Gezondheid

De smartphone beschadigt je brein, en kinderen krijgen er een bochel van

Help anderen door dit artikel met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De hele dag naar je smartphonescherm turen kan niet gezond zijn, maar toch maken we ons er allemaal schuldig aan. Een derde van de mensen grijpt meer dan 25 keer per dag naar de mobiele telefoon.

Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen daar wel degelijk schade aan ondervinden. Volgens de Amerikaan Nicholas Carr, auteur van het boek Het ondiepe, beschadigt een smartphone ons brein door ons denkpatroon voortdurend te doorbreken.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“Als je denkpatroon constant verstoord wordt, is het veel moeilijker om je ergens lang op te concentreren of om ergens diep over na te denken,” zegt hij. “Op die manier oefent technologie invloed uit op ons geheugen. Eigenlijk wordt je een constante informatiestroom voorgeschoteld die zich even nestelt in je kortetermijngeheugen, maar omdat je die informatie tijdelijk nodig hebt, bereikt het minder snel je langetermijngeheugen.”

Daarnaast krijgt de gerenommeerde Australische chiropractor dr. James Carter steeds meer ‘appnek’-patiënten in zijn praktijk. Hij waarschuwt dat steeds meer kinderen een bochel krijgen doordat ze urenlang over hun mobieltje gebogen zitten.

Carter constateert een alarmerende toename in het aantal patiënten. De helft daarvan zijn scholieren. De klachten worden veroorzaakt door een overbelasting van de nekwervels.

Smartphone-gebruikers kijken gemiddeld vier uur per dag op hun mobiel. Dat betekent dat de nekwervels 1400 uur per jaar overbelast worden. Ook kan een verkeerde belasting van de nek van invloed zijn op de hormonen, wat kan leiden tot psychische problemen. De schade kan voor tieners beperkt worden door voldoende lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl.

Boekentip: Het ondiepe: Hoe onze hersenen omgaan met het internet

[Metro, AD]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x