Financieel

IJsland herstelt het snelst van de crisis, nadat het land de bankiers had opgesloten in plaats van uitgekocht

Help door deze informatie met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Eén van de landen die het zwaarst werd getroffen door de bankencrisis, is die problemen al helemaal weer te boven. Het land deed dat bovendien zonder in te boeten op het sociale systeem en overheidsuitgaven.

Enkele jaren geleden stond IJsland op het randje van de economische afgrond toen de banken van het land omvielen. Het land koos voor een eigenzinnige, maar effectieve aanpak. IJsland deed iets waartoe de rest van de wereld niet in staat leek. Het land liet de banken failliet gaan en veroordeelde de directeurs van de bank Kaupthing tot gevangenisstraffen van vier tot vijf jaar.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“Waarom zou een deel van onze maatschappij niet onderworpen moeten zijn aan de rechtsstaat en verantwoordelijk gehouden worden?” vroeg de IJslandse speciaal aanklager Olafur Hauksson zich af. “Het is gevaarlijk om te denken dat iemand te groot is om te onderzoeken. Het geeft het gevoel overal veilig te zijn.”

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bevestigde pas geleden dat IJsland volledig is hersteld van de crisis zonder dat het land heeft moeten inboeten op het sociale systeem met onder meer gratis zorg en onderwijs.

IJsland is dit jaar het eerste Europese land dat volledig is hersteld van de financiële crisis. Dat moet een doorn in het oog zijn van talloze economen. In andere Europese landen werden vele banken gered omdat ze zogezegd niet failliet mochten gaan.

De staatsschuld van IJsland bedroeg vorig jaar 82 procent van het bbp, tegenover 95 procent vier jaar terug. Rond 2020 moet de schuld ongeveer 54 procent van het bbp bedragen. De werkloosheid bedraagt vier procent, tegenover acht procent zes jaar geleden.

[Express, The Anti-Media]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ijsland
Ijsland
8 jaren geleden

Een bank failliet laten gaan vind ik crimineel. Al je zuur verdiende centjes in rook zien opgaan.
Trouwens, 51 % van de Ijslanders heeft een zware morele schuld als een bank failliet gaat. Uitgaan, zuipen en andere zaken, zijn blijkbaar belangrijker dan een bank te controleren. Eerst de vagebond uithangen en dan de moraalridder spelen. Hoe belachelijk!

Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Stem op de Piraten Partij (Nederland) voor dezelfde aanpak!

trackback
BOINNK!!! | Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart
8 jaren geleden
eNdEmiOn
eNdEmiOn
8 jaren geleden

Ik zou dit graat groot in het TV nieuws willen zien zodat er wellicht eens aandacht voor komt door meer mensen dat dat sites als deze bezoeken.

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x