Binnenland

Primeur voor Nederland: eerste supermarkt zonder verpakkingen

Help door dit artikel met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bag & Buy wordt de eerste verpakkingsvrije supermarkt in Nederland. Aankomende maand gaat een crowdfundingcampagne van start. Als alles volgens plan verloopt opent Bag & Buy volgend jaar zomer in één van de grote Nederlandse steden haar deuren.

De locatie van de winkel is geheel afhankelijk van de crowdfunders. “Bag & Buy komt daar waar het enthousiasme het grootst is,” aldus initiatiefnemer Wim van Dijk. Hij denkt voor zijn kleinschalige supermarkt een startkapitaal van 100.000 euro nodig te hebben.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

In de supermarkt wordt zoveel mogelijk uit bakken, vaten en kruiken verkocht. De klant mag zelf de hoeveelheid bepalen en er wordt bespaard op de verpakkingen. De schappen zijn gevuld met noten, muesli, rijst, wijn, pasta, zaden, superfoods, kruiden, olie, pitten en notenboter.

In Europa steken steeds meer verpakkingsloze supermarkten de kop op. In Duitsland haalden Sarah Wolf en Milena Glimbovski in één dag hun startkapitaal binnen. Het plan van de twee ondernemers voor een supermarkt zonder verpakkingen was een hit bij crowdfunders. Ze ontvingen voor Original Unverpackt in Berlijn ruim 100.000 euro aan investeringen.

In de Verenigde Staten leven de Amish nog altijd zoals ze dat al eeuwen doen, hoewel in hun winkels toch ook plastic verpakkingen zijn doorgedrongen. In Frankrijk en Oostenrijk zijn er ook al een paar verpakkingsloze winkels.

Eerder dit jaar opende ‘Robuust, the zero waste shop’ in Antwerpen. Het is een winkel met alleen de producten, maar zonder de verpakking. Het meest succesvolle concept is in Spanje te vinden: de in 2011 in Barcelona gestarte verpakkingsloze supermarktketen Granel.

[Distrifood]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

HOERA !! Meer van zulks graag. Rechtstreeks kopen bij de boer en de kweker. Goed voor uw gezondheid en het milieu. Wij kopen zuivelproducten bij n bioboer en wisselen elke keer onze glazen flessen/potjes weer om.
Dat scheelt heeeeeeeeeeeeeel veel verpakking en er zijn steeds meer mensen die hetzelfde gaan doen.
goed voorbeeld doet goed volgen.

ufopeter
ufopeter
9 jaren geleden

Kom ik weer.
In Duitsland bedenken ze een originele Duitse naam.
In Nederland (en België) gaan we weer over tot dat zinloos ge-Engels.
Om te beginnen is een shop een winkel. Een bag is een tasje en to buy betekent iets kopen.
Wat is het toch met dat verschijnsel in dit land.
Niets is zo aan je eigen cultuur gebonden als taal.
Zullen we dat nou ook eens -net als zwarte piet- weer terughalen?
De NWO heeft niks liever dan dat we allemaal cultuur-grijs worden en Engels spreken,
dat is ook iets om over na te denken. Ik stel kleinschaligheid voor op taalgebied.
Het Nederlands op zich bestaat nog niet eens. Limburgs is een heel andere taal dan Fries.
Maar ik zal alvast eens iets bedenken voor een verpakkingsloze winkel.

garriet60
garriet60
9 jaren geleden

lekker gezond ?? maar niet heus dat een ieder met zijn handen aan de koffie of anders kan/mag komen. je zal maar een overdraagbare ziekte hebben !! het idee vind ik goed want zo komt er minder rotzooi in de natuur zoals plastiek en of blik .laat het papier maar weer terug keren en het glas is de natuur blijder mee dan met PLASTIEK ENM BLIK

Madelief
Madelief
9 jaren geleden

Het wordt gepresenteerd als iets nieuws, maar niets is minder waar. Rond 2000 kregen wij dit systeem ook in de natuurvoedingswinkel. Het leek ons echt geweldig. Ik heb zelf een flinke tijd met het systeem gewerkt en het is een regelrechte ramp. Iedereen zit er, ondanks de lepels en tangen, toch met zijn handen in, zoals iemand hier al benoemde…heel erg vies en kans op besmettingen en bacteriën. Binnen de kortste keren zat er schimmel in, zeker als producten niet zo heel erg snel gingen. Muesli die er te lang in bleef, werd zacht en prutterig. Je moest bij het aanvullen alle containers steeds uitgebreid soppen, een enorme klus en het is loodzwaar, zeker het vullen vanuit de bulk. En het winkelend publiek snoepte er op los! Ik ben voorstander van minder verpakking, misschien werkt het beter als in ieder geval een medewerker (met handschoentjes aan) de boel vult voor de klanten, net als vroeger bij de kruidenier…komt er ook weer meer contact tussen mensen.

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x