Natuur en Milieu

Studie: Tropische regenwouden groeien sneller door toename in CO2-uitstoot

Help mee door dit met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tropische regenwouden groeien als gevolg van het stijgende CO2-gehalte van de atmosfeer sneller dan wetenschappers in eerste instantie dachten. Dat blijkt uit een nieuwe NASA-studie. Regenwouden absorberen ieder jaar ongeveer 1,5 miljard ton koolstofdioxide.

Hoofdonderzoeker dr. David Schimel van het Jet Propulsion Laboratory in Californië schat dat bossen en andere soorten vegetatie zo’n 2,7 miljard ton koolstofdioxide absorberen, ongeveer een derde van de totale CO2-uitstoot die door de mens wordt veroorzaakt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Als gevolg van de toenemende CO2-uitstoot kunnen bossen over de hele wereld sneller groeien. Regenwouden bestaan veelal uit bomen die honderden jaren oud zijn. Er werd gedacht dat deze bomen niet veel koolstofdioxide kunnen absorberen en dat tropische regenwouden meer CO2 uitstoten dan ze absorberen.

Uit de nieuwe studie blijkt dat regenwouden veel meer koolstof verbruiken en veel sneller groeien dan altijd is aangenomen. Het team van dr. Schimel maakte gebruik van computermodellen, satellietbeelden en experimenten om in kaart te brengen hoeveel CO2 bossen uit de atmosfeer halen. De studie is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Schimel waarschuwt dat ontbossing en klimaatverandering invloed kunnen hebben op de hoeveelheid CO2 die tropische regenwouden absorberen. Regenwouden zoals de Amazone spelen volgens de onderzoekers een veel grotere rol bij het uit de lucht halen van broeikasgassen dan voorheen werd gedacht.

[MailOnline]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
hendrie
hendrie
9 jaren geleden

Dat wisten we toch al, planten leven van co2, hebben ze het wiel weer opnieuw uitgevonden laten ze dat geld voor andere doeleinden gebruiken

Rieks de Jonge
Rieks de Jonge
9 jaren geleden

Koolstofdioxide ook wel CO2 is een gas wat in de vrije natuur heel veel voor komt door rotting proces van planten en bladeren, wat de mens aan CO2 produceert stelt niets voor bij wat de natuur doet. CO2 hoort bij het groeiproces van alle planten en bomen is er geen of te weinig CO2 dan stop het groeiproces op de wereld en de mensen en dieren gaan allemaal dood. CO2 is zeer belangrijk voor een goede planten groei.
Co2 en de zogenaamde opwarming van de aarde is de grootste leugen allertijden om de mensen maar extra belasting te laten betalen

Jack
Jack
9 jaren geleden

Dit is niet echt een verrassing. In de kassentuinbouw word niet voor niets Co2 in de kassen gespoten. Dit is omdat met meer Co2 in de atmosfeer planten sneller groeien en meer opbrengst hebben.

AtomNics
AtomNics
9 jaren geleden

yeah right doe maar alsof jullie dom zijn of jullie zijn gewoon echt zo dom!

dit is bij mij in ieder geval al bekend al van klein af aan dat de bomen, planten ons zuurstof geven! dus letterlijk en figuurlijk kappen met die bossen doden. of ervaar de consequenties in mijn 3D aards wereld waar ik mijn eigen kracht sta. omdat zij het vrouwelijke planeet zelf leeft en op zich zelf volledig onafhankelijk is van externe krachten.

jullie weten donders goed dat jullie aan het kl*ten zijn met onze Fotosynthese en cellulaire ademhaling ja dat weten jullie ja en ik ook! dus kom niet met deze bullzh*t praatjes alsof jullie nu het licht hebben gezien. ik heb jullie door en door. in het echte leven buiten hoor ik jullie nooit zijn jullie stilletjes! uitkijken hoor ik geef je heel veel koolstofdioxide uitstoot weet je waarschijnlijk ook al

Back to top button
27
0
We lezen graag je reactie!x