Buitenland

Silvio Berlusconi vier jaar achter de tralies

Help anderen door deze info met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi is in Milaan veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens belastingontduiking in de zaak-Mediaset.

De komende drie jaar mag hij bovendien geen openbaar ambt uitoefenen. Daarnaast moeten de oud-premier en zijn 10 medeverdachten een boete betalen van 10 miljoen euro.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De rechter acht het bewezen dat Berlusconi via zijn bedrijf Mediaset persoonlijk betrokken is geweest bij een fraudezaak en belastingontduiking.

Onschendbaarheid

In de jaren negentig verkocht het concern televisierechten aan buitenlandse bedrijven van Berlusconi. De ex-premier zou de prijs van televisierechten kunstmatig hebben verhoogd om ze vervolgens voor een veel hoger bedrag weer terug te kopen. Daardoor liep de Italiaanse fiscus bijna 14 miljard euro mis.

Het is voor het eerst dat de mediamagnaat wordt veroordeeld. Eerdere pogingen om de oud-premier achter de tralies te krijgen resulteerden in vrijspraak wegens politieke onschendbaarheid of verjaring.

In 1997 en 1998 kreeg hij zes jaar en vijf maanden cel wegens corruptie, valsheid in geschrifte en illegale partijfinanciering. In april 2010 kreeg Berlusconi dankzij een nieuwe wet 18 maanden strafrechtelijke onschendbaarheid. De wet werd uiteindelijk afgezwakt door het Italiaans Constitutioneel Hof.

Heksenjacht

Il Cavaliere is zelf van mening dat hij het slachtoffer is van een heksenjacht. Eerder liet Berlusconi weten dat hij bij de parlementsverkiezingen in april niet mee zal dingen naar het premierschap.

De oud-premier was zelf niet aanwezig om de straf te horen, die hoger is uitgevallen dan de eis van de aanklagers. Hij zou in theorie nog beroep kunnen aantekenen tegen het vonnis. De rechtszaak sleepte al zes jaar voort.

Berlusconi was ook lid van de geheime vrijmetselaarsloge Propaganda 2 (P2), die het Italiaanse politieke systeem wilde omvormen naar een autoritair regime. Naast Berlusconi waren ook een aantal belangrijke kopstukken uit de politieke arena, het leger en de mediawereld nauw betrokken bij P2.

De celstraf van de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijwel gelijk verlaagd van vier naar één jaar. De rechtbank verwijst naar een amnestiewet uit 2006.

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

  

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Frankie
Frankie
11 jaren geleden

YEEEEEHAAAAA !!!

Rolf
Rolf
11 jaren geleden

Eindelijk die mafketel achter de tralies, Ten minste als hij her hoger-beroep ook verliest. Dit is het begin van de opruiming van de macht.

Walter
Walter
11 jaren geleden

Hij zal alleen in de praktijk niet het gevang in gaan. Daar heeft ome Berlusca de wet aardig voor verbogen.

René H.
René H.
11 jaren geleden

Wij calvinistische Hollanders blijven gniffelen bij alle pikante berichten over Berlusconi en denken dat onze eigen politici minder crimineel zijn, terwijl we, (als we alleen al naar de kwestie Demmink kijken,) toch echt beter zouden moeten weten.

Back to top button
31
0
We lezen graag je reactie!x