Buitenland

Rusland verbiedt import en productie van ggo’s: “Onze producten blijven schoon”

Help door dit met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Russische Staatsdoema heeft een wet aangenomen die de import en productie van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) verbiedt. Dat meldt het staatspersbureau TASS.

De overheid kan nu genetisch aangepaste gewassen verbieden die een bewezen negatief effect hebben op de volksgezondheid of het milieu. De Russische vicepremier Arkady Dvorkovich zei dat in 2015 al is besloten tot een algeheel verbod op ggo’s, maar dat er nog geen straffen stonden op de productie en import ervan.

Mensen of bedrijven die de nieuwe wet overtreden kunnen rekenen op een fikse boete. Veel Europese landen en de Verenigde Staten blijven ggo’s produceren en verkopen. Door de nieuwe wet komt er mogelijk nog minder westers voedsel in de Russische winkels te liggen.

Lobby

Russische functionarissen zeggen dat de boerderijen genoeg voedsel voor het hele land kunnen produceren zonder gebruik te maken van ggo’s. Moskou hoopt tegen 2020 geen vlees, zuivel of groentes meer te hoeven importeren.

Rusland verbiedt import en productie van ggo's: "Onze producten blijven schoon"De nieuwe wet wordt door tegenstanders van biotechnologie gezien als een overwinning. In 2013 wilde Rusland het gebruik van ggo’s nog goedkeuren, maar vanwege felle weerstand is dat nooit gebeurd.

“Het ministerie van Landbouw is fel tegen ggo’s; Russische producten blijven schoon,” zei minister van Landbouw Alexander Tkachyov. Het westerse ggo-kartel lobbyde tevergeefs bij leden van de Doema en Russische wetenschappers.

Beschermen

Intussen heeft ruim de helft van de 28 EU-lidstaten en vier regio’s er al voor gekozen om uit het Europese stelsel van ggo’s te stappen. Ze hebben beslist geen commerciële teelt van ggo’s op hun grondgebied toe te laten.

“Een duidelijke meerderheid van Europese regeringen verwerpt de pogingen van de Europese Commissie om ggo-gewassen te laten goedkeuren,” zei Franziska Achterberg van Greenpeace. “Ze hebben geen vertrouwen in de veiligheidsmechanismen van de EU en hebben er terecht voor gekozen om hun landbouw en voedselvoorziening te beschermen.”

[Moscow Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
J. Hofmans
J. Hofmans
6 jaren geleden

Heerlijke producten in Rusland. Ben er vaak en het is echt een groot verschil. Groente en fruit: top.

Predator
Predator
6 jaren geleden

Duidelijk een leider die er voor zijn volk is.
Kan Rutte met zijn zooitje echocentrische zakkenvullers eens een voorbeeld aan nemen..
Go Poutin!!

Lee
Lee
6 jaren geleden

Duidelijk. Het feit dat Rusland momenteel geboycot en gedemoniseerd wordt is hier de reden van.

Lee
Lee
6 jaren geleden

Overigens, met het TTIP verdrag kunnen Europeanen alsnog makkelijk met ggo/gmo in aanraking komen. Let goed op de etiketten waar producten vandaan komen!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

16
0
We lezen graag je reactie!x