Homepagina » Gezondheid » Studie: plantenextract bestrijdt hersentumoren
Studie: plantenextract bestrijdt hersentumoren

Studie: plantenextract bestrijdt hersentumoren

De zaden van de mariadistel worden al eeuwen gebruikt voor medicinale doeleinden. Uit de vruchtwand van het nootje worden de stoffen gewonnen. Ze worden onder meer gebruikt bij chronische lever- en galblaaskwalen. De stof silibinine wordt gebruikt bij vergiftiging.

Wetenschappers van het Max Planck Instituut in München en het Helmholtz Zentrum München ontdekten dat silibinine hersentumoren bestrijdt. Het stofje kan volgens de onderzoekers worden gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Cushing, een aandoening die wordt veroorzaakt door een tumor in het brein.

De wetenschappers hebben patent aangevraagd op de behandeling en willen nu klinisch onderzoek gaan doen. In de toekomst hoeven patiënten mogelijk geen hersenoperatie meer te ondergaan.

De ziekte van Cushing, die niet moet worden verward met het syndroom van Cushing, wordt veroorzaakt door een tumor in de hypofyse. De tumor verhoogt de productie van het stresshormoon ACTH waarna het lichaam cortisol aanmaakt. Patiënten hebben last van een verhoogde bloeddruk, zwakke spieren, komen snel aan en kunnen osteoporose en infecties krijgen. In 80 tot 85 procent van de gevallen kan de tumor operatief worden verwijderd. In alle andere gevallen is er slechts één behandeling met allerlei nare bijwerkingen mogelijk.

Wetenschappers hebben nu ontdekt dat een plantenextract kan worden gebruikt om hersentumoren te behandelen. Silibinine kan worden gevonden in de zaden van de mariadistel. Het stofje is veilig te gebruiken en wordt al gebruikt bij de behandeling van leverziekte en –vergiftiging, aldus hoofdonderzoeker Marcelo Paez-Pereda in vakblad Nature Medicine.

Bij muizen die silibinine toegediend kregen, nam de tumorgroei af en verdwenen de symptomen van de ziekte. Vooral bij huisdieren komt de ziekte veel voor. Naar schatting vier procent van de honden en zeven procent van de paarden lijdt aan de ziekte van Cushing.

[MPG]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

Je gelooft nooit wat er onder de Sahara begraven ligt. Kijk deze video over verloren beschavingen

Je gelooft nooit wat er onder de Sahara begraven ligt. Kijk deze video over verloren beschavingen

De grootste woestijn op aarde blijkt een ...

Gigantisch 'actief watersysteem' verborgen onder het oppervlak van Mars. Wetenschappers vinden nieuw bewijs

Gigantisch ‘actief watersysteem’ verborgen onder het oppervlak van Mars. Wetenschappers vinden nieuw bewijs

Onder het oppervlak van de planeet Mars ...

>