Homepagina » Binnenland » De val van V&D: “Wat de media niet vertellen”
De val van V&D: Wat de media niet vertellen

De val van V&D: “Wat de media niet vertellen”

Deze week werd bekend dat er na bijna 130 jaar een eind komt aan het warenhuisconcern V&D. Op 23 december werd uitstel van betaling aangevraagd en op oudejaarsdag het faillissement. In de weken die volgden is gesproken en onderhandeld met potentiële kopers.

Jeroen Goubet van SP Weert vindt het jammer dat de media ‘slechts het halve verhaal vertellen en zo de waarheid achterwege laten’.

We horen vaak dat winkelketens failliet gaan door de crisis of omdat ze niet met de tijd meegaan. Bij V&D is dat volgens Goubet niet de hoofdoorzaak. Hij heeft zich verdiept in de geschiedenis van het warenhuisconcern.

Zoveel mogelijk geld eruit halen

In 1999 fuseerde het toenmalige moederbedrijf van V&D met Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB). Vendex KBB werd in 2004 opgekocht door de Amerikaanse durfinvesteerder KKR en de Amerikaans-Nederlandse durfinvesteerder Alpinvest Partners.

Nog geen jaar later werd het vastgoed van V&D verkocht aan IEF Capital, een andere durfinvesteerder. V&D moest vervolgens haar eigen panden gaan huren. In 2010 werd V&D verkocht aan Sun Capital. Begin 2015 bleek dat V&D aan de rand van de afgrond stond.

KKR, Alpinvest Partners, IEF Capital en Sun Capital zijn allemaal private investeerders. Het zijn veelal Amerikaanse of Britse bedrijven die met een pot geld tal van bedrijven opkopen met maar één doel: zoveel mogelijk geld eruit halen, zegt Goubet.

Smerige trucjes

Bedrijven worden opgekocht, opgesplitst, samengevoegd en weer doorverkocht. Men bekommert zich daarbij doorgaans niet om het personeel. Wel vinden er ondertussen vaak smerige trucjes plaats, aldus Goubet.

IEF Capital heeft het vastgoed van V&D sinds 2004 doorverkocht aan tal van kleinere verhuurders om de investering van 1,4 miljard dik terug te verdienen. Die verhuurders willen hun duurbetaalde panden op hun beurt weer terugverdienen. Geen wonder dus, zo zegt de SP’er, dat V&D zo snel in de rode cijfers terechtkwam.

“Private investeerders zuigen als sprinkhanen bedrijven leeg en laten de laatste restjes achter,” aldus Goubet. “Niet de consument, maar het radicale kapitalisme heeft V&D kapotgemaakt. En de opbrengst van het werk stroomt schaamteloos naar de allerrijksten.”

[SP]


Vond je deze info waardevol? Deel het dan met mensen die je kent op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

31 reacties

 1. Dit gebeurd al een hele tijd en V&D is niet het eerste slachtoffer. En weer is het de Overheid die hier geen stokje voorsteekt. Die betalen schijnaar liever 8.000.000 miljoen euro aan WW per maand dan 8.000 mensen aan het werk te houden. Door al dat geklooi van hen komt er ook niks terecht van het omlaag brengen van de werkloosheidcijfers waar ze zo prat op gaan. Tja het lijkt er meer op dat Den Haag voor verarming van de maatschappij is.

  39 likes
 2. Geweldig dat Jeroen Goubet zich zo enorm verdiept heeft in de geschiedenis van de teloorgang van de V & D.

  Jammer is alleen dat hij een belangrijk stukje informatie niet vermeld: de private inveteerders, KKR, Alpinvest Partners, IEF Capital en Sun Capital e.d., kopen o.a. nederlandse bedrijven op met nederlands pensioensgeld. Dit is ook bij V & D gebeurd. Indirect werd V & D dus met nederlands geld om zeep geholpen.

  Even voor alle duidelijkheid: ik heb dit niet allemaal zelf verzonnen of onderzocht, maar gewoon de docu “Zwarte Zwanen” van Cees Grimbergen gekeken. Daarin wordt o.a. het V & D verhaal namelijk helemaal uitgelegd.

  23 likes
  • Precies @Mie, en ze zullen nog veel meer graaien in onze pensioenpot, ze zullen niet rusten tot de ze (de gestolen) poet weer helemaal onderling verdeeld hebben en als het daar niet helemaal aan op zal gaan dan verdampt de rest wel tot de laatste Euro. Alles is beter dan dat het hard werkende plebs er mee aan de haal gaat.

   10 likes
  • Dit heeft al lang en breed in de media gestaan, dus de titel is nogal stemmingsmakend naar mijn idee…

   4 likes
 3. Treurig om te lezen, ik verklaar precies dit de laatste tijd al in privé kring. V&D is leeggezogen door de zwerm rijke sprinkhanen en het gewone volk mag elders weer een baan proberen te vinden…uiteraard voor minder geld en de oudere werknemer vinden sowieso geen baan meer maar dat is niet belangrijk voor dit misselijkmakend schorem.

  Wat doet de politiek? Noppesssssssss! Waarom niet?? Nou omdat zij in feite politiek bedrijven in het belang van toekomstige werkgevers en niet in het belang van de burger handelen.

  Hoe lang pikken wij dit? Kies het juiste moment om je te verzetten, probeer tenminste de waarheid zoveel als maar mogelijk is te verspreiden. Zodra voldoende mensen op de hoogte zijn komt er beweging in dit zieke systeem, goedschiks of kwaadschiks.

  27 likes
  • Goed idee, laten we hetzelfde doen als bij de ABN Amro bank, dat levert geld op. Of misschien gewoon luisteren naar de vakbonden die meer geld eisen voor de werknemers om onze concurrentie positie te kunnen behouden.
   Als andere optie kan ik nog opperen om alle bedrijven staatsbedrijven te maken, dat lijkt me ook nog een goed idee…

   3 likes
 4. Smerige trucjes van de commercialiteitsgeest zijn nog erger dan een atoombom.

  29 likes
 5. De hele mikmak staat toch al lang op instorten, wereldwijd. Het is plunderen waar je maar kunt voor de meedogenloze patsers van het grote geld. Gewoon zakken vullen en maken dat je weg bent. Het plebs betaalt het gelag. Maar er zijn andere tijden op komst, tijden dat we hen en hun geld niet meer nodig zullen hebben en dat weten ze ook, ze schijten inmiddels al in hun broek van angst maar weten schijnbaar niets anders te verzinnen dan stug door te gaan met hun plunderingen wat ze nog zal bezuren.

  21 likes
 6. Prachtig eigenlijk om te zien hoeveel mensen elkaar weer na zitten te kakelen hier. Alles wordt weer uit de kast getrokken: conspiracies, Amerika, de macht van de media.

  Het mooie is, zoals gelukkig een aantal mensen hierboven wel ziet, dat alles gewoon in de media heeft gestaan! Dus zowel de kop als de tekst zijn suggestief en stemmingsmakend.

  Slecht beleid met slechte keuzes en de opkomende markt van internetshoppen liggen gewoon ten grondslag aan het faillissement van V&D. Daarnaast zal het aantal panden op prominente plekken financieel ook stevig op hun beurs hebben gedrukt.

  Ik krijg een beetje een plaatsvervangend schaamtegevoel als ik zie hoe dom sommige mensen hier reageren. Mensen die blijkbaar het nieuws totaal niet volgen en elkaar op deze site het liefste constant na papegaaien.

  Out of the box denken is prima, maar het is gewoon diep triest om te lezen dat sommige mensen in elk artikel op deze site complottheorieën zien…

  9 likes
  • Geweldig hoe sommigen niet na kunnen denken.
   Bottom line:

   INVESTEERDERS WILLEN ZO SNEL MOGELIJK GELD ZIEN!

   Het interesseert hen echt niet dan panden verkocht worden om ze daarna terug te moeten huren. Het interesseert hen echt niet dat mensen voor minder moeten gaan werken. Het interesseert hen echt niet dat er gigantische rente moet worden betaald op leningen. Zij zijn dan al lang en breed weg en hebben een volledig uitgeholde organisatie achtergelaten!

   Dit heeft nauwelijks iets te maken met webwinkels. Mensen willen niet alleen webwinkels. Mensen willen iets voelen, zien, ruiken. Er hoort een bepaalde sfeer/ ambiance te zijn. Daarom gaan mensen “naar de stad”. Om er een leuke dag van te maken!
   Daar kan geen webshop tegen op.

   Wat er in Nederland/ Het westen gebeurd is dat de middenstand moet worden vernietigd. Hier is men al meerdere decennia mee bezig.
   Mensen met een uitkering kunnen onder druk worden gezet. Mensen in de middenstand ONDERNEMEN ZELF!
   Maar de huren van winkelpanden, met name A locaties, is tegenwoordig bijna niet meer op te brengen en er zélf nog een leuke boterham op na te houden.
   Bekijk de leegstand maar eens in de winkelstraten t.o.v. 10 jaar geleden.

   1 likes
  • Hoop maakt z'n eigen magie

   Welkom in de wakkere wereld.

   1 likes
 7. mis alleen nog de rol van de aandeelhouders in deze … of zijn die er niet? Eerlijk gezegd heb ik weinig verstand van deze zaken hoor, maar daardoor des te interessant.
  Hoop dat de mensen die wel hun hart bij de zaak hadden er uiteindelijk goed vanaf komen en wens ze derhalve heel veel geluk.

  15 likes
 8. Het merendeel van de bevolking verblijft in een collectieve trance, die snappen niks van private investeerders of durfkapitaal. Die lopen als een zombie door de Primark, op zoek naar een broek voor 3 euro, ondertussen met de vingers op de smartphone volledig Pavloviaans geconditioneerd.

  Maar hoe triest het voor de duizenden medewerkers en leveranciers ook is, uiteindelijk is het middensegment niet meer rendabel. De consument wil veel voor weinig of weinig voor veel, dit kon V&D niet meer bieden. Dit heeft wel degelijk met marktwerking te maken en dat kan de directie van V&D zich aanrekenen aangezien het al jaren verlies maakte.

  15 likes
 9. Mis in al deze discussies de oude EN de nieuwe eigenaren van V&D. Allen voormalig Duitse namen. M.a.w. Allen behorende tot het volk der Hebreeuwse Bloedzuigers (zo benoemd door W.Churchill in 1937 in een krantenartikel.)

  0 likes
  • Erg relevant inderdaad….

   En nu? Die zijn van het Arische ras? Het zijn afstammelingen van Hitler? Ze komen uit de ruimte?

   Wat wil je nu eigenlijk precies zeggen hiermee?

   4 likes
  • Ken je geschiedenis. Churchill had een Joodse moeder 😉 En het was Churchill die constant hamerde op een totale vernietiging van Duitsland.
   De geschiedenis die in onze boekjes staat, klopt totaal niet met de werkelijkheid.
   Bekijk onderstaande maar eens; het heeft mij de ogen geopend en er is genoeg bewijs te vinden van alles wat de geallieerden hebben gedaan in en na de 2e wereldoorlog.
   En ook hier werd het klootjesvolk de dupe!

   http://www.hellstormdocumentary.com/

   1 likes
 10. Er zullen nog veel meer winkels omvallen of de kosten sterk moeten verminderen. De hele retail is enorm verandert door de Internet technologie. En zoals gewoonlijk reageert bestaande business modellen daar trager op (tot het te laat is…).

  Technologie en slimme organisatie modellen maakt dat we steeds efficiënter worden in de productie en dienstverlening. Niet alleen de retail keten is enorm verandert, dit zal ook zichtbaar worden in de energiemarkt en de logistieke branche (robotisering) etcetera… Sommige branches (in NL) zijn sterk gestuurd, zoals de huizenmarkt en autobranche, en zodra hier “vraag en aanbod” zou gaan gelden, staat ook deze branche op z´n kop. En zo is dat ook duidelijk in de financiële dienstverlening (banken, verzekeraars, pensioenfondsen), waar de transparantie richting consument veel groter is als enkele decennia geleden.

  In het algemeen geldt dat producten steeds directer van producent naar consument hun weg vinden tegen hele lage kosten in de bedrijfskolom (voor zover deze bedrijfskolom uberhaupt nog bestaat of nodig is). En dat vele branches in steeds belangrijker mate circulair zijn geworden (recycle), hoewel hier nog slagen te maken zijn.

  Al met al, is ons huidige economisch systeem aan vervanging toe. Het heeft ons gediend in tijden dat meer materiele welvaart nodig was. Nu is het een verouderd “business model”. Tenzij we vinden dat de economie eeuwig groeit en we steeds meer willen consumeren.

  Doorgaan in dit failliete business model zal leiden tot steeds meer sociale onrust, ongelijke verdeling en crises die elkaar steeds sneller opvolgen (zonder adempauze), de mensheid raakt volledig gestressed, we moeten allemaal wereldkampioen worden en dat is nu eenmaal onmogelijk.

  Daarom is het hoog tijd (voor het te laat is), dat het roer omgaat en er denktanks met politici naar voren treden die daadwerkelijk voor mens en maatschappij de economische organisatie drastisch wijzigen. Hiervoor is visie en doorzettingsvermogen nodig en zeker geen hijgerige directe democratie.

  7 likes
 11. Hier zou de overheid in moeten grijpen, maar die zitten vol met dezelfde gemene trucjes. Rutte is te slap om daar wat tegen te doen en probeert dat soort dingen weg te lachen. Gek he, dat ze in de peilingen zo slecht ervoor staan.

  3 likes
  • Hoop maakt z'n eigen magie

   We hebben een krachtige leider nodig, iemand met ruggegraat. Iemand die nee durft en kan zeggen, tegen de Usa om mee te beginnen. Mensen met karakter.

   1 likes
 12. Ja de durfinvesteerders met hun hongerige aandeelhouders zijn de veroorzakers van de nog komende totale ellende, dat was en is algemeen bekend, in alle geledingen van deze nijverheid kan je zien dat het product geen geld mag kosten en alleen giga winsten moet opleveren, allemaal om deze aandeelhouders te bevredigen, vroeger noemde men dit roofbouw.
  Kijk maar eens naar beddenzaken en meubelwinkels de materialen en modellen zijn overal hetzelfde, het design en kwalitatieve materialen mag niets meer kosten omreden dit ten koste gaat van de winst, dankzij deze parasitaire investeerders. Het winkelpersoneel is geprogrammeerd de klant te vertellen dat deze eenheidsworst de wens is van de klant.
  Ammahoela.
  V&D verkocht alleen nog maar kwalitatief slechte en te dure Aziatische prularia in geconditioneerde ruimtes volgepompt met parfum.
  Xenos, Action etc, zijn de hedendaagse concurrenten welke dezelfde producten in volksbuurten verkopen voor een redelijker prijs.
  Er gaan nog veel meer winkelketens vallen, zelfstandige winkels welke de wens van de klant kunnen leveren voor een redelijke kwaliteit/design en prijs zullen vanzelf de gaten in de markten weer in gaan vullen, tot dat deze winkels weer ten prooi vallen aan de rijke bureautijgers welke de boel opkopen.
  Nederland is praktisch zijn hele maakindustrie kwijtgeraakt aan deze constructies, Philips was zo’n beetje de eerste welke deze kunstjes toepaste met succes voor de investeerders en de eigen directies.
  Voorlopig maar naar de kringloop voor de kwaliteit,t deze winkels worden nu al duurder zij weten inmiddels dat zij een gat in de markt hebben verovert.

  4 likes
 13. Kop van het artikel klopt is suggestief en onwaar. Dat na eerdere overnames al het onroerend goed verkocht was heeft o.a. in de NRC gestaan. Niets verborgen gehouden door de msm dus. Dat V&D zelf niet met hasr tijd mee gegaan was is ook al langet bekend, https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1720171921562922&id=100007103920965

  3 likes
 14. Verdeel en heers

  1 likes
 15. ik wil graag een simpele vraag van biologische aard stellen, die volstrekt voorbij gaat aan de kern van de zaak en het artikel, maar edoch wel belangrijk is, al is het alleen maar om de beeldvorming:

  In een citaat zou Goudet hebben gezegd: “Private investeerders zuigen als sprinkhanen bedrijven leeg en laten de laatste restjes achter,”

  Mijn vraag is: zuigen sprinkhanen zaken leeg? of knagen zij zaken kaal?
  NOgmaaals een klein detail maar voor de visuele denkers onder ons wel van belang…
  Dank!

  1 likes
 16. “Wat de media niet vertellen?”. Bovenstaande verhaal was mij al bekend vanuit de media…… Oud nieuws dus….

  0 likes
 17. Wat een onzin. Dit stond in alle kranten, die er ook al jaren over schreven. De NOS heeft ook keurig hierover bericht, net als dat het uitgebreid op Radio1 was. Als je denkt dat ‘de media’ dit niet hebben verteld, heb je echt niet zitten op te letten.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

groenlinks

GroenLinks ontmaskerd als activistenclub: Van inbreken bij de overheid tot het inseinen van de vrienden van Volkert van der G.

SP, GroenLinks en PvdA hebben de handen ...

Rutte trok een rookgordijn op en lulde iedereen suf. Hoe de premier de motie van wantrouwen wist te doorstaan dankzij een politieke truc

Rutte trok een rookgordijn op en lulde iedereen suf. Hoe de premier de motie van wantrouwen wist te doorstaan dankzij een politieke truc

In 2015 vielen er tientallen burgerdoden bij ...