Binnenland

Primeur voor Nederland: eerste supermarkt zonder verpakkingen

Help mee door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bag & Buy wordt de eerste verpakkingsvrije supermarkt in Nederland. Aankomende maand gaat een crowdfundingcampagne van start. Als alles volgens plan verloopt opent Bag & Buy volgend jaar zomer in één van de grote Nederlandse steden haar deuren.

De locatie van de winkel is geheel afhankelijk van de crowdfunders. “Bag & Buy komt daar waar het enthousiasme het grootst is,” aldus initiatiefnemer Wim van Dijk. Hij denkt voor zijn kleinschalige supermarkt een startkapitaal van 100.000 euro nodig te hebben.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

In de supermarkt wordt zoveel mogelijk uit bakken, vaten en kruiken verkocht. De klant mag zelf de hoeveelheid bepalen en er wordt bespaard op de verpakkingen. De schappen zijn gevuld met noten, muesli, rijst, wijn, pasta, zaden, superfoods, kruiden, olie, pitten en notenboter.

In Europa steken steeds meer verpakkingsloze supermarkten de kop op. In Duitsland haalden Sarah Wolf en Milena Glimbovski in één dag hun startkapitaal binnen. Het plan van de twee ondernemers voor een supermarkt zonder verpakkingen was een hit bij crowdfunders. Ze ontvingen voor Original Unverpackt in Berlijn ruim 100.000 euro aan investeringen.

In de Verenigde Staten leven de Amish nog altijd zoals ze dat al eeuwen doen, hoewel in hun winkels toch ook plastic verpakkingen zijn doorgedrongen. In Frankrijk en Oostenrijk zijn er ook al een paar verpakkingsloze winkels.

Eerder dit jaar opende ‘Robuust, the zero waste shop’ in Antwerpen. Het is een winkel met alleen de producten, maar zonder de verpakking. Het meest succesvolle concept is in Spanje te vinden: de in 2011 in Barcelona gestarte verpakkingsloze supermarktketen Granel.

[Distrifood]

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Huisheks
Huisheks
10 jaren geleden

HOERA !! Meer van zulks graag. Rechtstreeks kopen bij de boer en de kweker. Goed voor uw gezondheid en het milieu. Wij kopen zuivelproducten bij n bioboer en wisselen elke keer onze glazen flessen/potjes weer om.
Dat scheelt heeeeeeeeeeeeeel veel verpakking en er zijn steeds meer mensen die hetzelfde gaan doen.
goed voorbeeld doet goed volgen.

ufopeter
ufopeter
10 jaren geleden

Kom ik weer.
In Duitsland bedenken ze een originele Duitse naam.
In Nederland (en België) gaan we weer over tot dat zinloos ge-Engels.
Om te beginnen is een shop een winkel. Een bag is een tasje en to buy betekent iets kopen.
Wat is het toch met dat verschijnsel in dit land.
Niets is zo aan je eigen cultuur gebonden als taal.
Zullen we dat nou ook eens -net als zwarte piet- weer terughalen?
De NWO heeft niks liever dan dat we allemaal cultuur-grijs worden en Engels spreken,
dat is ook iets om over na te denken. Ik stel kleinschaligheid voor op taalgebied.
Het Nederlands op zich bestaat nog niet eens. Limburgs is een heel andere taal dan Fries.
Maar ik zal alvast eens iets bedenken voor een verpakkingsloze winkel.

garriet60
garriet60
10 jaren geleden

lekker gezond ?? maar niet heus dat een ieder met zijn handen aan de koffie of anders kan/mag komen. je zal maar een overdraagbare ziekte hebben !! het idee vind ik goed want zo komt er minder rotzooi in de natuur zoals plastiek en of blik .laat het papier maar weer terug keren en het glas is de natuur blijder mee dan met PLASTIEK ENM BLIK

Madelief
Madelief
10 jaren geleden

Het wordt gepresenteerd als iets nieuws, maar niets is minder waar. Rond 2000 kregen wij dit systeem ook in de natuurvoedingswinkel. Het leek ons echt geweldig. Ik heb zelf een flinke tijd met het systeem gewerkt en het is een regelrechte ramp. Iedereen zit er, ondanks de lepels en tangen, toch met zijn handen in, zoals iemand hier al benoemde…heel erg vies en kans op besmettingen en bacteriën. Binnen de kortste keren zat er schimmel in, zeker als producten niet zo heel erg snel gingen. Muesli die er te lang in bleef, werd zacht en prutterig. Je moest bij het aanvullen alle containers steeds uitgebreid soppen, een enorme klus en het is loodzwaar, zeker het vullen vanuit de bulk. En het winkelend publiek snoepte er op los! Ik ben voorstander van minder verpakking, misschien werkt het beter als in ieder geval een medewerker (met handschoentjes aan) de boel vult voor de klanten, net als vroeger bij de kruidenier…komt er ook weer meer contact tussen mensen.

Polleke
Polleke
10 jaren geleden

Wat een goed idee! Ik ben helemaal voor.
Wel vreemd dat een opstartende supermarkt rekent op crowdfunding. Dus als ik een eigen zaak begin, volstaat het om geld aan de burger, die al belachelijk veel belastingen betaalt, te vragen??? Het zal wel iets nieuw zijn

Roeland
Roeland
10 jaren geleden

MAar… Hoe komen die producten dan in die winkel terrecht?
Toch wel in verpakkingen, noh?
Best zinloos dit idee. Als je echt producten wilt die goed zijn, zijn er maar 2 mogelijkheden:
– kweek je eigen
– ga naar de boer
Een verpakkingloze winkel betekend nu gewoon dat ze het al voor je uit de verpakking hebben gehaald.

Nico
Nico
10 jaren geleden

Goed concept. Ik zie het buiten Europa ook gebeuren. Het vervelende daar is dat ze iets voor je opscheppen, afwegen en vervolgens niet vergeten daar een plastic zak omheen te doen. Rij je de bebouwde kom uit, dan zie je werkelijk overal plastic afval (zakjes) liggen.

Kortom, er moeten door klanten glazen flessen of opbergboxjes meegenomen worden, anders werkt het voor geen meter.

Verder zoveel mogelijk bij de bron kopen. Rechtstreeks bij een bakker, slager of boer. Daar wordt iedereen blij van.

Jelle
Jelle
10 jaren geleden

Goh wat zijn jullie milieubewust, kan ik daaruit opmaken dat jullie geen dierlijke producten eten?
Dat is namelijk het meest milieuonvriendelijke wat je kunt doen..
Je kunt stoppen met autorijden, korter douchen en plastic besparen, maar daarmee zul je nooit een verschil gaan maken zolang er nog vlees en andere dierlijke producten gegeten worden.

Dus wil je iets doen voor deze wereld, stop daar dan als eerst mee.

Sara Vander Auwera
Sara Vander Auwera
10 jaren geleden

Dag Roeland,

Ik werk zelf aan de opstart van een supermarkt zonder verpakkingen in België. Onze – vooral lokale – leveranciers zullen grotendeels zelf ook in herbruikbare verpakkingen aanleveren. Het is dus niet noodzakelijk zo dat de winkeliers in plaats van de klanten met afval blijven zitten!

Zelf kweken of naar de boer gaan is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk. Als je in een stad woont en dan met de auto gaat rondrijden naar alle boeren in de omgeving om al je voedsel bij elkaar te sprokkelen, dan heb je al veel plastieke zakjes aan benzine opgereden,

Is deze oplossing dan perfect? Dat willen we niet beweren – maar het is een goede eerste stap om de dingen op andere, meer eco-efficiente manier te doen. We kunnen alleen maar proberen, leren en van daaruit stap voor stap verbeteren 🙂

Groetjes,

Sara

trackback
Na Antwerpen en Berlijn ook in Nederland een verpakkingsvrije winkel? | Nudge blogt
10 jaren geleden

[…] werkte bij zo’n winkel en reageert kritisch: “Rond 2000 kregen wij dit systeem ook in de natuurvoedingswinkel. Het leek ons echt […]

trackback
Verpakking vrije supermarkt. | Sofie IJzerman
10 jaren geleden
Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x