Wetenschap

Schokkende uitspraak: “Veel wetenschappelijke literatuur is gewoon onwaar”

Help anderen door deze info met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De hoofdredacteur van het meest gerespecteerde medische tijdschrift ter wereld, The Lancet, heeft een schokkende uitspraak gedaan die grotendeels genegeerd werd door de mainstream media. Dat schrijft de Amerikaanse historicus F. William Engdahl.

Dr. Richard Horton (foto boven) verklaarde dat misschien wel de helft van alle gepubliceerde wetenschappelijke studies niet deugt. Hij schreef dat de aanhoudende storm van slecht onderzoek een alamerend niveau heeft bereikt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Volgens hem worden er in de wetenschap niet alleen veel statistische fouten gemaakt, maar lijdt heel veel wetenschappelijk onderzoek ook onder belangenconflicten. Hij beschuldigt wetenschappers ervan te vaak een overtuigend verhaal te willen brengen en daarom hun onderzoeksgegevens te manipuleren zodat hun conclusies worden onderbouwd.

Veelvoorkomend probleem

Er zijn talrijke studies die ingetrokken moesten worden omdat de onderzoeksresultaten niet bleken te kloppen. Soms vanwege statistische fouten, maar soms ook omdat de hele studie zo was gegoten dat ze wel tot één bepaalde conclusie móest komen. Dat is vooral een veelvoorkomend probleem bij studies die door bedrijven worden gesponsord.

Dr. Lucija Tomljenovic
Dr. Lucija Tomljenovic

Niet alleen de hoofdredacteur van The Lancet maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen. Oud-hoofdredactrice van het gerespecteerde vakblad The New England Journal of Medicine Marcia Angell schreef al in 2009 niet meer te kunnen geloven in veel klinisch onderzoek dat wordt gepubliceerd.

In het duister

Ze vond het jammer dat ze tot die conclusie was gekomen, maar voegde toe dat haar stelling gebaseerd is op de 20 jaar die ze als redacteur bij het tijdschrift heeft gewerkt.

Dr. Lucija Tomljenovic van de Universiteit van Brits-Columbia heeft daarnaast de hand weten te leggen op stukken die laten zien dat vaccinmakers, farmaceutische bedrijven en gezondheidsinstanties op de hoogte zijn van gevaren die worden geassocieerd met vaccins, maar ervoor hebben gekozen het volk in het duister te houden. Ze spreekt van wetenschappelijke fraude die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Foto: Flickr/United States Mission Geneva

[New Eastern Outlook]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Louis
Louis
7 jaren geleden

Dit geldt niet alleen voor klinisch wetenschappelijk onderzoek. Voor de klimaatwetenschap geldt ook dat er slechte statistiek wordt bedreven en er naar een conclusie toe wordt gewerkt die de opdrachtegever (de overheid) wenst. Hierdoor stellen klimaatwetenschappers hun volgende subsidie zeker.

kael
kael
7 jaren geleden

tja, is niets nieuw, soms snap ik de naiviteit van de mensen gewoonweg niet, zal aan mij liggen 😉

helder
helder
7 jaren geleden

we are ruled by madman

formidabele
formidabele
7 jaren geleden

Dat de meeste wetenschappers broodheren zijn is mij inmiddels al decennia bekent?

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x