Innovatie

Stroom uit het niets: apparaat vangt energie op uit omgeving

Help ons door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Energie is overal om ons heen: de pompbeweging van het hart, de TL-lamp in een kantoorgebouw of de beweging van bloedcellen door het lichaam.

Dr. Zhong Lin Wang van het Georgia Institute of Technology heeft een manier ontdekt om deze energie op te slaan. Hij heeft de eerste hybride cel ontwikkeld die energie van beweging en zonlicht kan opvangen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

Omdat deze energie vrij voorradig is hebben deze piepkleine cellen de potentie om onze stroomvoorziening drastisch te veranderen.

Piëzo-elektrisch effect

Al onze elektrische apparaten, van medische sensors tot rekenmachines, hebben een constante toevoer van energie nodig. Dat gebeurt veelal door middel van batterijen of voedingen. De hybride cel werkt op nanoschaal en kan in biomedische sensors, mobiele telefoons en andere apparaten worden verwerkt.

De zogeheten nanogenerator die Wang heeft ontwikkeld is gebaseerd op het piëzo-elektrisch effect, het vermogen van sommige materialen om een elektrisch potentiaalverschil op te wekken wanneer er een mechanische spanning op uitgeoefend wordt.

Bloedsomloop

Op een speciale elektrode worden een aantal halfgeleidende nanodraadjes bevestigd, die een klein spanningsverschil produceren als ze in beweging worden gebracht. Op deze manier kan energie worden onttrokken aan de beweging van de generator, waarbij de verplaatsing door de bloedsomloop van het menselijk lichaam al bruikbare hoeveelheden stroom oplevert.

Professor Wang voorziet een hele nieuwe klasse van batterijloze apparaten die hun energie halen uit de beweging van de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan geluidsgolven, trillingen of getijdestromen.

De nieuwe technologie kan waardevolle ontwikkelingen mogelijk maken voor de medische wetenschap, milieutoezicht en kleine elektronica.

Bron: Yalescientific.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
pietje bell
pietje bell
11 jaren geleden

Dit is nieuws van zo,n 140 jaar geleden.Tesla had het al geheel werkend.maar de uitvinding van Edison en de net gevonden olie was kassa geld,geld en nogmaals geld,dus de vuilnisbak en schroot pers in.met de uitvinding van Tesla.

VanChrissum
VanChrissum
11 jaren geleden

Mijnheer M.T. Kesha heeft allang een electrische generator gemaakt die voldoende stroom levert voor een gewoon huishouden. Deze energie konmt gewoon uit de omgeving.
Maar dit wordt door alle energie bedrijven en de regering tegen gehouden en geboycot.
Het kost hem dan ook heel veel moeite om dit apparaat op de markt te brengen.
Je kan je dan voorstellen dat er geen centrale meer meer nodig is voor energie voorziening. En dat mag natuurlijk niet.

homo sapiens
homo sapiens
11 jaren geleden

Aan elektrische energie komen is helemaal geen kunst. Nikola Tesla, maar ook Michael Faraday gingen al voor. Hoe simpel dat is zie ook deze video bij youtube maar: http://www.youtube.com/watch?v=tcyaiN0UHPs&list=PL32D5F2B2B92039DD

NE
NE
11 jaren geleden

[quote name=”homo sapiens”]Aan elektrische energie komen is helemaal geen kunst. Nikola Tesla, maar ook Michael Faraday gingen al voor. Hoe simpel dat is zie ook deze video bij youtube maar: http://www.youtube.com/watch?v=tcyaiN0UHPs&list=PL32D5F2B2B92039DD%5B/quote%5D

Ik snap er niks van. Van wie is deze stroom? Van de leverancier of uit t niets?

Back to top button
29
0
We lezen graag je reactie!x