Homepagina » Financieel » IJsland herstelt het snelst van de crisis, nadat het land de bankiers had opgesloten in plaats van uitgekocht
IJsland herstelt het snelst van de crisis nadat het land de bankiers opsloot in plaats van uitkocht

IJsland herstelt het snelst van de crisis, nadat het land de bankiers had opgesloten in plaats van uitgekocht

Eén van de landen die het zwaarst werd getroffen door de bankencrisis, is die problemen al helemaal weer te boven. Het land deed dat bovendien zonder in te boeten op het sociale systeem en overheidsuitgaven.

Enkele jaren geleden stond IJsland op het randje van de economische afgrond toen de banken van het land omvielen. Het land koos voor een eigenzinnige, maar effectieve aanpak. IJsland deed iets waartoe de rest van de wereld niet in staat leek. Het land liet de banken failliet gaan en veroordeelde de directeurs van de bank Kaupthing tot gevangenisstraffen van vier tot vijf jaar.

“Waarom zou een deel van onze maatschappij niet onderworpen moeten zijn aan de rechtsstaat en verantwoordelijk gehouden worden?” vroeg de IJslandse speciaal aanklager Olafur Hauksson zich af. “Het is gevaarlijk om te denken dat iemand te groot is om te onderzoeken. Het geeft het gevoel overal veilig te zijn.”

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bevestigde pas geleden dat IJsland volledig is hersteld van de crisis zonder dat het land heeft moeten inboeten op het sociale systeem met onder meer gratis zorg en onderwijs.

IJsland is dit jaar het eerste Europese land dat volledig is hersteld van de financiële crisis. Dat moet een doorn in het oog zijn van talloze economen. In andere Europese landen werden vele banken gered omdat ze zogezegd niet failliet mochten gaan.

De staatsschuld van IJsland bedroeg vorig jaar 82 procent van het bbp, tegenover 95 procent vier jaar terug. Rond 2020 moet de schuld ongeveer 54 procent van het bbp bedragen. De werkloosheid bedraagt vier procent, tegenover acht procent zes jaar geleden.

[Express, The Anti-Media]


Vond je dit artikel waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

19 reacties

 1. Een bank failliet laten gaan vind ik crimineel. Al je zuur verdiende centjes in rook zien opgaan.
  Trouwens, 51 % van de Ijslanders heeft een zware morele schuld als een bank failliet gaat. Uitgaan, zuipen en andere zaken, zijn blijkbaar belangrijker dan een bank te controleren. Eerst de vagebond uithangen en dan de moraalridder spelen. Hoe belachelijk!

  27 likes
  • Sinds wanneer maakt het vertrouwen hebben in een persoon/groep jou moreel schuldig als daar door die persoon/groep misbruik van wordt gemaakt!?

   20 likes
  • Het getuigt van nogal arrogantie door te stellen dat een bank niet falliet mag gaan omdat mensen dan hun spaargeld kwijt zijn.
   Allereerst spaart men zijn geld bij een bank om gedreven door hebzucht met niks doen meer geld te verkrijgen. Daarvoor schijnt het dat een bank risico’s moet nemen om het kapitaal van de spaarders te laten groeien.
   Als de bank dan fout gokt dan mogen andere mensen die spaarders redden?
   Ik vind dat als jij je geld bij een bank stalt je willens en wetens een risico neemt om je vermogen kwijt te raken. Waarom zouden anderen jou hebzucht moeten voedden als het fout gaat?
   Ijsland heeft de enige goede keuze gemaakt in al die waanzin. Elke bank die te groot is om falliet te laten gaan is een gevaar voor de samenleving an sich.
   Meteen door de regering overnemen, in stukken hakken en falliet laten gaan. Degenen die ervoor gezorgd hebben dat de samenleving door hun gedrag in gevaar kwam opsluiten voor een aantal jaren en daarna naar de voedselbank sturen.
   Geen medelijden voor die monsters.
   Inherent aan het hele monetaire probleem is dat het systeem veranderd moet worden.

   20 likes
  • Het is duidelijk dat jij niet bij ons groepje hoord,en dat groepje word steeds groter,en daar in tegen 🙂 🙂 🙂 het van jullie kleiner 🙂 🙂 🙂
   De likejes geven het bewijs 🙂 🙂 🙂

   2 likes
   • Ik heb het over die mr/mvr die ijsland heet.
    Ook een beetje vreemd dat mr/mvr ijsland een toevalige naam heeft he,weer zoeen desinformatie gooiert op deze site!

    2 likes
  • IJsland here I come ! Wellicht de enige plek op aarde waar nog iets van rechtvaardigheid heerst.

   2 likes
 2. Ik zou dit graat groot in het TV nieuws willen zien zodat er wellicht eens aandacht voor komt door meer mensen dat dat sites als deze bezoeken.

  14 likes
  • ja er zijn nog van die zaken die het TV journaal nooit halen vanwege de censuur op de media, negatieve uitlatingen of waarheden tegen de gevestigde (wan)orden zijn een taboe en worden door de corrupte politici met de mantel der liefde bedekt.

   2 likes
 3. Stem op de Piraten Partij (Nederland) voor dezelfde aanpak!

  9 likes
 4. Het hielp ook dat er dagelijks honderden mensen stonden te demonstreren voor het parlementsgebouw! En bijna elke dag werden politici geconfronteerd met het (woedende) volk. IJsland is een kleine compacte gemeenschap, en dat is veel moeilijker tegen elkaar uit te spelen, dan hier in Nederland. Hoe meer inwoners een land heeft, hoe makkelijker het is om ze te onderdrukken. Al is het maar ‘onderdrukken’ door middel van opiniepeilingen.

  8 likes
 5. toch merkwaardig dat ze daar in de pers en op het nieuws helemaal geen ruchtbaarheid aan geven , Griekenland daarentegen in nu elke dag in het nieuws

  2 likes
  • Zo merkwaardig is dat niet. IJsland heeft met haar methode van het gezonde verstand alle politici, ‘experts’, ‘kenners’ en ‘economen’ in haar hemd gezet. De banken controleren de media en moeten er dan ook niet aan denken dat het IJslandse model ook in andere, grotere landen navolging krijgt. De al zeven jaar durende crisis zou al lang voorbij zijn geweest als deze methode door alle landen was gevolgd. In plaats daarvan staan we al zeven jaar stil (op zijn best) en zal het huidige beleid van schulden aflossen met nieuwe schulden en belastingen alleen maar tot een nieuwe, nog grotere crisis leiden. In IJsland wordt die crisis voorkomen.

   4 likes
 6. Raar dat Ijsland volgens een artilel verschenen in het maandblad discoveychannel van juni 2015 over het cannabisgebruik een wereldkaart afgedrukt staat met het % cannabisgebruikers per land en dat daar Ijsland op de 1ste plaats staat?????
  Zou het dan toch waar zijn dat gebruikers meer nadenken en oplossingen vinden??
  Raar maar Waar
  Dit is volgens mij dan ook een van de hoofdreden waarom deze plant verboden wordt.

  2 likes
 7. De Batavieren zijn toch anders.

  3 likes
 8. Zoals een Viking het doet.

  2 likes
 9. De enige reden waarom Ijsland zo snel kon herstellen is omdat ze geen EURO hebben

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

NU afrekenen met die verstikkende Corona-angst

Mensen zijn emotionele wezens. In zekere zin ...

coronavirus

Britse oud-premier pleit voor wereldregering om coronavirus te bestrijden

De voormalige Britse premier Gordon Brown roept ...