Universum

Is de oerknal een illusie? De holografische oorsprong van het heelal

Help mee door dit artikel met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Is het universum 13,7 miljard jaar geleden wel ontstaan uit de oerknal? En zo ja, wat was de aanleiding voor die Big Bang? Onderzoekers van het Perimeter Institute in het Canadese Ontario hebben een nieuwe theorie met een stevige wiskundige basis bedacht.

Wat wij zien als de Big Bang, zo stellen ze, zou de driedimensionale luchtspiegeling van een exploderende ster kunnen zijn in een universum dat er heel anders uitziet dan het onze. Algemeen wordt gedacht dat het heelal ontstond uit een enorm heet punt met een oneindig grote dichtheid, ofwel een singulariteit. Singulariteiten zijn bizar en er is maar weinig over bekend.

“Wie weet vlogen er wel draken uit de singulariteit,” zei Niayesh Afshordi van het Perimeter Institute in een interview met Nature. Het probleem met de oerknaltheorie is dat ons relatief overzichtelijke, uniforme en voorspelbare universum moet zijn voortgekomen uit een bizar chaotische singulariteit. Dat lijkt volgens de onderzoekers erg onwaarschijnlijk.

Wellicht is er iets anders gebeurd. Wellicht is ons universum nooit een singulariteit geweest. De wetenschappers suggereren dat ons bekende heelal het driedimensionale ‘omhulsel’ is van de waarnemingshorizon van een vierdimensionaal zwart gat. In dit scenario ontstond ons heelal op het moment dat een ster in dit vierdimensionale universum implodeerde tot een zwart gat.

In ons driedimensionale heelal hebben zwarte gaten een tweedimensionale waarnemingshorizon, die de grens markeert van waarachter materie of licht niet meer terug kan. In het geval van een vierdimensionaal universum heeft een zwart gat een driedimensionale waarnemingshorizon.

In het voorgestelde scenario bevond ons universum zich nooit in de singulariteit, maar ontstond het buiten een waarnemingshorizon en werd het beschermd tegen de singulariteit. Het is slechts één van de overblijfselen van een geëxplodeerde vierdimensionale ster.

De onderzoekers benadrukken dat dit idee – hoe absurd het ook klinkt – een stevige wiskundige basis heeft. Ze maakten gebruik van holografie om de Big Bang te veranderen in een kosmische luchtspiegeling.

Hoe ziet een vierdimensionaal universum eruit? Het probleem is volgens de onderzoekers dat onze onvolmaakte menselijke intuïtie zich heeft ontwikkeld in een driedimensionale wereld waarin de realiteit grotendeels verborgen blijft. Ze trekken een parallel met Plato’s allegorie van de grot, waarin gevangenen gedurende hun leven enkel flikkerende schaduwen zien op de wand waar ze tegenaan kijken.

“Door hun boeien zijn ze niet in staat om de echte wereld te ervaren, een rijk met een extra dimensie,” schrijven ze. “Plato’s gevangenen begrepen de krachten achter de zon niet. Op dezelfde manier begrijpen wij het vierdimensionale universum niet.”

[Perimeter Institute]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ghost
Ghost
7 jaren geleden

Altijd al mijn twijfels gehad over die oerknal. Ik vraag me af of we er ooit in zullen slagen het te verifiëren.

De mens is best arrogant en dat bedoel ik niet negatief, maar we denken over het algemeen wel te weten hoe het zit. Echter en dat is uiteraard slechts mijn mening is het gewoon mind-blowing. Zo immens groot ons heelal.. Er zijn sterren zo groot dat wanneer je erover heen zou vliegen met een vliegtuig dat continu 1000 km/u gaat, je 1100 jaar aan het vliegen bent!! Al zeggen sommige dat hij veel minder groot is en dat de VY Canis Major ‘slechts’ 600 keer zo groot als de zon is.

En dan onze zon… Op de zon zijn explosies in de vorm van zonnevlammen die per stuk miljoenen keren zo krachtig zijn als een 100 megaton waterstofbom. En dan te bedenken dat dit allemaal is begonnen met een oer atoom en dat allemaal zonder bouwplan en bewuste aansturing.

Ik kan echt niet bedenken wat enigszins aannemelijk klinkt om het begin van alles te verklaren. En ook al was of is er iets wat er altijd al is geweest, dan vind ik dat ook weer mind-blowing.

Kalki
Kalki
7 jaren geleden

Bestonden wij dan in de ziel al ruim VOOR de geëxplodeerde vierdimensionale ster?

Red Skywalker
Red Skywalker
7 jaren geleden

Laat die wetenschappers maar lekker zoeken. Achteraf zal blijken dat het Universum heel simpel in elkaar zit en dat alle moeilijke benodigde wiskunde overbodig is als je werkelijk weet hoe het werkt. Probeer geen theorie van hout te maken, maar een theorie van steen (David Wilcock). Misschien dat er ergens op deze planeet iemand is die weet hoe het zit, maar dat die persoon voorlopig nog niet uit de kast kan komen omdat de tijd er nog net niet rijp voor is.

redice
redice
7 jaren geleden

die oerknaltheorie heb ik nooit echt kunnen plaatsen, alles ontstaan uit een onzichtbaar punt??
denk dat alles er altijd al geweest is en wij met onze beperkte levensduur overal een begin en eind willen aanknopen.. denk dat we inderdaad in meerdere dimensies moeten gaan zoeken achter het antwoord, maar denk niet dat de mens er ooit zal achterkomen..

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

25
0
We lezen graag je reactie!x