Homepagina » Buitenland » De Taliban wilden zich overgeven, maar dat mocht niet van minister Rumsfeld. Journaliste onthult hoe de pers de oorlog gaande houdt
De Taliban wilden zich overgeven, maar dat mocht niet van minister Rumsfeld. Journaliste onthult hoe de pers de oorlog gaande houdt

De Taliban wilden zich overgeven, maar dat mocht niet van minister Rumsfeld. Journaliste onthult hoe de pers de oorlog gaande houdt

Bette Dam werkte meerdere jaren als correspondent in Afghanistan. Van 2009 tot 2014 woonde ze in Kabul en deed ze verslag voor onder meer NRC.

Begin dit jaar publiceerde ze haar boek ‘Op zoek naar de vijand’, waarin ze verslag doet van haar onderzoek naar Talibanleider Mohammed Omar.

Ze kwam tot de ontdekking dat deze gevreesde leider helemaal niet door één deur kon met de door de Amerikanen gezochte Osama bin Laden.

Mocht niet

Sterker nog: Omar wilde het liefst een wapenstilstand sluiten met de Amerikanen.

Al drie maanden nadat de Amerikanen na 9/11 Afghanistan waren binnengevallen, wilden de Taliban zich overgeven.

Dat mocht niet van de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld.

Bevestigd

Hij intimideerde de Afghaanse president Hamid Karzai in een telefoongesprek en dwong hem verder te vechten.

Er gebeurt niets zonder mijn toestemming, aldus Rumsfeld.

Dam kreeg dit bevestigd van Karzai zelf. Diezelfde Karzai claimde recentelijk dat de VS in zijn land samenspande met terreurgroep IS.

Geen terroristen

Toenmalig premier Jan-Peter Balkenende wilde niet reageren op vragen van Dam ‘omdat hij liever niet terugkijkt’.

De journaliste onthult dat er in 2001 in Afghanistan geen terroristen waren die ons in het Westen wilden aanvallen.

Dam stelt dat de pers ‘een stuwende rol heeft gehad in het gaande houden van de oorlog’ door eenzijdig de visies van de Amerikaanse en Nederlandse militairen te belichten.

Bekijk het gesprek hieronder:

[Café Weltschmerz]


Vind je dit belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Nogmaals, het zijn maar een handvol psychopaten die de wereld in een continue staat van oorlog houden, wanneer komen de miljarden mensen die “vrede” willen in opstand en ellimineren deze zwakzinnigen? Alles draait om geld en macht.. en zoals de Indianen zeggen “Pas als de laatste boom geveld is,de laatste rivier vergiftigd is, de laatste vis gevangen is. Komt de mens erachter dat je geld niet kan eten… “

  20 likes
 2. Wereldvrede is de ergste nachtmerrie van the deep state. Je kunt ze niet harder in hun broek laten schijten van angst dan met het idee dat de mensheid tot een éénheid zou kunnen worden en gaat beseffen dat de elite volstrekt overbodig en kwaadaardig is en kunnen missen als kiespijn.

  20 likes
 3. Hij vindt dat logisch, wordt zijn oorlogsfabriek niet meer gebruikt. Logische beslissing (neem aan dat u het sarcasme kan lezen)

  5 likes
 4. :adrianus-johannes.

  terrorist •iemand die terroristische aanslagen beraamt, pleegt of wil plegen met een godsdienstig of politiek doel..
  op dat godsdienstig ja vele aan slagen..
  maar het politieke geen enkele
  of is het dat rutte die een dividend debacle had er van afgekomen met een mislukte aanslag..
  en heeft hij een aanslag gedaan et het verbieden voor de provinciale verkiezingen het milieu rapport uit te brengen..
  het is maar of jij terrorisme in een politiek doel kan zien in de politiek en wie dan teror rutte is.. wat zal er dan nog meer op zijn kerfstok zitten..

  1 likes
  • Stel dat je moet trouwen met een vrouw die je niet kent, maar omdat je ouders daaraan verdienen, je geen werk hebt, je meer dan vijf kinderen verwekt en een Amerikaan rooft voor weinig je olie weg, rest je maar een ding. Dan word je “terrorist”. Ook in de Heilige Boeken staat vast ergens een regeltje: “Hou Jij ZE Arm, dan houd ik ZE dom” Idiologische oorlogen bestaan niet; gaat altijd om het Bezit. De rest is Windowdressing…..

   2 likes
 5. N.B. ZIJ, de VS, Rusland, China en een beetje India zijn neo koloniale machten. Wij, NL, Frankrijk, Spanje Portugal EN vooral Engeland deden vroeger niet anders. Iedereen uitspelen en de grondstoffen roven. Je ziet het pas als je ZE doorhebt (variatie op Cruijff) Ook de EU doet niet anders dan landjepik, Voormalige oostblok landen voldouwen met schulden en daarna je nationalistische muil houden als schuldenaar. Trade=War=Trade.

  3 likes
 6. Natuurlijk , zolang men kritisch op onderzoek gaat om te beginnen bij de vraagstelling , hoe kunnen een handje vol ongeletterde schapenhoeders een aanslag beramen op een van de zwaarbeveiligde luchthavens van de VS om meer dan 3 (!) ‘vliegtuigen’ te kapen , zonder 1 enkele hulp van bovenaf ?

  1 likes
 7. Rumsfeld is een crimineel in dienst van de Joodse familie Bauer, die in 1934 de Lockheed corporation heeft “opgekocht”. Lockheed heeft een omzet van meer dan 1.100.000.000.000 dollar per jaar. Is tevens oprichter van Black Water. Semi/oud militairen, gangsters die iedereen uit de weg ruimen. Vallen niet onder het verdrag van Geneve. Ook NL militairen in Afghanistan en meer van die duistere streken waar we niets te zoeken hebben, behalve olie roven, vielen voor enkele uren niet onder dat Verdrag, zodat zij hun gang konden gaan. En als je die informatie hebt, en je staat wild te plassen tijdens de carnaval in Den Bosch en je wordt op je schouders getikt door een meneer in schaal 4, ga je ontploffen. Immers als je uit de hel komt, is het lastig wennen ” In de Hemel”. Eenvoudige stervelingen begrijpen dit niet, maar dit terzijde.

  1 likes
 8. Zolang er mensen zullen zijn, zal er altijd oorlog zijn, want het is haast onmogelijk dat alle mensen in een bepaalde tijdstip een vreedzaam karakter hebben. Bovendien speelt de stand van de planeten een rol hoe – op welke manier – een ziel een baarmoeder binnen komt, op een vreedzame manier of op een pijnlijke, gewelddadige manier. De planeten staan nooit in dezelfde stand.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

libanese

Libanese journalist: ‘Dit addergebroed zit achter corona, conflict in Amerika’

De Libanese journalist dr. Hassan Hamade heeft ...

is-terroristen

IS-terroristen op tv: ‘Ja, wij werkten samen met Amerikaanse leger’

Gevangengenomen IS-terroristen hebben op tv toegegeven dat ...