Financieel

Shell en grote banken ontwijken belasting

Help mee door dit met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Grote Nederlandse bedrijven ontwijken massaal belasting door brievenbusfirma’s te openen in landen waar geen belasting hoeft te worden betaald.

Shell en ABN Amro hebben verreweg de meeste postbusfirma’s, zo concludeert de Volkskrant zaterdag op basis van een onderzoek naar de dochterondernemingen van de 26 grootste Nederlandse multinationals.

De krant zocht naar dochterbedrijven op Bermuda, de Kaaimaneilanden, de Malediven, de Britse Maagdeneilanden, de Bahama’s, de drie Britse Kanaaleilanden en in Bahrein. Bedrijven betalen in die landen geen winstbelasting.

Activiteiten

In Bermuda zaten in totaal 81 dochterbedrijven, op de Kaaimaneilanden waren er 66 gevestigd en het Britse Kanaaleiland Jersey telt er 37. Shell heeft verspreid over zes belastingvrije landen liefst 85 dochterbedrijven. ABN Amro heeft in totaal 54 dochterondernemingen in vijf landen. Oliehandelaar Vitol heeft 17 bedrijven in vijf landen.

Door de vragen die de krant stelde zouden onder meer Unilever, Philips en Akzo Nobel zijn gealarmeerd, waarop ze lieten weten juist bezig te zijn hun belangen in dochterbedrijven te liquideren.

Vitol en bodemonderzoeker Fugro gaven geen antwoord op vragen over de activiteiten van hun dochterondernemingen. De overige bedrijven ontkenden dat er sprake is van belastingontduiking.

Richtlijn

Volgens ABN Amro zijn de bedrijven opgezet ‘voor internationale klanten’, onder meer in verband met speciale beleggingsfondsen en scheepvaartconstructies. Heineken heeft een brouwerij op de Bahama’s en Boskalis onderhoudt daar de haven.

Shell wil niets kwijt over haar belastingroutes. De oliereus benadrukt dat de Kaaimaneilanden en Bermuda volgens een richtlijn van de OESO geen belastingparadijs zijn. Die richtlijn is omstreden omdat een land volgens de OESO geen belastingparadijs meer is als het minimaal zes belastingverdragen heeft gesloten met anderen landen.

Van de 26 grootste bedrijven hebben alleen PostNL, Wolters Kluwer en TomTom geen dochterbedrijven in belastingvrije landen.

Bron: Volkskrant.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
J.C
J.C
10 jaren geleden

De grote jongens betalen geen belasting de kleine 40% als de grote ook zouden betalen zouden de kleine minder betalen shell had 346 miljard winst in 2012 gelijk de staats schuld opgelost denk niet dat dit de bedoeling is we moeten bang en onder de plak gehouden worden !
De abn zijn helemaal schoften met staatssteun gered dus ons belasting geld en over de winst betalen ze nu geen belasting

nu of nooit
nu of nooit
10 jaren geleden

heb al tientallen abn amro!!!! misschien eens een goede reden om een nieuwe bank te nemen!!!

heeft iemand hier!! nog een goede voorkeur,of is het een pot nat!!!

Sparky
Sparky
10 jaren geleden

wanneer gaan we eens de straat op in Nederland?
Wanneer laten we eens merken dat we het spuugzat zijn?
We lezen dit, mopperen een beetje en gaan weer door met de alledaagse beslommeringen (ik ook hoor)

We moeten er echt iets aan gaan proberen te doen!

iep
iep
10 jaren geleden

[quote name=”J.C”]De grote jongens betalen geen belasting de kleine 40% als de grote ook zouden betalen zouden de kleine minder betalen shell had 346 miljard winst in 2012 gelijk de staats schuld opgelost denk niet dat dit de bedoeling is we moeten bang en onder de plak gehouden worden !
De abn zijn helemaal schoften met staatssteun gered dus ons belasting geld en over de winst betalen ze nu geen belasting[/quote]
Buiten dat, 30 april is er een feestje, zou best uit het dividend kunnen komen vind ik.

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x