Gezondheid

“Schizofrenie bestaat niet!”

Help mee door deze info met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vandaag start onder leiding van psychiater Jim van Os van het Maastricht UMC een actie tegen de diagnose schizofrenie. Er wordt onder meer een speciale website gelanceerd.

Van Os wil de term schizofrenie de komende vijf jaar uitbannen. Het is een wanhopig makende diagnose. Dat terwijl al langer bekend is dat tachtig procent van de mensen met een psychose gewoon herstelt of ermee leert leven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Omdat een psychose meestal een psychische oorzaak heeft, en niet een biomedische, helpen inzicht en therapie de kern van het probleem oplossen. Maar patiënten krijgen dat meestal niet te horen. De diagnose schizofrenie suggereert namelijk een somber toekomstperspectief en beperkte mogelijkheden om nog een actieve rol in de maatschappij te kunnen hebben.

Ook worden nog te vaak antipsychotica gegeven, terwijl begeleiding naar opleiding of werk achterblijft. Uit meer dan 30 korte interviews met mensen die hersteld zijn van een psychose blijkt dat hun leven allesbehalve ‘over’ is en dat zij nog volop meedoen in de maatschappij.

Bij een psychose valt al gauw de term schizofrenie. En bij schizofrenie denkt iedereen aan een verwoestende hersenziekte, maar dat is onjuist, aldus Van Os. Hij toonde de afgelopen 20 jaar aan dat psychose een gewone menselijke variatie is waarmee je goed kunt leren leven.

Een deel van de ggz blijft volgens hem achter. Daar krijg je nog altijd hoge doses antipsychotica voorgeschreven. Niet erg 2015, zo zegt Van Os.

Boek: Persoonlijke diagnostiek in een nieuwe ggz

[Trimbos]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Danielle
Danielle
9 jaren geleden

Hall en Sydra Stone beschrijven een innerlijk-van-vele-onbewuste overtuigingen, Pieter Wierenga heeft daar ook over geschreven.
Via: http://www.voicedialogueinternational.com/
Via: http://www.pieterwierenga.nl/onkruid.htm

Als de innerlijke overtuigingen weer bewust worden gemaakt wordt de mens ipv “gescheiden” weer meer 1-geheel.

formidabele
formidabele
9 jaren geleden

Chapeau, voor deze psychiater,
heb agv van reacties onder vrnl psychologen, dat ggz-patienten normaliter nooit met therapie klaar zijn, dat bracht mij als zorgverlener wel in dubio, hoe ik over deze categorie disciplines moest denken, terwijl de laatste decennia, dit concept om voor ” patienten-inventaris” door te moeten gaan in andere disciplines toch al lang tot het verleden behoort.
Als zorgverlener zullen we toch onze verantwoordelijkheid moeten nemen

Danielle
Danielle
9 jaren geleden

@formidabele
Ik lees: ” Als zorgverlener zullen we toch onze verantwoordelijkheid moeten nemen “.

Gelukkig zijn de cliënten verantwoordelijk voor hun pad van genezing ! (dat laat je echt NOT bepalen door een psychiater of psycholoog, die werkt vanuit financiële prikkels)

Jaap
Jaap
9 jaren geleden

Sinds wanneer worden een psychose en een schizofrenie op 1 hoop geveegd? volgens mij zijn dat totaal verschillende dingen

Back to top button
29
0
We lezen graag je reactie!x