Natuur en Milieu

Grootste IJslandse vulkaan staat op uitbarsten na zwaarste bevingen in 40 jaar

Help mee door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het lijkt erop dat de grootste vulkaan van IJsland, de Katla, binnenkort gaat uitbarsten. Veel signalen wijzen daar in ieder geval op, meldt de weerdienst van IJsland. Maandag vonden twee bevingen sterker dan vier op de schaal van Richter plaats in de krater van de vulkaan.

De Katla, een vulkaan van 1450 meter hoog, barstte in 1955 en 1999 ook al uit, maar de uitbarstingen waren toen niet hevig genoeg om een ijslaag die de krater afdekt helemaal te doorbreken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In 1918 was dat wel het geval. Na die uitbarsting spuwde de vulkaan zo’n vijf weken lang as de lucht in. Sinds de jaren zestig wordt al gewacht op een nieuwe grote uitbarsting.

Ernstige gevolgen

De twee aardbevingen die maandag plaatsvonden zouden er nu op wijzen dat er een grote uitbarsting aan zit te komen. Het gaat om de zwaarste bevingen sinds 1977. Gevreesd wordt dat de trillingen een uitbarsting kunnen versnellen.

Grootste IJslandse vulkaan staat op uitbarsten na zwaarste bevingen in 40 jaar
Uitbarsting van Katla in 1918

De Katla is de grootste en één van de gevaarlijkste vulkanen. Het is namelijk een vulkaan met een grote magmakamer en dat kan bij een uitbarsting ernstige gevolgen hebben.

Wat de Katla vooral gevaarlijk maakt, is dat een uitbarsting enorme overstromingen op het eiland tot gevolg kan hebben, aangezien de hete lava grote stukken ijs en sneeuw kan doen smelten.

‘Geen kwestie van of, maar van wanneer’

Het is geen kwestie van of, maar van wanneer, aldus Kristin Jonsdottir van de IJslandse meteorologische dienst op de IJslandse radio. Aswolken van de Katla zouden jaren boven IJsland kunnen blijven hangen en zouden het weer op grote schaal kunnen verstoren.

In 2010 zorgde de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland voor grote problemen. Er werden toen meer dan 100.000 vluchten afgelast omdat gevreesd werd dat lavadeeltjes de turbines van de vliegtuigmotoren zouden blokkeren.

[Nieuwsblad]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Johan Alphons
Johan Alphons
7 jaren geleden

Nou, dat kam me dan nog wat geven samen met die Italiaanse reuze vulkaan veel groter dan de Vesuvius die ook al op uitbarsten staat zo groot dat het de mensheid in problemen kan brengen

ZetaReticulan
ZetaReticulan
7 jaren geleden

De enige die de mensheid in problemen kan brengen, is de mensheid zelf.

Joop
Joop
7 jaren geleden

Mocht het tot een uitbarsting komen, dan kunnen ze ook niet meer chemtrailen. Dat is dan weer een positief iets.

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x