
Stevia is het nieuwste alternatief voor suiker. Producten met stevia blijven hun zoete smaak behouden, maar bevatten tot 30 procent minder suiker.
Frisdrankgiganten voegen stevia al toe aan hun dranken. Coca-Cola introduceerde onlangs een variant gezoet met stevia: Coca-Cola Life. Ook Sprite wordt voortaan gezoet met de natuurlijke zoetstof.
Coca-Cola liet eerder nog weten geen stevia toe te voegen aan zijn unieke recept. De nieuwe variant krijgt een groen label en wordt op dit moment getest in Argentinië. Coca-Cola Life bevat de helft minder calorieën dan de reguliere variant.
Alternatief
Stevia heet eigenlijk stevioside (E960) en is sinds 2011 toegestaan als zoetstof in de Europese Unie. De Guarani gebruikten de steviaplant in Paraguay en Brazilië meer dan 1500 voor medicinale doeleinden.
Het witte poeder is tot 200 maal zoeter dan sacharose. Er is dus maar een klein beetje nodig om producten een zoete smaak te geven. In de jaren zeventig ontdekte men dat kunstmatige zoetstoffen als cyclamaat en sacharine mogelijk kankerverwekkend zijn, waarna landen als Japan stevia als alternatief begonnen te bieden.
Verdringen
Dit klinkt als de heilige graal in de strijd tegen suiker. Stephan Peters van het Voedingscentrum vindt van niet. Hoewel het goed is dat er minder suiker wordt gebruikt is de nasmaak volgens hem nogal bitter. Je kunt niet verder dan 30 procent minder suiker, stelt Peters.
Business development manager Jeroen Knol zegt juist dat stevia de kunstmatige zoetstof aspartaam (E951) wel eens zou kunnen verdringen. “Het is natuurlijker en een alternatief voor suiker, vanwege de calorieën,” aldus Knol. Producenten proberen het net zo te laten smaken als suiker, net als bij aspartaam.
Bron: NOS.nl
Gerelateerd:
- Douwe Egberts-reclame over zoetstof is misleidend
- Methanol in aspartaam veroorzaakt autisme en vroeggeboorte
- Onthuld: Wat is aspartaam?
- Panorama: Het nieuwe zoet (Stevia docu)
- Natuurlijk zoetmiddel en ‘wonderplant’ stevia officieel toegelaten
Zoals ik al reageerde in het artikel over “hoe de voedingsindustrie ons voortdurend bedonderd” mbt dat stevia wel eens de aspartaam zou gaan kunnen vervangen…… Worden we weer bij de neus genomen; ofwel bedonderd. We kunnen het krijgen zoals we het hebben willen, maar een ding blijft voorop staan: voeding maakt deel uit van de genocide (in agenda 21) en dit is er weer een goed voorbeeld van. Dus nogmaals: Stevia is alleen in zijn puurste vorm gezond en dat is ongeraffineerd.
Ben wel geneigd om het te gaan gebruiken of zitten er ook nadelen aan?
[quote name=”Jacqueline Smit”]Zoals ik al reageerde in het artikel over “hoe de voedingsindustrie ons voortdurend bedonderd” mbt dat stevia wel eens de aspartaam zou gaan kunnen vervangen…… Worden we weer bij de neus genomen; ofwel bedonderd. We kunnen het krijgen zoals we het hebben willen, maar een ding blijft voorop staan: voeding maakt deel uit van de genocide (in agenda 21) en dit is er weer een goed voorbeeld van. Dus nogmaals: Stevia is alleen in zijn puurste vorm gezond en dat is ongeraffineerd.[/quote]
Helemaal juist Jacqueline! De producten die in de supermarkt te koop zijn waar Stevia op staat zitten toevoegingen in. De echte Stevia koop je in druppel en/of poedervorm bij een reformwinkel.
[quote name=”Sparky”]Ben wel geneigd om het te gaan gebruiken of zitten er ook nadelen aan?[/quote]
Het smaakt anders (zoals de kunstmatige zoetjes een beetje) en zoet niet zo sterk als bijvoorbeeld honing of suiker.