Mens en Dier

Rutte gaat Zelenski niet aanspreken op oproep tot genocide: ‘Dit is gewoon een misdrijf!’

Help door dit artikel met je kennissen op je socials te delen!

Premier Rutte en ministers Hoekstra en Ollongren mogen donderdag toch aanwezig zijn wanneer de Oekraïense president Zelenski de Tweede Kamer toespreekt. Voorzitter Bergkamp (D66) heeft hen gevraagd en ze zeggen erbij te zijn. Ze krijgen een plek in de Voorzittersloge.

Eerder gaf Rutte aan dat Kamerleden niet wilden dat hij erbij zou zijn, omdat het kabinet geen deel uitmaakt van de Kamer. De Tweede Kamer is niet eerder door een buitenlands staatshoofd toegesproken. Na het optreden van Zelenski is er een Kamerdebat over de toespraak.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“Of Rutte er nu wel of niet bij is, het is volstrekt belachelijk dat de door en door corrupte president van de Oekraïne de Tweede Kamer toespreekt. Zelenski is verantwoordelijk voor oorlogsmisdrijven. Schandalig dat deze crimineel in Nederland een podium krijgt,” reageert Statenlid Martin Bos.

Genocidaire tirade

Europarlementariër Marcel de Graaff (FVD) voegt toe: “Deze dictator zit daar dankzij de nazi’s van Azov, heeft alle oppositie verboden, media de nek omgedraaid en bijna de Derde Wereldoorlog gestart. Dus krijgt hij een platform van WEF-vrindje Rutte. Walgelijk!”

Kamerlid Raymond de Roon (PVV) confronteerde Rutte afgelopen week met een oproep tot genocide op de Oekraïense tv.

“Oorlog haalt het slechtste in de mens naar boven. Een goed voorbeeld daarvan is wat de Oekraïense tv-presentator Fahruddin Sharafmal heeft gedaan in een uitzending. Hij haalde Adolf Eichmann aan, die heeft gezegd dat je om een natie te vernietigen voor alles de kinderen moet vernietigen. Dat is aanzetten tot genocide,” zei De Roon.

“Vervolgens gaf hij aan dat hij persoonlijk Russische kinderen zou doden. Hij rondde af door te zeggen dat de Russen afval zijn en dat hij hoopte dat iedereen zal bijdragen door een Moskoviet te wurgen. Deze genocidaire tirade, geïnspireerd door de nazi Eichmann, werd uitgezonden op tv in Oekraïne. Dat is bijzonder kwalijk. Daar moet Zelenski toch tegen optreden, zo vraag ik de minister-president. Is hij dat met mij eens?” vroeg De Roon.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Ik ga dat niet doen

“Ik vraag de minister-president om bij Zelenski klip-en-klaar aan te geven dat Nederland verwacht dat daartegen wordt opgetreden,” zei het Kamerlid.

“Een ander punt is de schorsing van elf politieke partijen in het parlement van Oekraïne. Kiezers worden buitenspel gezet. Hoe beoordeelt de minister-president dat? De PVV vindt dat in principe fout. Is de minister-president bereid om opheldering te vragen bij Zelenski?” vroeg hij.

Het antwoord van Rutte: “Voor zover ik weet, is Oekraïne slightly different from Russia op het moment. Daar is toch een zekere mate van mediavrijheid. Ik weet niet helemaal zeker of de Oekraïense president heel blij zou zijn als ik zou zeggen: wil je naast een oorlog leiden die er is vanwege de grootste Europese inval in een ander land sinds de Tweede Wereldoorlog, ook nog je nationale tv-kanaal bellen om dit recht te zetten? Ik ga dat niet doen.”

Misdrijf

“Ik denk niet dat hij daar op zit te wachten. Als die uitspraken gedaan zijn, zijn die natuurlijk verwerpelijk. Ik kan nu niet inschatten of dat waar is, maar ik ga daar Zelenski niet op aanspreken, nee,” zei de premier.

“Oproepen tot genocide is gewoon een misdrijf! Dat is gewoon een misdrijf dat op de nationale televisie is gepleegd. Mensen werden opgeroepen om Russen zonder aanzien des persoons te vermoorden. Zelfs in deze moeilijke situatie van Oekraïne met Rusland kun je dat toch niet door de vingers zien?” vroeg De Roon.

“Het zou mij helpen als de heer De Roon een vergelijkbare vraag zou hebben voor Poetin, over de dingen die op de Russische televisie gebeuren. Dat zou mij net even wat meer comfort geven, maar ik heb die vraag nog niet gehoord,” reageerde Rutte.

4.7 74 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

120 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
André
André
2 jaren geleden

Landverrader!!

NooT
NooT
2 jaren geleden

Rat Rutte.

Bibi
Bibi
2 jaren geleden

Het is WALGELIJK en SCHANDALIG
En iedereen zit erbij en kijkt ernaar……
Het is elkaar verheerlijken want ze horen allemaal tot dezelfde club
En als je bij de club hoort deug je!
Maakt niet uit wat voor walgelijke zaken je hebt uitgevreten
Welkom in het nieuwe normaal….

Cathja
Cathja
2 jaren geleden

Hadden wij van Mark Rutte een ander antwoord verwacht dan wat hij nu heeft gegeven? Deze man heeft vele gezichten, en in iedere situatie waar hij verzeild raakt weet hij precies welk gezicht daarbij past.
In goed Nederlands: “onbetrouwbaar”.

Back to top button
120
0
We lezen graag je reactie!x