Gezondheid

Studie: plantenextract bestrijdt hersentumoren

Help door dit met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De zaden van de mariadistel worden al eeuwen gebruikt voor medicinale doeleinden. Uit de vruchtwand van het nootje worden de stoffen gewonnen. Ze worden onder meer gebruikt bij chronische lever- en galblaaskwalen. De stof silibinine wordt gebruikt bij vergiftiging.

Wetenschappers van het Max Planck Instituut in München en het Helmholtz Zentrum München ontdekten dat silibinine hersentumoren bestrijdt. Het stofje kan volgens de onderzoekers worden gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Cushing, een aandoening die wordt veroorzaakt door een tumor in het brein.

De wetenschappers hebben patent aangevraagd op de behandeling en willen nu klinisch onderzoek gaan doen. In de toekomst hoeven patiënten mogelijk geen hersenoperatie meer te ondergaan.

De ziekte van Cushing, die niet moet worden verward met het syndroom van Cushing, wordt veroorzaakt door een tumor in de hypofyse. De tumor verhoogt de productie van het stresshormoon ACTH waarna het lichaam cortisol aanmaakt. Patiënten hebben last van een verhoogde bloeddruk, zwakke spieren, komen snel aan en kunnen osteoporose en infecties krijgen. In 80 tot 85 procent van de gevallen kan de tumor operatief worden verwijderd. In alle andere gevallen is er slechts één behandeling met allerlei nare bijwerkingen mogelijk.

Wetenschappers hebben nu ontdekt dat een plantenextract kan worden gebruikt om hersentumoren te behandelen. Silibinine kan worden gevonden in de zaden van de mariadistel. Het stofje is veilig te gebruiken en wordt al gebruikt bij de behandeling van leverziekte en –vergiftiging, aldus hoofdonderzoeker Marcelo Paez-Pereda in vakblad Nature Medicine.

Bij muizen die silibinine toegediend kregen, nam de tumorgroei af en verdwenen de symptomen van de ziekte. Vooral bij huisdieren komt de ziekte veel voor. Naar schatting vier procent van de honden en zeven procent van de paarden lijdt aan de ziekte van Cushing.

[MPG]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x