Homepagina » Mens en Dier » Je gedachten kunnen ongekende krachten losmaken
Je gedachten kunnen ongekende krachten losmaken

Je gedachten kunnen ongekende krachten losmaken

Er blijkt een eenvoudige manier te zijn om je kennis in een oogwenk te verruimen. Psychologen Ulrich Weger en Stephen Loughnan vroegen twee groepen mensen een aantal vragen te beantwoorden.

Mensen in de ene groep kregen te horen dat het antwoord op iedere vraag van tevoren in een flits op hun scherm te zien zou zijn.

De psychologen vertelden deze mensen dat het antwoord net niet lang genoeg te zien zou zijn om bewust te kunnen waarnemen, maar wel lang genoeg om onbewust opgenomen te kunnen worden.

Beperkende factor

De tweede groep werd verteld dat de flitsen het teken waren voor de volgende vraag. In werkelijkheid werd het antwoord op de vragen bij beide groepen niet vertoond. Opvallend genoeg scoorden mensen die dachten de antwoorden te zien beter op de test. Doordat ze verwachtten de antwoorden te zien waren mensen meer geneigd de vragen goed te beantwoorden.

Onze cognitieve en fysieke vaardigheden zijn over het algemeen beperkt, maar onze kijk op de aard en omvang van die limiet moet mogelijk worden herzien.

In veel gevallen is denken dat we beperkt zijn al een beperkende factor. Er is steeds meer bewijs waaruit blijkt dat onze gedachten in staat zijn onze cognitieve en fysieke grenzen te verleggen.

Gezichtsvermogen

Kunnen onze gedachten ons gezichtsvermogen verbeteren? We geloven dat een mechanisch proces bepaalt hoe goed we kunnen zien. Uit recent onderzoek (pdf) door Ellen Langer en haar collega’s blijkt het tegenovergestelde.

Gevechtspiloten moeten over een uitstekend gezichtsvermogen beschikken. De onderzoekers liet mensen ervaren hoe het is om een luchtmachtpiloot te zijn door ze te laten plaatsnemen in een vliegsimulator.

De simulator bestond uit een cockpit en verschillende instrumenten. De cockpit was bevestigd aan een hydraulische arm die de bewegingen van het toestel nabootste. Mensen kregen een uniform aan en voerden eenvoudige manoeuvres uit.

Tijdens de simulatie deden ze een oogtest. Een controlegroep onderging dezelfde oogtest terwijl de simulator uit stond. Het gezichtsvermogen van mensen bleek alleen te verbeteren als ze in de werkende simulator zaten.

Weger en Loughnan concludeerden: “Mensen hebben veel psychologische middelen tot hun beschikking om hun welzijn en prestaties te verbeteren, maar deze middelen worden vaak niet aangesproken.” Het bewustzijn en het lichaam zijn niet van elkaar gescheiden; onze gedachten hebben opvallend veel controle over ons lichaam en onze denkwijze kan de prestaties van ons brein verbeteren.

Bron: Scientificamerican.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Heb ooit eens gelezen dat er op die manier ook reclame gemaakt wordt voor bepaalde producten. Even een flits (die je niet eens ziet) van bv een chipsmerk of cola tijdens een film oid en je krijgt trek om te snacken.

  0 likes
 2. De wetenschap is al verder dan ze doen geloven. Het trieste hieraan is dat dit middels dieren gebeurd die ge(mis)bruikt worden in laboratoria. De schedel ligt open om er metingen in de hersenen te doen. Alles ter eer en glorie van de mensheid die vervolgens alleen bezig is de aarde kapot te maken.
  Echte problemen worden niet aangepakt, drie kwart van de mensheid leeft in armoe …… Leve de wetenschap (niet).

  0 likes
 3. [quote name=”Vonzie”]Heb ooit eens gelezen dat er op die manier ook reclame gemaakt wordt voor bepaalde producten. Even een flits (die je niet eens ziet) van bv een chipsmerk of cola tijdens een film oid en je krijgt trek om te snacken.[/quote]Of zoals in de aftiteling van Fight Club, dan krijg je opeens een halve seconde lang een piemel vol in beeld.

  0 likes
 4. [quote name=”Vonzie”]Heb ooit eens gelezen dat er op die manier ook reclame gemaakt wordt voor bepaalde producten. Even een flits (die je niet eens ziet) van bv een chipsmerk of cola tijdens een film oid en je krijgt trek om te snacken.[/quote]

  Klopt, dat nomen ze Subliminale boodschappen. Gebeurt regelmatig.
  Dit is een leuke link met wat feitjes over deze boodschappen.
  Leuk om te lezen.

  http://mentalfloss.com/article/25989/10-facts-about-subliminal-messages-you-will-love

  0 likes
 5. [quote name=”Vonzie”]Heb ooit eens gelezen dat er op die manier ook reclame gemaakt wordt voor bepaalde producten. Even een flits (die je niet eens ziet) van bv een chipsmerk of cola tijdens een film oid en je krijgt trek om te snacken.[/quote]
  Blijf gewoon op lichaam letten niet op gedachten ,of vraag je zelf af waar komt dat nu vandaan .?

  0 likes
 6. [quote name=”Wesley”][quote name=”Vonzie”]Heb ooit eens gelezen dat er op die manier ook reclame gemaakt wordt voor bepaalde producten. Even een flits (die je niet eens ziet) van bv een chipsmerk of cola tijdens een film oid en je krijgt trek om te snacken.[/quote]Of zoals in de aftiteling van Fight Club, dan krijg je opeens een halve seconde lang een piemel vol in beeld.[/quote]
  Echt? Toch maar eens gaan kijken, dan >:O

  0 likes
 7. [quote name=”nancy.”][quote name=”Vonzie”]Heb ooit eens gelezen dat er op die manier ook reclame gemaakt wordt voor bepaalde producten. Even een flits (die je niet eens ziet) van bv een chipsmerk of cola tijdens een film oid en je krijgt trek om te snacken.[/quote]
  Blijf gewoon op lichaam letten niet op gedachten ,of vraag je zelf af waar komt dat nu vandaan .?[/quote]
  Ik kijk nog maar zelden tv dus heb er zelf geen last van. En krijg ik eens een snacktrek dan is het altijd gezond. Ik hou niet van junkfood, fris en dergelijke.

  0 likes
 8. En wat heeft Superman hiermee te maken?

  0 likes
 9. [quote name=”Ken”]En wat heeft Superman hiermee te maken?[/quote]

  Kijk eens naar de titel !?

  Je gedachten kunnen … hé … Let op! -> ongekende krachten losmaken

  0 likes
 10. [quote name=”Ken”]En wat heeft Superman hiermee te maken?[/quote]

  Plaatje van superman wil zeggen ongekende krachten .

  0 likes
 11. [quote name=”ReneH”][quote name=”Ken”]En wat heeft Superman hiermee te maken?[/quote]

  Kijk eens naar de titel !?

  Je gedachten kunnen … hé … Let op! -> ongekende krachten losmaken[/quote]

  Ehmmm…ja dus iedereen kan zoals Superman worden? Neem mij niet kwalijk als dat een beetje vergezocht lijkt. Iedereen zou wel super krachten willen hebben zoals characters uit het Marvel of DC comics universum. Maar dat zit er niet in, hoe graag je dat ook wilt en hoe graag je je dat ook voor stelt in je gedachten. Ik heb in ieder geval nog nooit iemand met bovennatuurlijke krachten gezien die auto’s boven zijn/haar hoofd kan tillen, door de lucht kan vliegen of objecten kan verplaatsen d.m.v. telekinese.

  0 likes
 12. [quote name=”Ken”][/quote]
  Ehmmm…ja dus iedereen kan zoals Superman worden? Neem mij niet kwalijk als dat een beetje vergezocht lijkt. Iedereen zou wel super krachten willen hebben zoals characters uit het Marvel of DC comics universum. Maar dat zit er niet in, hoe graag je dat ook wilt en hoe graag je je dat ook voor stelt in je gedachten. Ik heb in ieder geval nog nooit iemand met bovennatuurlijke krachten gezien die auto’s boven zijn/haar hoofd kan tillen, door de lucht kan vliegen of objecten kan verplaatsen d.m.v. telekinese.[/quote]

  Ik kan deze reactie best begrijpen maar tevens getuigt ze toch van een zekere naïve charme. Het is niet omdat men het nog nooit gezien heeft dat het daarom per definitie niet bestaat. Je refereert doorgaans naar ‘t kader waarin je leeft, vrienden, kennisen en famillie, maar ook compleet vreemden die je denkt goed te kunnen inschatten en daarbij veronderstelt dat ‘t wel wéér niets zal zijn. Zien is trouwens tegenwoordig niet meer zo logisch verbonden met geloven.
  Zo hadden Aboriginals bvb nog nooit een Colaflesje gezien en dachten écht dat ‘t een geschenk van ‘de goden’ was…perceptie. Men ziet zelden ‘t hele plaatje. Niets mis mee, maar om dan te gaan stellen dat, zoals ie ‘t zelf zegt, ‘superkrachten’ niet bestaan…lijkt me toch net ietsje te kort door de bocht.
  Als je wil afgaan op wat Hollywood en comic strips je voorschotelen, dan zal je inderdaad van een kale reis terug komen.
  Als je nou es je eigen “superkrachten” eens zou aanspreken, dan zou je nog versteld staan van hoeveel zaken je tegelijk doet zonder er moeite voor te hoeven doen. Belangrijker is de manier waarover je daarover denkt/overtuigd bent. Als je alvast begint om die ‘superkracht’ van je denken kan wijzigen, is dat al een heuse stap! Maar, kijk es aan…gewoon denken voor zichzelf en oude overtuigingen opruimen kost al moeite, dan kan je niet verwachten, na een leven van verwaarlozing, dat die zaken zich zomaar gaan ontvouwen.

  0 likes
 13. [quote name=”Ken”][quote name=”ReneH”][quote name=”Ken”]En wat heeft Superman hiermee te maken?[/quote]

  Kijk eens naar de titel !?

  Je gedachten kunnen … hé … Let op! -> ongekende krachten losmaken[/quote]

  Ehmmm…ja dus iedereen kan zoals Superman worden? Neem mij niet kwalijk als dat een beetje vergezocht lijkt. Iedereen zou wel super krachten willen hebben zoals characters uit het Marvel of DC comics universum. Maar dat zit er niet in, hoe graag je dat ook wilt en hoe graag je je dat ook voor stelt in je gedachten. Ik heb in ieder geval nog nooit iemand met bovennatuurlijke krachten gezien die auto’s boven zijn/haar hoofd kan tillen, door de lucht kan vliegen of objecten kan verplaatsen d.m.v. telekinese.[/quote]

  Dat komt omdat je het je niet kunt voorstellen. 😉 Die mensen zijn er weldegelijk. Niet zoals jij het noemt, gelijk een karakter uit een strip, maar wel met vermogens die een gemiddelde sterveling niet kan bevatten.
  Zelf zien ze het niet als bovennatuurlijk. Ze gebruiken de energie (chi) die er is, voor iedereen en in iedereen. Het verschil is dat zij jaren lang oefening hierin hebben, terwijl de westerse mens vooral jarelang oefent in het verzamelen van spullen die we niet nodig hebben.

  0 likes
 14. het beperkte denken van de mens is ook hier weer duidelijk
  de mens weet zijn eigen afkomst niet meer
  wat hier verteld wordt is wat de mens is kwijt geraakt duizenden jaren geleden misschien wel miljoenen jaren
  we zijn zo sterk gemanipuleerd dat we denken dit dit niet kan, als er verteld wordt wat je moet leren en moet doen dan volg je dat omdat je niet beter weet als er verteld wordt dit of dat bestaat niet dan geloven we het direct waarom/ omdat we het geloven dat het zo is zoals het verteld wordt
  dit zijn aangenomen waarheden die niet van ons zijn maar ons aangeleerd

  0 likes
 15. Blijf gewoon op lichaam letten niet op gedachten ,of vraag je zelf af waar komt dat nu vandaan .?

  als je bovenstaande doet dan zit je in je denken ipv je gedachten
  door juist op je gedachten te letten krijg je het antwoord

  0 likes
 16. [quote name=”Ken”][quote name=”ReneH”][quote name=”Ken”]En wat heeft Superman hiermee te maken?[/quote]

  Kijk eens naar de titel !?

  Je gedachten kunnen … hé … Let op! -> ongekende krachten losmaken[/quote]

  Ehmmm…ja dus iedereen kan zoals Superman worden? Neem mij niet kwalijk als dat een beetje vergezocht lijkt. Iedereen zou wel super krachten willen hebben zoals characters uit het Marvel of DC comics universum. Maar dat zit er niet in, hoe graag je dat ook wilt en hoe graag je je dat ook voor stelt in je gedachten. Ik heb in ieder geval nog nooit iemand met bovennatuurlijke krachten gezien die auto’s boven zijn/haar hoofd kan tillen, door de lucht kan vliegen of objecten kan verplaatsen d.m.v. telekinese.[/quote]

  Jeetje Ken, maak je niet zo druk om een plaatje bij het artikel.

  Wat haal je er allemaal bij….

  Lees het artikel en doe er ‘iets’ mee!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

kaag

Kaag geeft weer honderden miljoenen van ONS belastinggeld weg

D66-minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking krijgt eenmalig ...

coronapandemie

‘Coronapandemie is een soort Joop van den Ende-theaterproductie’

Lange Frans is er heilig van overtuigd ...