Binnenland

De val van V&D: “Wat de media niet vertellen”

Help ons door deze informatie met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Deze week werd bekend dat er na bijna 130 jaar een eind komt aan het warenhuisconcern V&D. Op 23 december werd uitstel van betaling aangevraagd en op oudejaarsdag het faillissement. In de weken die volgden is gesproken en onderhandeld met potentiële kopers.

Jeroen Goubet van SP Weert vindt het jammer dat de media ‘slechts het halve verhaal vertellen en zo de waarheid achterwege laten’.

We horen vaak dat winkelketens failliet gaan door de crisis of omdat ze niet met de tijd meegaan. Bij V&D is dat volgens Goubet niet de hoofdoorzaak. Hij heeft zich verdiept in de geschiedenis van het warenhuisconcern.

Zoveel mogelijk geld eruit halen

In 1999 fuseerde het toenmalige moederbedrijf van V&D met Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB). Vendex KBB werd in 2004 opgekocht door de Amerikaanse durfinvesteerder KKR en de Amerikaans-Nederlandse durfinvesteerder Alpinvest Partners.

Nog geen jaar later werd het vastgoed van V&D verkocht aan IEF Capital, een andere durfinvesteerder. V&D moest vervolgens haar eigen panden gaan huren. In 2010 werd V&D verkocht aan Sun Capital. Begin 2015 bleek dat V&D aan de rand van de afgrond stond.

KKR, Alpinvest Partners, IEF Capital en Sun Capital zijn allemaal private investeerders. Het zijn veelal Amerikaanse of Britse bedrijven die met een pot geld tal van bedrijven opkopen met maar één doel: zoveel mogelijk geld eruit halen, zegt Goubet.

Smerige trucjes

Bedrijven worden opgekocht, opgesplitst, samengevoegd en weer doorverkocht. Men bekommert zich daarbij doorgaans niet om het personeel. Wel vinden er ondertussen vaak smerige trucjes plaats, aldus Goubet.

IEF Capital heeft het vastgoed van V&D sinds 2004 doorverkocht aan tal van kleinere verhuurders om de investering van 1,4 miljard dik terug te verdienen. Die verhuurders willen hun duurbetaalde panden op hun beurt weer terugverdienen. Geen wonder dus, zo zegt de SP’er, dat V&D zo snel in de rode cijfers terechtkwam.

“Private investeerders zuigen als sprinkhanen bedrijven leeg en laten de laatste restjes achter,” aldus Goubet. “Niet de consument, maar het radicale kapitalisme heeft V&D kapotgemaakt. En de opbrengst van het werk stroomt schaamteloos naar de allerrijksten.”

[SP]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeff
Jeff
6 jaren geleden

mis alleen nog de rol van de aandeelhouders in deze … of zijn die er niet? Eerlijk gezegd heb ik weinig verstand van deze zaken hoor, maar daardoor des te interessant.
Hoop dat de mensen die wel hun hart bij de zaak hadden er uiteindelijk goed vanaf komen en wens ze derhalve heel veel geluk.

Kalki
Kalki
6 jaren geleden

Smerige trucjes van de commercialiteitsgeest zijn nog erger dan een atoombom.

Loki
Loki
6 jaren geleden

Dit gebeurd al een hele tijd en V&D is niet het eerste slachtoffer. En weer is het de Overheid die hier geen stokje voorsteekt. Die betalen schijnaar liever 8.000.000 miljoen euro aan WW per maand dan 8.000 mensen aan het werk te houden. Door al dat geklooi van hen komt er ook niks terecht van het omlaag brengen van de werkloosheidcijfers waar ze zo prat op gaan. Tja het lijkt er meer op dat Den Haag voor verarming van de maatschappij is.

Martijn1205
Martijn1205
6 jaren geleden

Treurig om te lezen, ik verklaar precies dit de laatste tijd al in privé kring. V&D is leeggezogen door de zwerm rijke sprinkhanen en het gewone volk mag elders weer een baan proberen te vinden…uiteraard voor minder geld en de oudere werknemer vinden sowieso geen baan meer maar dat is niet belangrijk voor dit misselijkmakend schorem.

Wat doet de politiek? Noppesssssssss! Waarom niet?? Nou omdat zij in feite politiek bedrijven in het belang van toekomstige werkgevers en niet in het belang van de burger handelen.

Hoe lang pikken wij dit? Kies het juiste moment om je te verzetten, probeer tenminste de waarheid zoveel als maar mogelijk is te verspreiden. Zodra voldoende mensen op de hoogte zijn komt er beweging in dit zieke systeem, goedschiks of kwaadschiks.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

31
0
We lezen graag je reactie!x