Buitenland

De donkere kant van landbouwreus Cargill: “In het Amazonegebied is soja het gewas van de dood”

Help ons door dit met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Amerikaanse multinational Cargill heeft van landbouw een wereldwijde industrie gemaakt. Daar kleeft ook een keerzijde aan, zo blijkt uit een uitzending van Zembla.

Franse journalisten reizen af naar de Verenigde Staten en Brazilië. In het Amazonegebied worden kleine boeren één voor één uitgekocht door grootgrondbezitters, maar ook landroof is er een groot probleem.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/banner4.png

“In het Amazonegebied is soja het gewas van de dood,” zegt gemeenteraadslid Ivete Bastos. “Dan heb ik het over Cargill en over soja.”

Bastos is één van de weinigen die zich over de kwestie durft uit te spreken. Ze wordt vanwege bedreigingen continu beveiligd. Cargill exporteert ieder jaar 2,5 miljoen ton soja uit Brazilië om er biobrandstof en veevoer van te maken.

Bij het inladen van de soja komen stofwolken vrij die tot gezondheidsklachten leiden. “Ze hebben geen respect voor de inwoners,” zegt officier van justitie F. Pontes.

In twee Braziliaanse staten werd in 20 jaar tijd een bosgebied ter grootte van Duitsland gekapt of in de as gelegd, waardoor het leefgebied van de indianen is verwoest. Hoewel Cargill zegt duurzame soja te produceren, blijkt het miljardenbedrijf zaken te doen met boeren die zijn beboet wegens ontbossing.

In de VS heeft Cargill een megastal waar duizenden varkens in staan. Volgens geoloog J. van Brahana vormt de stal een bedreiging voor het nabijgelegen natuurgebied.

Kijk de hele uitzending ‘Cargill: eten met een bijsmaak’ hier terug.

[VARA]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x