Universum

Spectaculaire ontdekking wijst op bestaan van multiversum

Help mee door dit artikel met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Amerikaanse onderzoekers hebben op de Zuidpool een astronomische ontdekking gedaan over het ontstaan van het heelal. Er is vooral veel aandacht voor de zwaartekrachtgolven die de oerknaltheorie zouden bewijzen. Men spreekt van ‘baanbrekend bewijs’ en een ‘spectaculaire ontdekking’. Deze golven ondersteunen echter ook de theorie dat er nog veel meer universa zijn en dat ons heelal deel uitmaakt van een multiversum.

Wetenschappers zoeken al jaren naar zwaartekrachtgolven, sinds Albert Einstein ze in 1916 voorspelde in zijn algemene relativiteitstheorie. Einstein dacht dat ze misschien niet te ontdekken waren, maar toch werd er met meer dan een dozijn telescopen naar gezocht. De onderzoekers hebben nu aangekondigd dat ze sporen hebben gevonden van oer-zwaartekrachtgolven, die onmiddellijk na het ontstaan van het universum door de ruimte trokken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Het nieuwe onderzoek doet ook vermoeden dat er zoiets als een multiversum bestaat. Deze term verwijst naar het idee dat er naast het zichtbare universum waar we in leven nog veel andere universa zijn. Volgens deze theorie dijt het heelal uit, maar dijen sommige ruimten sneller uit dan andere. Hierdoor kunnen ‘bellen’ zijn ontstaan die zijn uitgegroeid tot andere universa. Daar zouden dan ook andere natuurwetten kunnen gelden. Sommige theoretisch natuurkundigen zijn van mening dat het aantal universa oneindig is.

“Het is lastig om inflatiemodellen te bouwen die niet resulteren in een multiversum,” zei theoretisch natuurkundige Alan Guth. “Het is niet onmogelijk, dus ik denk zeker dat er nog onderzoek naar moet worden gedaan. De meeste modellen leiden naar een multiversum en bewijs voor inflatie dwingt ons dit idee serieus te nemen.”

Ook andere onderzoekers zien een verband tussen inflatie en het multiversum. “Het is mogelijk om inflatiemodellen te ontwikkelen die geen rekening houden met een multiversum, maar dat is moeilijk,” zei theoretisch natuurkundige Andrei Linde van de Stanford-universiteit. “Ieder experiment dat de inflatietheorie ondersteunt, brengt ons dichter in de buurt van tekenen die ons vertellen dat het multiversum echt is.”

Een team onder leiding van John Kovac van de Harvard-universiteit ontdekte in de achtergrondstraling een signaal dat is achtergelaten tijdens de kosmische inflatie. “Het vinden van het signaal is één van de meest belangrijke doelen van de huidige kosmologie,” zei Kovac. “Heel veel werk door heel veel mensen heeft tot deze ontdekking geleid.”

Het idee van de kosmische inflatie is in de jaren tachtig ontwikkeld, maar de theorie kwam met een specifieke voorspelling: dat ze gepaard moest gaan met golven van zwaartekrachtenergie, en dat die rimpelingen een onuitwisbare stempel hebben achtergelaten in de kosmische achtergrondstraling. De ontdekking zal zorgvuldig onderzocht worden, maar er is nu al sprake van een Nobelprijs. Als het bekende universum slechts een bel is, moeten er in de kosmos nog veel meer van deze bellen zijn, aldus Linde.

[Space]

1 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Frits
Frits
10 jaren geleden

De big-bang-theorie is gebasseerd op een explosie theorie waar vandaan uit een niets iets geworden is.
Mijjn theorie is dat er er een explosie is geweest van een vorig bestaan.
En nu kun je me klem lullen door te stellen waar alles is begonnen. Dat weet ik niet.
was er wel een begin en is er een eind.
Daar ik enorm rationeel ben kan ik dit niet beantwoorden: Waar begint het denken, en waar eindigd het?

jacco
jacco
10 jaren geleden

Ik geloof niet in die knal iets moet namelijk dat veroorzaakt hebben want wat is het voor die knal geweest ???

Hans
Hans
10 jaren geleden

Het eindigt in elk geval niet met een d.

Oorsprongzoeker
Oorsprongzoeker
10 jaren geleden

Ooit zal op deze Aardkloot een uitvinding worden gedaan. Door deze uitvinding gaan we het universum begrijpen. Want ooit gaan we begrijpen dat wij uit het niets iets kunnen maken. Het bewustzijn staat los van de materie. In je dromen kun je proeven horen voelen vliegen etc. Denk daar maar eens over na. Tijd is zonder begin en de ruimte zonder einde

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x