schepping is een continu proses. dit is beste Dennis een beetje samen gevat hoe het zit, het verhaal is nog veel diepgaander en uitgebreid maar dan zou het te lang worden en moeilijker te begrijpen, ik heb het nu eenvoudig proberen uit te leggen. we praten hier natuurlijk over prosesen van miljarden jaren, wat ook een iets is van ons eigen waarneming wat in werkelijkheid anders is. gr arnoud.

  0 likes
 11. Het holografisch principe is niet nieuw.Reeds bedacht 20 jaar gekeden door prof t’Hooft

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Wetenschappers ontdekken 'compleet nieuwe manier' om aliens op te sporen. Hier moeten we op letten

Wetenschappers ontdekken ‘compleet nieuwe manier’ om aliens op te sporen. Hier moeten we op letten

Planeten in het heelal die een gloed ...

Gebruiken aliens zwarte gaten om door het heelal te reizen? Onderzoekers komen met opvallende theorie

Gebruiken aliens zwarte gaten om door het heelal te reizen? Onderzoekers komen met opvallende theorie

Je hoort wetenschappers vaak zeggen dat aliens onze ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.