Homepagina » Gezondheid » Studie: Vers fruit werkt net zo goed als statines en bloeddrukverlagers
Studie: Vers fruit werkt net zo goed als statines en bloeddrukverlagers

Studie: Vers fruit werkt net zo goed als statines en bloeddrukverlagers

Eén appel per dag kan de kans op een dodelijk hartinfarct al met 60 procent verminderen. Het blijkt dat fruit net zo goed werkt als statines en andere medicijnen om je cholesterol of bloeddruk te verlagen.

Je bereikt dit gezondheidsvoordeel al met slechts 100 gram fruit per dag: bijvoorbeeld een halve appel. Het is belangrijk dat het fruit vers is en niet bewerkt.

Voordelen

Het belang van fruit eten kwam aan het licht toen onderzoekers de gezondheid en eetgewoontes van meer dan 500.000 Chinese mannen en vrouwen bestudeerden, van wie haast niemand fruit at. De voordelen van de minderheid die geregeld fruit at, staken duidelijk af bij de rest, aldus de wetenschappers van de Oxford-universiteit.

Regelmatige fruiteters verminderen hun kans op een dodelijk hartinfarct met 60 procent en hun kans op grote hartproblemen of een beroerte met 66 procent. Dit werd bevestigd door hun lagere bloeddruk en lagere cholesterolgehalte.

Voorkomen

De studie had een looptijd van zeven jaar en staafde de resultaten van eerdere studies. Daarin was al geconstateerd dat een gebrek aan fruit in het menu van de Chinezen één van de belangrijkste oorzaken was van een vroegtijdige dood.

De onderzoekers schatten dat geregeld fruit eten in China ongeveer 500.000 sterfgevallen door hartziekte kan voorkomen, en nog veel meer beroertes en hartinfarcten zonder dodelijke afloop.

Het onderzoek is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

[Medisch Dossier]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Bloem schreef:

  An apple a day keeps the doctor away

  Overigens ga je toch wel ergens dood van, want het eeuwige leven hebben we nu eenmaal (nog) niet. Maar het is natuurlijk het prettigste om zo gezond mogelijk oud te worden.

 • Crazyeddy schreef:

  Conclusions

  Among Chinese adults, a higher level of fruit consumption was associated with lower blood pressure and blood glucose levels and, largely independent of these and other dietary and nondietary factors, with significantly lower risks of major cardiovascular diseases. (Funded by the Wellcome Trust and others.)

 • Albert schreef:

  Misschien, beste Robin, is het verstandig om eens een artikel te plaatsen over cholesterol, daar is al een hele tijd een heel andere kijk over aan het ontstaan, onderbouwd door wetenschappers die tegen de stroom in durven gaan.
  B.v: http://www.ravnskov.nu/ducholesterol/
  Cholesterol is geen gif maar een levensvoorwaarde, ook het ‘slechte’ LDL.
  Statines zijn een goudmijn voor de farmaceuten en een pest voor degeen die ze gebruiken.
  Dat fruit gezond is, is weinig tegenin te brengen.

 • Tinus schreef:

  Dit soort onderzoeken kan je niet serieus nemen. Mensen die fruit eten zijn waarschijnlijk wat bewuster met hun levens stijl bezig en zijn er bijvoorbeeld minder rokers onder deze doelgroep of zijn er meer mensen die aan sport doen. Daardoor kan je niet 1 op 1 zeggen dat het aan het fruit ligt, vaak zijn dit onderzoeken ook gelieerd aan mensen die profiteren van een dergelijke uitkomst.

  • Rick schreef:

   Dit is ook slechts een observationeel onderzoek. Er is geen expliciete handeling of double blind controlled gedaan. Deze studie helpt dan ook slechts een hypothese te vormen.

   Dat het aan fruit ligt is in ieder geval een significant verschil wat opgemerkt werd in de studie.
   Dus wordt de hypothese naar voren geschoven dat fruit mogelijk een verschil kan maken.

   Robin zet het zo neer alsof statines waardeloos zijn en je gewoon met wat fruit eten net zo goed afbent.
   Je merkt al terecht op dat mensen die fruit eten waarschijnlijk bewuster bezig zijn met hun gezondheid. Dat zou een confounding variabele kunnen zijn.
   Ga jij even het onderzoek vervolgen? Tot over 7 jaar!

   • Dolex schreef:

    Geen speld tussen te krijgen, geredeneerd vanuit het wetenschappelijk paradigma en de aangeleerde methodes (die ons veel hebben opgeleverd!). Maar er is ook nog zoiets als intuïtie cq logica. Hoe is de evolutie zover gekomen zonder statines en andere pillen? Misschien omdat mensen duizenden jaren lang fruit aten, en slechts zeer beperkt vet? Dus je dieet aanpassen richting wat natuurlijk is, en liefst zonder kunstmatige stoffen is vaak een goed idee. Grote bedrijven met woekerwinsten wantrouwen is ook gezond.

 • onbekend schreef:

  (meer dan 500.000 Chinese mannen en vrouwen bestudeerden, van wie haast niemand fruit at.)
  Dit zijn misschien de vuile verklikkers van de Chinese Culturele Revolutie.

 • Berenbotje schreef:

  Jammer dat er geen fruitparken zijn waar men gratis allerlei soorten vruchten kan plukken en eten. Zouden de gemeenten eens over moeten nadenken. Inieder geval zwervers en daklozen zouden er blij mee zijn.

  • speedmaster schreef:

   de mensen gratis gezond voedsel aanbieden? door de gemeenten? dat gaan jij en ik niet meer meemaken hoor! wacht maar tot TTIP ondertekend is! dan barst de hel pas echt los.

 • x

  Check Also

  trump

  Trump: ‘Je zult me een tijdje niet zien. Ik heb hele rijke vijanden’

  De Amerikaanse president Trump heeft een aantal ...

  coronavirus

  Deze medicijnen verhogen kans op overlijden door het coronavirus

  Mensen met hoge bloeddruk en diabetes lopen ...

  >