Homepagina » Universum » Astronomen breken zich het hoofd over ruimteobject dat 570 miljard keer helderder schijnt dan de zon
Astronomen breken zich het hoofd over ruimteobject dat 570 miljard keer helderder schijnt dan de zon

Astronomen breken zich het hoofd over ruimteobject dat 570 miljard keer helderder schijnt dan de zon

Het is een kandidaat voor de helderste en krachtigste explosie die ooit werd waargenomen. Maar wat is het? Het opvlammende lichtvlekje werd vorig jaar in juni ontdekt door de All Sky Automated Survey for Supernovae (ASASSN) en ASASSN-15lh (bijnaam ‘de moordenaar’) gedoopt.

De bron, die zich op zo’n drie miljard lichtjaar van ons bevindt, leek ongelooflijk helder voor iets wat op zo’n grote afstand plaatsvond: ruwweg 200 maal helderder dan een gemiddelde supernova en 20 maal helderder dan het licht van de honderden miljarden sterren in de Melkweg bij elkaar.

Als licht door ASASSN-15lh in deze hoeveelheid in alle richtingen evenredig werd uitgezonden, zou het de krachtigste explosie betreffen die ooit werd vastgelegd. Men kent geen enkel stellair object dat zo een krachtige explosie kan veroorzaken. Astronomen breken zich dan ook het hoofd over welk onbekend type ster hier ten onder is gegaan.

Astronomen breken zich het hoofd over ruimteobject dat 570 miljard keer helderder schijnt dan de zon

Op het hoogtepunt was ASASSN-15lh 50 keer helderder dan de hele Melkweg (Benjamin Shappee)

In zes maanden tijd gaf het object meer energie dan onze zon in 10 zonnelevens zou doen, aldus hoofdonderzoeker Krysztof Stanek van de Universiteit van Ohio. “Als deze gebeurtenis plaatsvond in de Melkweg, zou het licht helderder schijnen dan de volle maan.”

De kolossale supernova, die 570 miljard keer helderder is dan onze zon, kan volgens wetenschappers de kijk op supernova’s veranderen. Supernova’s fascineren astronomen in het bijzonder omdat de monsterexplosies ons veel kunnen leren over hoe ons heelal is geëvolueerd en nog steeds aan het evolueren is.

[Mirror]


Vond je dit artikel goed? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

20 reacties

 1. Hoe meer men denkt te weten; des te meer komt het besef dat men eigenlijk niets weet.

  19 likes
  • het hele leven is een toeval wij zijn een schimmel op deze aarde
   wat wij ook doen wij zouden de aarde nooit kunnen vernietigen
   maar wel ons zelf
   het zou dus toevallig zijn als er nog net zo planeet is als de aarde wat ik niet uitsluit je hebt dan dezelfde elementen
   nodig en de juiste ingrediënten om leven te krijgen
   dus geen god en geen mars mannetjes zeker geen god wat is dat dwaas om hier nog in te geloven
   de mens is gek geworden en vind het heerlijk om zich in de maling te laten nemen
   lees eens loflied der zotheid

   3 likes
 2. De volle maan schijnt niet… die weerkaatst…

  11 likes
 3. Wie zegt dat het een supernova is? Zo net zo goed een white hole of een exploderend zwart gat kunnen zijn. Daar komt enorm veel energie bij vrij. Het is maar een suggestie. Drie miljard lichtjaar ver!!! En dan uit een stipje zeggen dat het een supernova is, vindt ik ietwat te voorbarig.

  2 likes
  • Zgn witte gaten bestaan niet, er bestaat daar totaal geen wetenschappelijk bewijs voor, net als exploderende zwarte gaten.

   Wat kan dan wel, de explosie van een hele grote zware ster, ook wel hypenova genoemd, deze explosies zijn trouwens x keer krachtiger dan een nova en of supernova.
   Dus geen reden om nieuwe dingen te fantaseren, getuige wel van de gebrekkige kennis van vele mensen, inclusief vele zgn gediplomeerde wetenschappers!!

   6 likes
 4. Misschien is het een nieuw, maar klein OerKnalletje.

  4 likes
 5. Zo is er dus onuitputtelijk veel energie in het heelal. Jammer dat wij nog niet weten hoe het te benutten.

  4 likes
 6. hypernova.

  3 likes
 7. openjeogennietjemond

  Schimmel ben je zeker
  Alles dat leeft heeft een maker nodig.
  alles bestaat uit energie en wat is die energie? toeval?
  hahhahha maak dat maar de kat wijs.
  alles is goed georganiseerd in het heelal, toeval zeker?
  je bent echt zo dom als ik weet niet wat.
  zeker heeft de mens dat ook gemaakt?

  wat een rommel gedachte en rommelig uitdrukking.

  bizar

  Schimmel zit waarschijnlijk in je hoofd

  fijne avond!

  2 likes
 8. Geloof er niets van!

  supernova? inderdaad dat gesuggereer altijd, ze weten inderdaad gewoon niets, 3 miljard lichtjaar ver!
  er bestaan niet eens goede bewakingscamera beelden , laat staan dat ze kunnen kijken naar een afstand van 3 miljard lichtjaar ver! wel te verstaan he!

  2 likes
 9. Ik vond KIC 8462852, al een interessante verschijning.

  Maar om nou te roepen dat dit de Quantumfysische wetten aan het overtreden is wat de mirror misleidend beschrijft, lijkt me ook weer vergezocht . Het overigens niet wat de wetenschap zegt. Die zegt dat het de grens benaderd.

  1 likes
 10. Hier heb ik ook al vaker over gelezen en gehoord het afgelopen half jaar, er werd ook al gesproken dat het misschien een Quasar zou kunnen zijn. Niet van een zwart gat ten grootte van onze zon maar van ‘in de volksmond genoemd de Centrale zon’ eigenlijk het zwarte gat in ons zonnestelsel. Wij hebben zelf nog een relatief klein zwart gat in ons zonnestelsel moet je voorstellen dat er zonnestelsels zijn met zwarte gaten honderd duizenden keer ouder en groter zijn dan ons en dan Super/hyper nova gaat.
  Het maakt niet uit hoe er zo’n Quasar staat, als je in het pad komt van de straal zeg maar dag tegen ons min zonnestelseltje.
  michio kaku en Stephen Hawking’s hebben goede documentaires over dit onderwerp. Volgensmij heet DWDD Univercity ook nog een goed college over.
  Wel supervet!

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zon

Hoe de zon vanaf eind april in 1 uur bijna alle coronavirussen doodt

Hitte-expert Arjan van Dijk van het RIVM ...

zon

Het rommelt binnen de Duitse regeringspartijen: ‘Niet CO2, maar zon stuurt klimaat!’

Een groep van critici in de Duitse ...