Internet

Schokkende surveillance: rechtbank vraagt persoonlijke gegevens van YouTube-kijkers op

Help door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Door: Wesley Feijth

Onlangs is uitgelekt dat een aantal Amerikaanse rechtbanken aan Google hebben opgedragen om gegevens van YouTube-kijkers te overhandigen. Het ging hier dus niet alleen om de gegevens van mensen die een specifieke video hebben gepubliceerd, maar vooral ook om de gegevens van gebruikers die een specifieke video bekeken hebben. Dit lijkt op een nieuwe vorm van mass-surveillance en verdachtmaking welke we nog niet eerder gezien hebben.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Als iemand criminele activiteiten filmt en dit publiceert is het niet vreemd dat hier onderzoek naar verricht wordt. Het probleem ontstaat echter wanneer je persoonlijke gegevens van personen die specifieke video’s hebben bekeken gaat opvragen. Hieronder vind je een overzicht van de persoonlijke gegevens die zijn opgevraagd bij Google:

  • Naam
  • Adres
  • Telefoonnummer en belgeschiedenis
  • Online betalingsgeschiedenis
  • IP-adres (herleidbaar naar adres en dus de voordeur)

Daar komt nog eens bovenop dat de rechtbanken in kwestie een spraakverbod hebben opgedragen aan Google, waardoor Google moesten zwijgen over deze overdracht van data. De periode van het verbod is verstreken, waardoor deze situatie nu alsnog aan het licht komt.

Het ging om een aantal video’s met een gezamenlijke hoeveelheid van 30.000 kijkers. Dit soort surveillance kennen we natuurlijk van onze eigen Nederlandse sleepwet, waarbij je automatisch als verdachte wordt aangemerkt wanneer je in de buurt woont (of tijdelijk verblijft) van een locatie waar een criminele activiteit heeft plaatsgevonden.

De beëdigde verklaring die nu openbaar is gemaakt laat zien dat de rechtbank eerst het proces en de redenen uitlegt om achter de specifieke YouTube-gebruiker, “ELM”, aan te gaan. Het ging om vermeende bitcoin-en-drugsgerelateerde activiteiten, waarbij de rechtbank dacht dat het prima was om  niet-betrokken YouTube-gebruikers grondig te bespioneren en de hele zaak een heel jaar geheim te houden.

Gelukkig ging het in deze specifieke situatie nog om een video met relatief weinig kijkers, maar wat als deze zelfde situatie zich voordoet bij een video met miljoenen kijkers? In bovenstaand voorbeeld ging het daarnaast nog om een video met een link naar een criminele activiteit, maar wat als dit niet het geval zou zijn? Mogelijk gebeurt dit al, maar weten we hier nog niet vanaf? Wat als het om een video gaat die ‘complotdenken aanmoedigt’ en welke kritisch is op de zittende macht? De vraag ‘wie zijn die kijkers’ krijgt dan een hele nieuwe Orwelliaanse betekenis.

Zorg er dus voor dat je geen YouTube-video’s meer kijkt via de officiële YouTube-website. In plaats daarvan gebruik je apps als NewPipe en websites als piped.video om YouTube content in te kunnen laden zonder Google account of trackers. Gebruik daarnaast een goede VPN om je IP adres te beschermen, zodat je internetverkeer niet te herleiden is naar je voordeur. Op deze manier gebruik je dus geen account (waarin je naam, e-mailadres en telefoonnummer kan staan) en verberg je je IP-adres waardoor je netwerkactiviteiten niet kunnen worden bekeken.

Klinkt dit als abracadabra voor je? Gelukkig zijn wij er om je te helpen!

Pak je privacy terug met de Pro Privacy Phone – de favoriete phone van Edward Snowden

Met onze Pro Privacy Phone (voor-geïnstalleerd met het favoriete besturingssysteem van NSA-klokkenluider Edward Snowden) helpen we je bij proprivacy.io om weer controle te krijgen over je data. De massa-surveillance van Big Tech en overheden wereldwijd begint steeds ernstigere vormen aan te nemen. Het is dus tijd om zelf de controle weer terug te pakken! Privacy is een mensenrecht en zou voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Dit is dan ook de missie van proprivacy.io: de gewone onschuldige burger helpen om dit mensenrecht weer terug te pakken! Het is een proces waar een hoop bij komt kijken, maar wij zijn er om je te helpen.

Bij aankoop van de Pro Privacy Phone krijg je direct ook toegang tot ons educatie platform: het Pro Privacy Platform. Hier vind je onder andere:

  • Een uitgebreide GrapheneOS handleiding: door GrapheneOS alleen al te gebruiken maak je een grote stap, maar we leggen je ook uit met welke instellingen en opties je je privacy nog beter kunt waarborgen!
  • Een applicatielijst met privacy-vriendelijke apps die door ons goedgekeurd zijn. Deze lijst wordt constant door ons onderhouden. Denk aan een privacy-vriendelijke app voor YouTube content, voor YouTube-music content, Twitter content en nog veel meer!
  • Bijbehorende applicatie-handleidingen: wij leggen je precies uit hoe je deze apps kunt gebruiken om je privacy op de Pro Privacy Phone tot een nog hoger niveau te kunnen tillen. Deze handleidingen worden constant door ons onderhouden en ge-update. Hierover houden we je op de hoogte via de mail.
  • Persoonlijke ondersteuning via mail en telefoon: kom je ergens niet uit? Dan kan je gerust even contact met ons opnemen! We helpen je graag verder.

We hebben alle oplossingen bij elkaar gebracht om het onze klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken. Maak vandaag nog de keuze om je privacy terug te pakken! De Pro Privacy Phone is t/m komende woensdag 24 april te koop. De telefoon zal later ook weer te koop zijn, maar voor nu weten we niet exact wanneer dit zal zijn.

P.s. vind je dit soort informatie interessant? Luister dan ook naar onze Pro Privacy Podcast!

Bekijk de Pro Privacy Phone (inc. toegang Pro Privacy Platform)

review1
review2
review3

4.8 48 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Advertorial

Deze advertorial is een gast-artikel. De inhoud van advertorials valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NineForNews.
guest

56 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ProAsfalt
ProAsfalt
1 maand geleden

Het begint bij google/ youtube en het eindigt bij de Lidl middels de Lidl-plus-app,

Magda
Magda
1 maand geleden

this grandma has nothing to hide. Shorter: I have nothing.
I hardly ever use my phone, most of the time I have to go look for it, or it’s muted for days after bible study or it’s just plane dead.
At my age and knowing what is going on in the world, I stopped caring. Let them know! They’ll be bored out of their tree. I only visit my family the church and once a week I go shopping.
All the rest doesn’t interest me anymore.
I’m glad I have the internet to stay informed about what is REALLY going on in the world, so all they can do is put me in jail as a conspiracy theorist, anti-vaxxer and hate speaker (which is anything said they don’t like).
Sorry, I really don’t give 2 hoots about the whole thing anymore. I sincerely hope God will take me home soon.
I tried to warn my family and friends, but they refuse to listen and open their eyes to the truth. Here in Flanders, things are not too bad right now, so everyone still has their bread and circus and they couldn’t care less about the rest.
At this point I had to stop caring because it made me sick. All I do now is pray and leave it all up to God;
Even so, come Lord Jesus! Amen8

Zara
Zara
1 maand geleden

Ik zou de gegevens nooit doen in het openbaar. Gelukkig heb ik in de jaren 2005 goed geleerd van pure docent.

Niccos
Niccos
1 maand geleden

We moeten ook allemaal stoppen met YouTube en ook Google. Lastig om over te schakelen wellicht, maar eens moet het toch gebeuren en waarom dan niet zo snel als mogelijk.

Back to top button
56
0
We lezen graag je reactie!x