Homepagina » Natuur en Milieu » “San Andreasbreuk staat op ontploffen, gigantische aardbeving kan elk moment plaatsvinden”
"San Andreasbreuk staat op ontploffen, gigantische aardbeving kan elk moment plaatsvinden"

“San Andreasbreuk staat op ontploffen, gigantische aardbeving kan elk moment plaatsvinden”

De San Andreasbreuk in Californië heeft volgens een Amerikaanse seismoloog zoveel spanning opgebouwd dat een gigantische aardbeving elk moment kan plaatsvinden.

Het zuidelijke deel van de breuk is ‘geladen en klaar om te ontploffen’, aldus Thomas Jordan, directeur van het Southern California Earthquake Center.

Hij voegde toe dat de opgebouwde druk al meer dan 100 jaar niet meer is vrijgekomen. “De veren onder de San Andreasbreuk staan heel strak aangespannen,” zei hij. De breuk is bijna 1300 kilometer lang en loopt langs vrijwel de hele lengte van de staat Californië.

Te rustig

Wetenschappers maken zich vooral zorgen over het gedeelte in de buurt van de stad Los Angeles. De laatste grote aardbeving in de regio dateert van 1857, toen een beving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter in de buurt van de stad plaatsvond. Sindsdien is het volgens Jordan te rustig.

Hij waarschuwt dat Californië zich moet voorbereiden op een mogelijk zeer zware aardbeving. Uit onderzoek van de Amerikaanse geologische dienst blijkt dat een dergelijke aardbeving rampzalige gevolgen kan hebben.

Vrijwel onmogelijk te zeggen

Een nieuwe studie laat zien dat enorme stukken grond rond de San Andreasbreuk omhoog of omlaag bewegen. Het gaat in sommige gevallen om stukken van zo’n 200 kilometer lang.

De nieuwe informatie over de bewegingen kan onderzoekers helpen de breuk beter te begrijpen, aldus hoofdonderzoeker Samuel Howell van de Universiteit van Hawaï. Maar hij voegde daaraan toe dat de informatie niet kan helpen bij voorspellingen over de volgende grote beving.

“Het is vrijwel onmogelijk te zeggen wanneer de volgende grote aardbeving zal plaatsvinden,” zei hij. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Geoscience.

[Los Angeles Times]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

22 reacties

 1. San Andreasbreuk staat op ontploffen dit lees ik al jaren en het kan zomaar nog 100 jaar duren.
  Het is niet te voorspellen dus wat heb je aan zo verhaal niets.

  23 likes
 2. En daar heb je bv. een leger voor nodig. Mega evacuatie oa. Vandaar de grote oefeningen daar.

  2 likes
  • Nostradamus zei: kort na een troonwisseling in the UK komt de klap.

   7 likes
   • Hmmm is de Brexit niet een soort van troonwisseling. Van EU regering terug naar eigenverantwoordelijkheid. Denk dat er grote veranderingen staan aan te komen. Hopelijk ben ik fout ……

    2 likes
    • Nee. Hij bedoelde het letterlijk.

     2 likes
     • mss is dat wel de reden dat de queen aanblijft tot haar dood, hoe oud is ze nu? 90 ? en toch ziet ze eruit als een beginnende 70er.
      Nostradamus heeft in vele opzichten gelijk gekregen ivm vluchtelingencrisissen etc… Er breekt een ‘interessante’ tijd aan

      1 likes
 3. Het is niet alleen HAARP. Wat denk je wat die San Andreasbreuk echt is? Niets anders dan een door Aliens gemaakt instrument, dat nu door hun aardse bondgenoten, naar believen kan worden bediend. Eén druk op de knop is voldoende.

  0 likes
  • henk, wat rook of drink jij? dergelijke inzichten wil ik ook wel eens ervaren namelijk…

   graag enig bewijs materiaal voor je stelling, want de gehele aarde zit onder de tektonische breuk vlakken….

   6 likes
 4. Een breuk is toch al gebroken?

  4 likes
 5. denk dat het op uitbarsten komt als Clinton haar felbegeerde troon / kroon krijgt.. maar het kan nog eens heel raar gaan lopen de komende periode, zeker gezien de rare zaak Cox in de UK en het extreme weer met hagelballen zo groot als een tennisballetje.. HAARP is ingezet i.v.m. de Brexit.. is mijn vermoeden hoor, ook veel andere mensen denken dit

  In ieder geval: moeder Aarde slaat een keer terug, ook in het piefpafpoefland daar aan de overkant.. raar eng land
  natuur prachtig, dat weer wel

  ooit van de indianen die hun land koesterde in liefde en heilige grond voor ze was.. toen .. opeens afgepakt door de ” WITTE ” en ja.. alles helemaal naar de klote.. dus .. mocht Andreas uit zijn voegen knallen is dat de afrekening van wat ooit werd gezaaid ..

  fijn weekend allen

  4 likes
 6. Hopen dat gelijk heel het land afzinkt, we zullen het niet gaan missen.

  3 likes
 7. Men zou er goed aan doen zoveel mogelijk Rampenbestrijdingscentra te gaan stichten.

  2 likes
 8. Doet me denken aan die film

  1 likes
 9. Mega evacuatie en als ze tenminste preventief gewaarschuwd willen worden.

  1 likes
 10. Als Xander het verteld, hecht er dan maar geen waarde aan. Zo leert de geschiedenis.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

ijsland

Wat is er in hemelsnaam aan de hand op IJsland? 9000 aardbevingen in 10 dagen: ‘Grootste zwerm in 40 jaar’

Op IJsland hebben zich in 10 dagen ...

gebeuren

Er gebeuren overal ter wereld hele bizarre dingen

Er gebeuren allerlei bizarre dingen op aarde. ...