Buitenland

Rusland verbiedt import en productie van ggo’s: “Onze producten blijven schoon”

Help mee door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Russische Staatsdoema heeft een wet aangenomen die de import en productie van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) verbiedt. Dat meldt het staatspersbureau TASS.

De overheid kan nu genetisch aangepaste gewassen verbieden die een bewezen negatief effect hebben op de volksgezondheid of het milieu. De Russische vicepremier Arkady Dvorkovich zei dat in 2015 al is besloten tot een algeheel verbod op ggo’s, maar dat er nog geen straffen stonden op de productie en import ervan.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Mensen of bedrijven die de nieuwe wet overtreden kunnen rekenen op een fikse boete. Veel Europese landen en de Verenigde Staten blijven ggo’s produceren en verkopen. Door de nieuwe wet komt er mogelijk nog minder westers voedsel in de Russische winkels te liggen.

Lobby

Russische functionarissen zeggen dat de boerderijen genoeg voedsel voor het hele land kunnen produceren zonder gebruik te maken van ggo’s. Moskou hoopt tegen 2020 geen vlees, zuivel of groentes meer te hoeven importeren.

Rusland verbiedt import en productie van ggo's: "Onze producten blijven schoon"De nieuwe wet wordt door tegenstanders van biotechnologie gezien als een overwinning. In 2013 wilde Rusland het gebruik van ggo’s nog goedkeuren, maar vanwege felle weerstand is dat nooit gebeurd.

“Het ministerie van Landbouw is fel tegen ggo’s; Russische producten blijven schoon,” zei minister van Landbouw Alexander Tkachyov. Het westerse ggo-kartel lobbyde tevergeefs bij leden van de Doema en Russische wetenschappers.

Beschermen

Intussen heeft ruim de helft van de 28 EU-lidstaten en vier regio’s er al voor gekozen om uit het Europese stelsel van ggo’s te stappen. Ze hebben beslist geen commerciële teelt van ggo’s op hun grondgebied toe te laten.

“Een duidelijke meerderheid van Europese regeringen verwerpt de pogingen van de Europese Commissie om ggo-gewassen te laten goedkeuren,” zei Franziska Achterberg van Greenpeace. “Ze hebben geen vertrouwen in de veiligheidsmechanismen van de EU en hebben er terecht voor gekozen om hun landbouw en voedselvoorziening te beschermen.”

[Moscow Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
J. Hofmans
J. Hofmans
7 jaren geleden

Heerlijke producten in Rusland. Ben er vaak en het is echt een groot verschil. Groente en fruit: top.

Predator
Predator
7 jaren geleden

Duidelijk een leider die er voor zijn volk is.
Kan Rutte met zijn zooitje echocentrische zakkenvullers eens een voorbeeld aan nemen..
Go Poutin!!

Lee
Lee
7 jaren geleden

Duidelijk. Het feit dat Rusland momenteel geboycot en gedemoniseerd wordt is hier de reden van.

Lee
Lee
7 jaren geleden

Overigens, met het TTIP verdrag kunnen Europeanen alsnog makkelijk met ggo/gmo in aanraking komen. Let goed op de etiketten waar producten vandaan komen!

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x