Het Complot

Prominente tegenstanders van cannabislegalisering betaald door medicijnmakers

Help ons door dit artikel met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nederland gold ooit als het meest liberale land ter wereld wat betreft drugswetgeving. Inmiddels heeft Uruguay cannabis gelegaliseerd en in de VS zullen na Colorado en Washington waarschijnlijk nog een hele rij staten volgen. In november dit jaar kan Oregon de derde staat worden waar cannabis geheel legaal wordt.

De publieke aversie tegen cannabis is in de VS de laatste jaren heel snel afgebrokkeld. Meer dan de helft van alle Amerikanen keurt legalisering goed, zo bleek uit een peiling van Gallup in 2013. Zestien Amerikaanse staten hebben bezit van kleine hoeveelheden gedecriminaliseerd zoals dat heet en 21 staten hebben wetgeving voor medicinale cannabisverstrekking.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/08/verwar-intelligenrtie-niet.jpg

Eind mei, vijf maanden nadat de eerste cannabis legaal werd verkocht in Colorado’s hoofdstad Denver, bleek de criminaliteit met 10 procent te zijn gedaald. Het aantal moorden was in een jaar tijd met de helft verminderd.

Magazine VICE heeft ontdekt dat veel onderzoekers die zich uitspreken tegen de legalisering van cannabis, worden betaald door grote farmaceutische bedrijven. Elke keer als deze mensen in het nieuws komen, worden hun banden met de medicijnindustrie verzwegen.

Neem bijvoorbeeld dr. Herbert Kleber van de Columbia-universiteit. Al verschillende keren heeft hij in de media gewaarschuwd tegen het gebruik van cannabis. Dezelfde dr. Kleber werkte onder meer als adviseur voor grote medicijnmakers, waaronder Purdue Pharma, Reckitt Benckiser (de producent van de pijnstiller ibuprofen) en Alkermes.

Kleber heeft veel invloed op het debat over cannabis. Zijn werk is onder meer aangehaald door de vereniging van politiekorpschefs van New York en door de American Psychiatric Association gepubliceerd als waarschuwing tegen het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden.

Een duidelijk geval van belangenverstrengeling? Uit vele studies is gebleken dat cannabis net zo goed werkt bij het verzachten van pijn als populaire pijnstillers. Farmaceutische bedrijven verdienen echter miljarden aan pijnstillers, waar in de VS ieder jaar 16.000 mensen aan overlijden. Onderzoekers zien cannabis als veilig alternatief voor opioïden als oxycodon. Nederlandse apotheken verstrekten vorig jaar aan 200.000 mensen oxycodon. Dat waren er tweemaal zo veel als in 2008.

Ook andere tegenstanders van de legalisering van cannabis hebben banden met farmareuzen. Dr. A. Eden Evins van de Harvard Medical School spreekt zich vaak negatief uit over cannabis. Toen Evins voor een artikel in het Journal of Clinical Psychiatry haar financiële banden moest onthullen, werd duidelijk dat ze in november 2012 door Pfizer en DLA Piper was ingehuurd als adviseur en onderzoeksgeld kreeg van Envivo, GlaxoSmithKline en Pfizer.

Pfizer kocht in 2011 het bedrijf King Pharmaceuticals op, dat verschillende pijnstillers maakt. Ook wil de farmaceut de pijnstiller Remoxy op de markt brengen.

Dr. Mark L. Kraus van de American Society of Addiction Medicine was in 2012 fel gekant tegen een wetsvoorstel dat medicinale cannabis moest legaliseren in Connecticut. Later bleek dat Kraus in de wetenschappelijke adviesraad zat van Pfizer en Reckitt Benckiser.

Het is duidelijk dat medicijnmakers nauwe banden hebben met de anti-cannabislobby. De grootste groepen die tegen de legalisering van cannabis zijn, waaronder de Community Anti-Drug Coalitions for America, blijken te worden gefinancierd door farmaceuten als Purdue Pharma en Alkermes.

[VICE]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
10 jaren geleden

Grote onzin!!

Mensen die prominent zijn, zijn ook de bepalers en bepalers zijn de mensen die in de geheime genootschappen zitten.

De enige Jan met die korte achternaam die eraan wil blijven verdienen zijn de Lullo’s van het volk die niets bepalen.

Zo hou je alleen de prominente bepalers over, hoe nu, einder verhaal denk ik.

Uiteindelijk heeft alles te maken met het nieuwe tijdperk en de nieuwe regel en systeem wat gaat gelden, prominent of niet!!

RRR
RRR
10 jaren geleden

Wereldwijd lagaliseren die groene rommel, de mooiste plant op en van moeder Aarde !
Ik hou van die plant 😀

Buddy
Buddy
10 jaren geleden

De beste bewezen natuurlijke remedie tegen vele ziektes, inclusief kanker.

Onder het mom “Drugs en aldus verslavend” heeft men een mooie tactiek gevonden deze geweldige plant te verbieden, dit weer ten gunste van de Farmaceutische industrie, die hier natuurlijk alleen maar voordeel van heeft.

Volgens mevrouwtje Schippers is de enige bewezen remedie tegen ziektes de reguliere geneeswijze en zouden natuurlijke en homeopatische middelen uit de schappen van de apothekers moeten verdwijnen.

Door de bril van Edith Schippers ziet het leven eruit als één grote markt van vraag en aanbod. De roker vraagt om nicotine, de Farmaceutische industrie staat met een gevarieerd aanbod paraat. Zó werkt de markt en die moet je niet willen verstoren.

Alleen al het dubieuze feit dat mevrouwtje Schippers de tabaksindustrie heeft laten meebeslissen over het tabaksontmoedigingsbeleid is te zot voor woorden.

“Als er geen rookverslaving bestond, hadden longartsen lege spreekkamers”. Maar de minister van Volksgezondheid blijft vooral hameren op de ‘vrijheid’ van de roker. Zo’n minister deugt niet voor het tabaksdossier.

willem barends
willem barends
10 jaren geleden

In de bijbel staat een passage over de ruif van overvloed voor de toekomst, uit deze plant kan men bijna 80 procent hetzelfde verwerken als wat men uit de ruwe aardolie haalt.

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x