Buitenland

Spaanse toprechtbank oordeelt dat lockdown ongrondwettig was

Help ons door dit artikel met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het constitutioneel hof van Spanje heeft woensdag geoordeeld dat de lockdown die de Spaanse overheid vorig jaar tijdens de eerste coronagolf heeft afgekondigd ongrondwettig was, schrijft persbureau AP.

De zaak was aangespannen door de partij Vox. Partijleider Santiago Abascal heeft de Spaanse premier Pedro Sanchez opgeroepen af te treden. “We kunnen het vonnis niet vieren omdat we bewijs hebben dat de overheid bereid was om de wet te overtreden en de grondwet te bezoedelen,” zei hij.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Spanjaarden mochten alleen voor noodzakelijke boodschappen of werk de straat op. En dat was in strijd met de grondwet, aldus het hof. Het beperken van de bewegingsvrijheid was een schending van de grondrechten van burgers, luidde het vonnis volgens de Spaanse publieke omroep TVE. De overheid had eerst een uitzonderingstoestand moeten afkondigen.

Tijdens de eerste zes weken van de lockdown mochten Spanjaarden niet eens naar buiten om te sporten of hun hond uit te laten. In één geval werd de politie gebeld omdat twee broers in hun eigen achtertuin aan het voetballen waren.

Draconische lockdownmaatregelen

De Spaanse lockdownmaatregelen waren zo draconisch dat de autoriteiten burgers op een gegeven moment verplichtten om mondkapjes te dragen tijdens het zwemmen in de zee. Maandenlang was het dragen van mondkapjes in de buitenlucht, zelfs op het strand, verplicht.

Mensen kregen tijdens de lockdown boetes van 2000 euro wegens het ‘beledigen’ van een politieagent. Er doken geregeld beelden op van agenten die mensen sloegen omdat ze geen mondkapje droegen. Demonstranten bevrijdden daarnaast een vrouw die op het punt stond gearresteerd te worden omdat ze geen mondmasker op had.

Meerdere rechtszaken

Aan het begin van de eerste lockdown werden politiehelikopters met luidsprekers ingezet om strandgangers te instrueren naar huis te gaan.

De Spaanse overheid hangt mogelijk meerdere rechtszaken boven het hoofd nu de lockdown onwettig is verklaard.

[Summit News]

4.9 72 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

62 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Anna
Anna
3 jaren geleden

Heel goed nu rest nog

Oleehop
Oleehop
3 jaren geleden

Positief. Laten we hopen dat alle leiders op hun donder gaan krijgen.

Patrick
Patrick
3 jaren geleden

De eerste?… van hopelijk vele die mogen volgen… Word vervolgd???…

Spooked
Spooked
3 jaren geleden

Oh, dus als de Spaanse overheid de volgende keer een uitzonderingstoestand uitroept, mag het volk weer geterroriseerd worden.

Back to top button
62
0
We lezen graag je reactie!x