Homepagina » Gezondheid » Stevia: heilige graal in de strijd tegen suiker
Stevia: heilige graan in de strijd tegen suiker

Stevia: heilige graal in de strijd tegen suiker

Stevia is het nieuwste alternatief voor suiker. Producten met stevia blijven hun zoete smaak behouden, maar bevatten tot 30 procent minder suiker.

Frisdrankgiganten voegen stevia al toe aan hun dranken. Coca-Cola introduceerde onlangs een variant gezoet met stevia: Coca-Cola Life. Ook Sprite wordt voortaan gezoet met de natuurlijke zoetstof.

Coca-Cola liet eerder nog weten geen stevia toe te voegen aan zijn unieke recept. De nieuwe variant krijgt een groen label en wordt op dit moment getest in Argentinië. Coca-Cola Life bevat de helft minder calorieën dan de reguliere variant.

Alternatief

Stevia heet eigenlijk stevioside (E960) en is sinds 2011 toegestaan als zoetstof in de Europese Unie. De Guarani gebruikten de steviaplant in Paraguay en Brazilië meer dan 1500 voor medicinale doeleinden.

Het witte poeder is tot 200 maal zoeter dan sacharose. Er is dus maar een klein beetje nodig om producten een zoete smaak te geven. In de jaren zeventig ontdekte men dat kunstmatige zoetstoffen als cyclamaat en sacharine mogelijk kankerverwekkend zijn, waarna landen als Japan stevia als alternatief begonnen te bieden.

Verdringen

Dit klinkt als de heilige graal in de strijd tegen suiker. Stephan Peters van het Voedingscentrum vindt van niet. Hoewel het goed is dat er minder suiker wordt gebruikt is de nasmaak volgens hem nogal bitter. Je kunt niet verder dan 30 procent minder suiker, stelt Peters.

Business development manager Jeroen Knol zegt juist dat stevia de kunstmatige zoetstof aspartaam (E951) wel eens zou kunnen verdringen. “Het is natuurlijker en een alternatief voor suiker, vanwege de calorieën,” aldus Knol. Producenten proberen het net zo te laten smaken als suiker, net als bij aspartaam.

Bron: NOS.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jacqueline Smit
Jacqueline Smit
8 jaren geleden

Zoals ik al reageerde in het artikel over “hoe de voedingsindustrie ons voortdurend bedonderd” mbt dat stevia wel eens de aspartaam zou gaan kunnen vervangen…… Worden we weer bij de neus genomen; ofwel bedonderd. We kunnen het krijgen zoals we het hebben willen, maar een ding blijft voorop staan: voeding maakt deel uit van de genocide (in agenda 21) en dit is er weer een goed voorbeeld van. Dus nogmaals: Stevia is alleen in zijn puurste vorm gezond en dat is ongeraffineerd.

Sparky
Sparky
8 jaren geleden

Ben wel geneigd om het te gaan gebruiken of zitten er ook nadelen aan?

V
V
8 jaren geleden

[quote name=”Jacqueline Smit”]Zoals ik al reageerde in het artikel over “hoe de voedingsindustrie ons voortdurend bedonderd” mbt dat stevia wel eens de aspartaam zou gaan kunnen vervangen…… Worden we weer bij de neus genomen; ofwel bedonderd. We kunnen het krijgen zoals we het hebben willen, maar een ding blijft voorop staan: voeding maakt deel uit van de genocide (in agenda 21) en dit is er weer een goed voorbeeld van. Dus nogmaals: Stevia is alleen in zijn puurste vorm gezond en dat is ongeraffineerd.[/quote]
Helemaal juist Jacqueline! De producten die in de supermarkt te koop zijn waar Stevia op staat zitten toevoegingen in. De echte Stevia koop je in druppel en/of poedervorm bij een reformwinkel.

Eden
Eden
8 jaren geleden

[quote name=”Sparky”]Ben wel geneigd om het te gaan gebruiken of zitten er ook nadelen aan?[/quote]
Het smaakt anders (zoals de kunstmatige zoetjes een beetje) en zoet niet zo sterk als bijvoorbeeld honing of suiker.

x

Check Also

limburg

Limburg: ergste corona-uitbraken in meest gevaccineerde gebieden

Het aantal besmettingen in de Belgische provincie ...

füllmich

Reiner Füllmich te gast bij lancering ‘Neurenberg 2.0’ in Polen

Afgelopen week is een Poolse parlementaire onderzoekscommissie ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

38
0
We lezen graag je reactie!x