Het Complot

Vijf redenen om aan te nemen dat Jezus nooit heeft bestaan

Help ons door dit met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De meeste onderzoekers denken dat de evangeliën in het Nieuwe Testament ‘gemythologiseerd’ zijn. Ze denken dat een controversiële joodse rabbijn genaamd Yeshua Ben Yosef aan het begin van de eerste eeuw een aantal volgelingen om zich heen verzamelde en het fundament legde voor het christendom.

De onderzoekers veronderstellen dat veel Bijbelverhalen over de maagdelijke geboorte, wonderen en wederopstanding zijn gebaseerd op mythische thema’s die populair waren in het Oude Nabije Oosten. Op dezelfde manier baseren hedendaagse filmmakers nieuwe films op oude plotelementen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De afgelopen 200 jaar hebben veelal christelijke theologen en historici oude teksten geanalyseerd. Ze keken ook naar teksten die uit de Bijbel zijn gelaten. Honderden jaren lang werd het christendom alleen onderzocht door christelijke onderzoekers. Ook vandaag de dag hebben de meeste onderzoekers nog een religieuze achtergrond.

David Fitzgerald is een atheïstische spreker en schrijver. Het fenomeen Zeitgeist the Movie liet miljoenen mensen kennismaken met de mythische oorsprong van het christendom. Maar Zeitgeist bevat net als andere soortgelijke werken de nodige fouten waardoor de geloofwaardigheid wordt ondermijnd. Fitzgerald corrigeert de fouten om jonge mensen op een laagdrempelige manier toegang te geven tot de informatie.

Richard Carrier laat zien hoe het christendom mogelijk is ontstaan zonder een wonder. Joseph Atwill stelt daarnaast dat Jezus is bedacht door de Romeinen. Steeds meer onderzoekers vragen zich na het bestuderen van oude teksten af of Jezus wel echt bestaan heeft. Er zijn vijf kernpunten die het debat keer op keer doen oplaaien.

Er is geen bewijs uit de eerste eeuw voor het bestaan van Yeshua Ben Yosef

Zoals auteur Bart Ehrman schrijft: “Wat hebben pagaanse auteurs uit die tijd over Jezus te zeggen? Niets. Zijn pagaanse tijdgenoten verwijzen nooit naar een zekere Jezus. Er zijn geen geboorteaktes, geen transcripten, geen overlijdensaktes, geen referenties, niets. In niet-christelijke en niet-joodse bronnen uit de eerste eeuw wordt nergens verwezen naar Jezus. We beschikken over een groot aantal documenten uit die tijd – teksten van dichters, filosofen, historici, wetenschappers en overheidsfunctionarissen. De naam van Jezus wordt in deze stukken nergens genoemd.”

De eerste schrijvers van het Nieuwe Testament zijn niet op de hoogte van de details van het leven van Jezus

Paulus lijkt bijvoorbeeld niet op de hoogte te zijn van de maagdelijke geboorte van Jezus. Geen wijzen, geen ster in het oosten, geen wonderen. Hij noemt de apostelen van Jezus nooit discipelen. Sterker nog, hij zegt nooit dat Jezus discipelen had of wonderen verrichte. Hij weigert biografische details te onthullen en de weinige cryptische hints die hij geeft zijn niet alleen vaag, maar spreken de evangeliën tegen. De leiders van de vroege christelijke beweging in Jeruzalem als Petrus en Jakobus zouden volgelingen van Jezus zijn, maar worden door Paulus herhaaldelijk aangevallen omdat ze geen ware christenen zouden zijn.

Het Nieuwe Testament beweert geen verslag uit de eerste hand te zijn

We weten dat de evangeliën van de apostelen Matteüs, Marcus, Johannes en Lucas pas in de tweede eeuw hun naam hebben gekregen, 100 jaar nadat het christendom van de grond zou zijn gekomen. In die tijd werd veel geschreven onder pseudoniemen.

De evangeliën, de enige verslagen over een historische Jezus, spreken elkaar tegen.

Het evangelie van Marcus zou het oudste verslag zijn over het ‘leven van Jezus’. Uit analyses blijkt dat Lucas en Matteüs het werk van Marcus later hebben aangepast op basis van hun eigen correcties en nieuw materiaal. Maar ze spreken elkaar tegen omdat ze met verschillende doelen en voor een verschillend publiek zijn geschreven. Zo komen bijvoorbeeld de verhalen over Pasen niet met elkaar overeen.

Moderne onderzoekers die de echte Jezus zeggen te hebben gevonden, beschrijven totaal verschillende personen

De historische Jezus (als er al één is geweest) was mogelijk een Messiasbelijdende koning, een conservatieve rabbijn, een fanatieke revolutionair, een vredestichter, een progressieve farizeeër, een Galileïsche sjamaan, een Hellenistische wijsgeer, maar niet alles tegelijk. Academici moeten zich schamen, aldus John Dominic Crossan.

Jezus lijkt volgens Fitzgerald een effect – niet de oorzaak – te zijn van het christendom. Paulus zocht samen met de rest van de eerste generatie christenen naar vertalingen van Hebreeuwse geschriften om een mysterieus geloof te creëren voor de Joden, en te concurreren met de aloude Egyptische, Perzische, Hellenistische en Romeinse tradities.

[Alternet]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

142 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ikke1988
Ikke1988
9 jaren geleden

Alweer een misvatting over Jezus. Als je de bijbeltekst in het hebweeus leest staat er bijvoorbeeld ook niet dat jezus uit een maagd geboren is maar uit een jonge vrouw bijvoorbeeld. Het christendom heeft de vertaling ook niet zo juist gedaan maar naar eigen hand vertaald. Als je je een beetje verdiept in het christendom zal je ook al snel tegen komen dat keizer Constatijn rond de 3e eeuw van onze jaartelling handje klap heeft gedaan met het hedendaagse Varticaan om 1 God te creeren om rust te krijgen onder het volk dat destijds verdeelt was door vele goden. De uitwerking daarvan zien we vandaag te dag want blijkbaar weet iedereen het nog steeds beter. Of Jezus daadwerkelijk geleefd heeft ga ik geen uitspraak over doen want ik was er niet bij, alleen het evangelie verteld al 4 verschillende verhalen met een kleine twist wat weer met de seizoenen te maken heeft en dus weer met de goden uit die tijd te maken heeft. Jammer dat niet iemand zich er kundig over buigt die in het midden zit, geen atheist die zeer waarscheinlijk bevooroordeelt is, maar ook geen christen die maar van de vage vertalingen uitgaat die wij vandaag de dag als Bijbel aannemen. Iedereen zou het beste voor zichzelf kunnen nadenken ipv de vindingen van iemand anders aannemen. Wil je weten hoe het zit? “zoekt en gij zult vinden”! 😉

no name
no name
9 jaren geleden

Hoe kan een atheïst een onafhankelijk oordeel geven over het vroege christendom?
De bijbelboeken van Mateheus Johannes en Lukas verschillen qua karakter. Maar niet als het om de uiteindelijke inhoud gaat. Het zijn 3 verschillende mensen die ook verschillende beroepen hadden. Wat nog belangrijker: 3 verschillende karakters.
Beetje jammer dat hier niet de grondtekst aangehaald word. De nieuwe vertalingen in het nederlands en Engels zorgen er ook voor dat er tegenstrijdigheden in zitten. Ga naar de basis en het kan minder en minder ontkracht worden

Ghost
Ghost
9 jaren geleden

Natuurlijk mag de bijbel niet als bewijs worden gezien dat Jezus bestaan heeft, dus gaan we op zoek naar bronnen buiten de bijbel om. En er zijn dus wel aanwijzingen, geen bewijzen, maar aanwijzingen dat Jezus toch echt bestaan heeft. In Jordanië is nog niet eens zo heel lang geleden een mooie vondst gedaan. Bij de bedoeïenen zijn loden boeken gevonden die geschreven zijn vlak na de kruisiging van Christus. Naast een interessante archeologische vondst kunnen de boeken ook nieuwe onthullingen doen over het leven, de kruisiging en de wederopstanding van Jezus Christus. In totaal werden er 70 kleine boekjes gevonden, elk met ongeveer 15 pagina’s. Ze zijn in het Hebreeuws geschreven door de eerste christenen, vlak na de kruisiging van Jezus.

Ten eerste: op het werk staat een kruis afgebeeld, de stadsmuren van Jeruzalem en naar alle waarschijnlijkheid de graftombe van Jezus. Het kruis is getekend als een hoofdletter T, zoals de kruizen die de Romeinen gebruikten voor het kruisigen. Volgens Philip Davies, Emeritus Professor van Oude Testament Studies aan de Universiteit van Sheffield, wordt de kruisiging van een Christen afgebeeld buiten de stad Jeruzalem. Een krachtig bewijs voor de Christelijke aard van de vondst.

Nobel
Nobel
9 jaren geleden

Kijk eens hoe de bijbel is ontstaan, (en hier verwijzen alle gelovigen altijd naar) het is een bijeenraapsel van verhalen die opgeschreven waren op rollen perkament. Keizer Constantijn (ook wel de eerste paus genoemd) heeft met een aantal volgelingen een selectieve greep gedaan uit een grote hoeveelheid van deze rollen. Ze kozen die rollen die hun het beste uit kwam, en waarmee ze hun macht het meeste konden uitbuiten. Later zijn er rollen gevonden (die deze mensen niet in de bijbel wilden hebben) die vaak het tegenovergestelde schreven als in de rollen stond die zijn opgenomen. b.v. dat Jezus niet is gestorven aan het kruis, maar getrouwd is en kinderen heeft gekregen, en uiteindelijk van ouderdom gestorven. Dus…. waar geloven mensen nu in? als ze zeggen “dat staat in de bijbel” bedoelen ze dan de selectief uitgekozen stukken? en de overige rollen, spelen die dan geen rol in de geschiedschrijving? Dit heet nu geloof!

Back to top button
142
0
We lezen graag je reactie!x