Homepagina » Natuur en Milieu » 19 studies: zo’n 8000 jaar geleden stond de zeespiegel METERS hoger dan nu. Bekijk hier het overzicht
studies

19 studies: zo’n 8000 jaar geleden stond de zeespiegel METERS hoger dan nu. Bekijk hier het overzicht

In het afgelopen jaar zijn er maar liefst 19 studies verschenen waaruit blijkt dat de zeespiegel duizenden jaren geleden meters hoger was dan nu.

Hier heeft u vast uitgebreid kennis van mogen nemen in de media.

Helaas, de media waarschuwen steeds voor de stijging van de zeespiegel.

Steeds verder gedaald

Uit de 19 papers blijkt dat de zeespiegel in vergelijking met duizenden jaren geleden heel erg laag staat.

De zeespiegel stond bijvoorbeeld tussen 6000 en 3000 jaar geleden bij Thailand twee tot drie meter hoger dan nu, schrijven wetenschappers in maart 2019 in Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology.

Ze merken daarbij op dat de zeespiegel sindsdien steeds verder is gedaald.

Langs de kust van India stond de zeespiegel zo’n 6000 jaar geleden zelfs vier meter hoger dan nu, blijkt uit onderzoek dat in mei vorig jaar in het Journal of the Geological Society of India is verschenen.

studies

Negen meter

Een stuk dichter bij huis, bij Schotland, lag de zeespiegel zo’n 6000 jaar geleden circa negen meter hoger dan nu.

Malin Kylander en haar collega’s schrijven in augustus 2019 in tijdschrift Boreas dat de zeespiegel tussen 2000 en 1000 jaar geleden nog steeds 2,2 meter hoger was dan nu het geval is.

Ook langs de kust van Noorwegen stond de zeespiegel pakweg 7600 jaar geleden bijna negen meter hoger.

Pas 5600 jaar geleden begon de zeespiegel langzaam te dalen, schrijven onderzoekers in juli 2019 in Quaternary Science Reviews.

studies

Uitschieters

Een studie in IOP Conference Series: Earth and Environmental Science laat bovendien zien dat de zeespiegel bij Indonesië 5000 jaar geleden meer dan vijf meter hoger lag dan nu.

De papers schetsen hetzelfde beeld: duizenden jaren geleden stond de zeespiegel op tal van plekken op aarde beduidend hoger.

Nog twee uitschieters om mee af te sluiten: in een proefschrift dat in juni vorig jaar is verdedigd, wordt verwezen naar onderzoek uit 2005 waaruit blijkt dat de zeespiegel bij het Antarctisch Schiereiland tussen 5800 en 3000 jaar geleden maar liefst 14,5 tot 16 meter hoger stond dan nu.

Tot slot lag de zeespiegel in het Oostzeegebied (Littorinazee) 7600 jaar geleden 10 meter hoger, blijkt uit onderzoek in tijdschrift The Holocene.

Bekijk hier het hele overzicht van de studies.

[NoTricksZone]


Vond je deze info leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Jensen is geweldig bezig.
  hij noemt de beesten bij hun naam.

  fff

  9 likes
 2. Strijdervoorvrijheid

  En daarom vinden ze ook boven in de Himalaya zeezout, hoe komt dat daar? De Maya kalender is inderdaad afgelopen, maar daarmee ook weer van voor af aan opnieuw aan haar rondje begonnen met al haar seizoenen. Alles wat in die kalender beschreven staat komt weer opnieuw langs net zoals lente, zomer, herfst, en winter.

  9 likes
 3. Ook Nederland klinkt elk jaar 1 mm in. Dit hoeft niet alleen door de onderliggende veenlaag te komen maar ook omdat de aardplaat naar onder gedrukt wordt.
  Het is dus niet dat de zeespiegel stijgt maar dat het land zakt.

  7 likes
  • Juist, denk maar aan New York bv, die groot stad zakt ieder jaar met een paar cm’s zelfs, door die massa/druk dat het uit oefent…heeft dus niets te maken dat de zee spiegel stijgt.
   Denk ook maar eens aan de Italiaanse kust stad Venetië, men zegt dat het onder water komt door klimaat verandering en of dat de zee spiegel stijgt, niets is minder waar, die stad zakt door de massa/druk dat het uit oefent.
   Zo zijn er veel groot steden met het zelfde fenomeen, maar dat past niet in het plaatje van die klimaat terroristen!!

   6 likes
 4. In de jaren vijftig en zestig leerden wij kinderen nog op de lagere school dat de zee tot bij Boekelo stond. Vandaar dat er nog steeds zout gewonnen wordt in die omgeving. De zee dus tot in Twente !!!

  6 likes
 5. Daarom kun je in Limburg schelpjes en fossielen van zeeleven vinden.
  Iets te maken met de zondvloed? Ongeveer 3600/5125 jaar geleden?
  Misschien staat er nu weer zoiets te gebeuren en is de Agenda 21/30 daarom opgezet?

  5 likes
 6. Als je de aarde beschouwd als een ballon, kun je je voorstellen dat als je op de ene plaats drukt, hij omhoog gaat op een andere plaats. Dus is het te simpel om alleen de stijgingen te benoemen.

  4 likes
  • De aarde is geen ballon. Dit soort artikelen ontstaan, omdat het volk bang gemaakt wordt voor de komende stijgingen.
   Voorspellen is heel moeilijk. Zeker als het om de toekomst gaat.

   4 likes
 7. Wie bedacht de benaming zeespiegel i.p.v. zee oppervlak want een spiegel is het alleen als het een tijdje helemaal windstil is geweest en dat komt zelden voor. De aarde schommelt door allerlei invloeden eens in de zoveel tijd, of kantelt zo kun je het ook noemen, logisch dat het water zich dan verplaatst.

  3 likes
 8. Misschien is de aarde wel gegroeid… op de ene plek wat meer dan op de andere, terwijl de hoeveelheid water gelijk is gebleven.

  3 likes
 9. kwam door de opwarming van de aarde.
  en ook dat zijn wij schuld.

  fff

  3 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

hoogleraar

Hoogleraar en universitair docent schrijven vlijmscherp artikel over coronabeleid: ‘Draconisch’

Hoogleraar Michaéla Schippers en universitair docent Erwin ...

media

Media kregen opdracht om RIVM ‘heel te laten’ tijdens coronacrisis: ‘Wat was ik naïef. Ik dacht dat het om de inhoud ging’

Het kabinet heeft er bij de grote ...