Bewustzijn

Spirituele berg wordt nationaal monument

Help door deze info met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Aanstaande vrijdag wordt het Chimney Rock Archeological Area met een omvang van 1900 hectare omgedoopt tot nationaal monument, aldus Senator voor Colorado Michael Bennett.

Door de beslissing zal Chimney Rock bewaard blijven. Voor de Pueblo-Indianen en andere stammen heeft de plaats een diepe spirituele betekenis.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Voorouders van de Pueblo-Indianen gebruikten de rots om de zogenoemde ‘maanstilstand’ te observeren. Iedere 18,6 jaar bereikt de maan het maximum van zijn declinatie. De maan komt dan precies op tussen de twee stenen pilaren van Chimney Rock.

Heilige pilaren

In een verklaring waarin hij het nieuws bevestigt zegt Bennett dat Chimney Rock ‘een spectaculaire geologische formatie met een buitengewone culturele, historische en archeologische waarde is’.

Zo’n 1000 jaar geleden woonden de voorouders van de moderne Pueblo-Indianen er. Ze bouwden hoog boven de vallei meer dan 200 huizen en ceremoniële gebouwen, wellicht om zo dicht mogelijk bij de heilige pilaren te wonen.

Verheugd

Leiders van de Pueblo in Nieuw-Mexico, waar de afstammelingen van Chimney Rock wonen, reageerden verheugd op het nieuws. “De geschiedenis van mijn stam, de Pueblo van Acoma, is nauw verbonden met Chimney Rock,” zei voorzitter van de All Indian Pueblo Council Chandler Sanchez in een persbericht. “Mijn mensen beschouwen het gebied nog altijd als een heilige plaats en we zijn blij dat het nu wordt beschermd voor onze kinderen en kleinkinderen.”

De eerstvolgende mogelijkheid om een maanstilstand te ervaren bij Chimney Rock dient zich aan in het jaar 2022. Zo tegen zonsondergang op de dag van de winterwende kan men de volle maan precies tussen de twee stenen pilaren zien opkomen.

Bron: NPR.org

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Vast weer een leycentrum die berg.

IkDus
IkDus
11 jaren geleden

[quote name=”Aardebewoner”]Vast weer een leycentrum die berg.[/quote]
Blanke man spreekt met gespleten tong.

Ugh. Ik heb gesproken.

Back to top button
2
0
We lezen graag je reactie!x