Homepagina » Universum » Spectaculaire ontdekking wijst op bestaan van multiversum
Spectaculaire ontdekking wijst op bestaan van multiversum

Spectaculaire ontdekking wijst op bestaan van multiversum

Amerikaanse onderzoekers hebben op de Zuidpool een astronomische ontdekking gedaan over het ontstaan van het heelal. Er is vooral veel aandacht voor de zwaartekrachtgolven die de oerknaltheorie zouden bewijzen. Men spreekt van ‘baanbrekend bewijs’ en een ‘spectaculaire ontdekking’. Deze golven ondersteunen echter ook de theorie dat er nog veel meer universa zijn en dat ons heelal deel uitmaakt van een multiversum.

Wetenschappers zoeken al jaren naar zwaartekrachtgolven, sinds Albert Einstein ze in 1916 voorspelde in zijn algemene relativiteitstheorie. Einstein dacht dat ze misschien niet te ontdekken waren, maar toch werd er met meer dan een dozijn telescopen naar gezocht. De onderzoekers hebben nu aangekondigd dat ze sporen hebben gevonden van oer-zwaartekrachtgolven, die onmiddellijk na het ontstaan van het universum door de ruimte trokken.

Het nieuwe onderzoek doet ook vermoeden dat er zoiets als een multiversum bestaat. Deze term verwijst naar het idee dat er naast het zichtbare universum waar we in leven nog veel andere universa zijn. Volgens deze theorie dijt het heelal uit, maar dijen sommige ruimten sneller uit dan andere. Hierdoor kunnen ‘bellen’ zijn ontstaan die zijn uitgegroeid tot andere universa. Daar zouden dan ook andere natuurwetten kunnen gelden. Sommige theoretisch natuurkundigen zijn van mening dat het aantal universa oneindig is.

“Het is lastig om inflatiemodellen te bouwen die niet resulteren in een multiversum,” zei theoretisch natuurkundige Alan Guth. “Het is niet onmogelijk, dus ik denk zeker dat er nog onderzoek naar moet worden gedaan. De meeste modellen leiden naar een multiversum en bewijs voor inflatie dwingt ons dit idee serieus te nemen.”

Ook andere onderzoekers zien een verband tussen inflatie en het multiversum. “Het is mogelijk om inflatiemodellen te ontwikkelen die geen rekening houden met een multiversum, maar dat is moeilijk,” zei theoretisch natuurkundige Andrei Linde van de Stanford-universiteit. “Ieder experiment dat de inflatietheorie ondersteunt, brengt ons dichter in de buurt van tekenen die ons vertellen dat het multiversum echt is.”

Een team onder leiding van John Kovac van de Harvard-universiteit ontdekte in de achtergrondstraling een signaal dat is achtergelaten tijdens de kosmische inflatie. “Het vinden van het signaal is één van de meest belangrijke doelen van de huidige kosmologie,” zei Kovac. “Heel veel werk door heel veel mensen heeft tot deze ontdekking geleid.”

Het idee van de kosmische inflatie is in de jaren tachtig ontwikkeld, maar de theorie kwam met een specifieke voorspelling: dat ze gepaard moest gaan met golven van zwaartekrachtenergie, en dat die rimpelingen een onuitwisbare stempel hebben achtergelaten in de kosmische achtergrondstraling. De ontdekking zal zorgvuldig onderzocht worden, maar er is nu al sprake van een Nobelprijs. Als het bekende universum slechts een bel is, moeten er in de kosmos nog veel meer van deze bellen zijn, aldus Linde.

[Space]


Vind je dit artikel leuk? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

21 reacties

 1. De big-bang-theorie is gebasseerd op een explosie theorie waar vandaan uit een niets iets geworden is.
  Mijjn theorie is dat er er een explosie is geweest van een vorig bestaan.
  En nu kun je me klem lullen door te stellen waar alles is begonnen. Dat weet ik niet.
  was er wel een begin en is er een eind.
  Daar ik enorm rationeel ben kan ik dit niet beantwoorden: Waar begint het denken, en waar eindigd het?

  9 likes
 2. Ik geloof niet in die knal iets moet namelijk dat veroorzaakt hebben want wat is het voor die knal geweest ???

  7 likes
  • En wie zegt dat er geen oorzaak is?

   Je maakt overigens de klassieke denkfout door dit (niet) te willen geloven.
   De oerknaltheorie is geen bewering die zomaar is bedacht en is dus fundamenteel afwijkend van bijvoorbeeld religie. Deze theorie is ontstaan om bepaalde gedragingen in het heelal te verklaren. Binnen de theorie zijn een aantal gedragingen benoemd (voorspeld) die op dat moment nog niet waren waargenomen. Door de theorie kon men ook gerichter zoeken naar gedragingen die de theorie ondersteunen (naast hetgeen wat we al wisten).

   Met de ontdekking van het Higgs deeltje en nu deze ontdekking, blijkt de theorie steviger dan ooit te zijn. Je hoeft dus geen keuze te maken om er al dan niet in te geloven.

   De naam oerknal (“big bang”) is overigens bedacht door de vroegere tegenstanders van de theorie en hebben weinig met de realiteit van doen, maar de naam was gevestigd en dus heet-ie (officieus) zo. Deze tegenstanders hebben overigens jaren later hun keutel ingetrokken toen ondersteunend bewijs voor de theorie binnendruppelde. De oerknaltheorie gaat ook niet over het waarom van de gebeurtenis, of wat ervoor was (net als dat de evolutie niet over ontstaan van het leven gaat, maar slechts de ontwikkeling vanaf dat moment). Wat we niet weten of kunnen zien, daar kunnen we in de kroeg over speculeren, maar in de wetenschap geldt dat niet.

   10 likes
 3. Ooit zal op deze Aardkloot een uitvinding worden gedaan. Door deze uitvinding gaan we het universum begrijpen. Want ooit gaan we begrijpen dat wij uit het niets iets kunnen maken. Het bewustzijn staat los van de materie. In je dromen kun je proeven horen voelen vliegen etc. Denk daar maar eens over na. Tijd is zonder begin en de ruimte zonder einde

  17 likes
  • Als we de wonderen van het universum willen snappen dan zullen we oneindige energie moeten uitvinden.
   Wat volgens onze natuurwetten onmogelijk is.
   Als we eindeloze energie zouden hebben het universum gehackt..;).
   Een sleutel tot alles.

   0 likes
 4. Is toch heel eenvoudig? Als je van het natuurkundig model uitgaat, was het gewoon een ‘celdeling’ die op gang kwam. Je ziet dat overal terug in de natuur, evenals natuurlijk ons eigen lichaam. Wie zegt dat wij geen deel uitmaken van weer een groter lichaam, waarin celdelingen plaatsvinden. Micro-kosmos, Macro-kosmos, etc..

  8 likes
 5. Het eindigt in elk geval niet met een d.

  6 likes
 6. Er bestaat een Multiversum, zo ook is het gehele bestaan oneindig.

  4 likes
 7. oerknaltheorie blijft een theorie
  en als wetenschap ergens in geloofd sukkelen ze er achteraan tot ze iets vinden dat in dat kraam past…
  wat hebben ze nu eigenlijk gevonden? een methode om af en toe champagne te drinken
  en geld uit te geven op onze kosten ?

  4 likes
 8. Naar mijn weten is dat ieder levend wezen multidimensionaal is! en we hebben 12 dimensies die in ons afspelen.

  we ervaren hier op aarde 3 universa.

  het aardse matrix universum zeg maar alle fysieke bewijs die we zwart wit op papier hebben vastgesteld als de waarheid op 3D niveau dan.

  het virtueel univerusm (big-bang theorie) 1 grote speel arena speculatie simulatie
  de big-bang theorie is een simulatie programma oftewel virtueel universum

  en het organische universum deze universum is het die alles in de hand heeft!

  0 likes
 9. volgens mij is het een oerzon geweest die als een supernova uit elkaar is gespat en dreun zal ( ECHO)nog lang te horen zijn.
  ik geloof niet in iets wat niet bestaan heeft en ineens daar was.

  0 likes
  • Er is nog door geen wetenschapper beweerd dat er niets bestaan heeft en dat er ineens was. Je oerzon supernova theorie slaat helemaal nergens op. Het heelal is er altijd al geweest, het is de ruimte met daarin energie voor mij part in een oneindig klein punt. Iets noem het voor mij part quantumfluctuatie of de gezamelijke natuurwetten zorgden ervoor dat de energie in een andere vorm overging en zich ging expanderen, dit moment noemt men de oerknal en sinds er geen geluid in het universum is heeft het niets met een knal te maken. Geluid als zodanig bestaat alleen in de oren dwz de hersenen van de mens of dat een electronisch instrument het oppakt en versterkt laat zien.. De energie ging gas vormen wat later afkoelde en de chemische deeltjes vormden met atomenen en moleculen en werden van het singulairity punt uitgestoten het heelal in en dit uitstoten is het inflaten van de materie maar het universum als ruimte bestond natuurlijk er al anders kun je nooit de materie als sterren en planeten en melkwegstelsels etc. uit elkaar laten gaan. Of die betreffende ruimte zelf begrensd is of onneindig is tja dat is nog de vraag, of die materie in dat soort ruimte oneindig blijft expanderen of al terugklapt alsvorens de eventuele grens te bereiken tja wie zal het zeggen. We mogen in ieder geval aannemen dat alles plaats vond vanuit 1 punt en naar alle kanten ging expanderen.. uiteraard dmv de 4 natuurkrachten en de eventuele krachten die we nog niet ondekt zouden hebben. Wellicht dat er naast zo’n universum nog een zit.. geen idee. Overigens deze multiversum theory is nog heel wat anders dan meerdere dimensies naast elkaar in de zelfde ruimte, vaak worden deze begrippen volgens mij door elkaar gebruikt..

   2 likes
 10. oerknal hebben wij nooit gehad
  leven was er altijd al
  enige knal is gewoon super nova !

  0 likes
 11. onder de ijskappen bij de zuidpool ligt de beschaving het moeder continent mu !beschaving voor atlantis
  zou mooi zijn als ze wat vinden !…national geographic is er ook aan het duiken ..

  0 likes
 12. De oerknal is het gevogelte van een zwart gat dat vol was geraakt t.w. te vol en daardoor is geexplodeerd. Dit zou tevens kunnen bewijzen dat er meerdere universaliteit zijn.
  Wat te denken van mijn gedachte ?
  Graag uw zienswijz
  Sapjan

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Stem af universum

Afstemmen op het universum

Het was laatst weer zover. Ik sprak ...

Hongaarse wetenschappers ontdekken 'mysterieuze vijfde natuurkracht'. Dit kan een gamechanger zijn

Hongaarse wetenschappers ontdekken ‘mysterieuze vijfde natuurkracht’. Dit kan een gamechanger zijn

Wetenschappers hebben naar eigen zeggen een vijfde ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 23 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.