Homepagina » Financieel » IJsland herstelt het snelst van de crisis, nadat het land de bankiers had opgesloten in plaats van uitgekocht
IJsland herstelt het snelst van de crisis nadat het land de bankiers opsloot in plaats van uitkocht

IJsland herstelt het snelst van de crisis, nadat het land de bankiers had opgesloten in plaats van uitgekocht

Eén van de landen die het zwaarst werd getroffen door de bankencrisis, is die problemen al helemaal weer te boven. Het land deed dat bovendien zonder in te boeten op het sociale systeem en overheidsuitgaven.

Enkele jaren geleden stond IJsland op het randje van de economische afgrond toen de banken van het land omvielen. Het land koos voor een eigenzinnige, maar effectieve aanpak. IJsland deed iets waartoe de rest van de wereld niet in staat leek. Het land liet de banken failliet gaan en veroordeelde de directeurs van de bank Kaupthing tot gevangenisstraffen van vier tot vijf jaar.

“Waarom zou een deel van onze maatschappij niet onderworpen moeten zijn aan de rechtsstaat en verantwoordelijk gehouden worden?” vroeg de IJslandse speciaal aanklager Olafur Hauksson zich af. “Het is gevaarlijk om te denken dat iemand te groot is om te onderzoeken. Het geeft het gevoel overal veilig te zijn.”

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bevestigde pas geleden dat IJsland volledig is hersteld van de crisis zonder dat het land heeft moeten inboeten op het sociale systeem met onder meer gratis zorg en onderwijs.

IJsland is dit jaar het eerste Europese land dat volledig is hersteld van de financiële crisis. Dat moet een doorn in het oog zijn van talloze economen. In andere Europese landen werden vele banken gered omdat ze zogezegd niet failliet mochten gaan.

De staatsschuld van IJsland bedroeg vorig jaar 82 procent van het bbp, tegenover 95 procent vier jaar terug. Rond 2020 moet de schuld ongeveer 54 procent van het bbp bedragen. De werkloosheid bedraagt vier procent, tegenover acht procent zes jaar geleden.

[Express, The Anti-Media]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ijsland
Ijsland
6 jaren geleden

Een bank failliet laten gaan vind ik crimineel. Al je zuur verdiende centjes in rook zien opgaan.
Trouwens, 51 % van de Ijslanders heeft een zware morele schuld als een bank failliet gaat. Uitgaan, zuipen en andere zaken, zijn blijkbaar belangrijker dan een bank te controleren. Eerst de vagebond uithangen en dan de moraalridder spelen. Hoe belachelijk!

Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Stem op de Piraten Partij (Nederland) voor dezelfde aanpak!

trackback
BOINNK!!! | Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart
6 jaren geleden
eNdEmiOn
eNdEmiOn
6 jaren geleden

Ik zou dit graat groot in het TV nieuws willen zien zodat er wellicht eens aandacht voor komt door meer mensen dat dat sites als deze bezoeken.

x

Check Also

ier

Dit Ierse ziekenhuis ziet een ‘zorgwekkend aantal’ volledig ingeënte patiënten binnenkomen

In het St. Vincent’s-ziekenhuis in Dublin komt ...

vaccin

Brief aan een gevaccineerde kennis

Beste A., Ik was even van mijn ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

19
0
We lezen graag je reactie!x