Mens en Dier

Teek kan vleeseters in vegetariërs veranderen (video)

Help mee door dit met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De beet van de Lone Star-teek is mogelijk de veroorzaker van een vleesallergie aan de Amerikaanse Oostkust.

Onderzoekers van de Universiteit van Virginia in Charlottesville hebben ontdekt dat het speeksel van het insect een allergische reactie op vlees kan veroorzaken waardoor sommige vleeseters zijn genoodzaakt vegetariër te worden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De allergie openbaart zich enkele uren nadat het slachtoffer vlees heeft gegeten. De reactie varieert van blaasjes en bultjes tot een anafylactische shock, zegt Dr. Scott Commins. Aangezien de meeste mensen een dergelijke reactie het liefste willen vermijden, blijven ze ver uit de buurt van het voedsel dat de allergische reactie veroorzaakt, in dit geval vlees.

Histamine

Volgens de onderzoekers is het lastig vast te stellen dat inderdaad de Lone Star-teek de reactie veroorzaakt. Wel is duidelijk dat van de 400 bekende gevallen zo’n 90 procent te maken heeft gehad met een tekenbeet.

Allergieën zijn reacties van het immuunsysteem op bepaalde stoffen. Terwijl antilichamen de stof die de reactie veroorzaakt te lijf gaan, komt histamine vrij, een biochemische stof die kan leiden tot netelroos.

Alfa-gal

Het gehalte aan antilichamen in het bloed voor alfa-gal, een suiker die wordt aangetroffen in rood vlees, lams- en varkensvlees, stijgt na een beet van de Lone Star-teek. Door middel van experimenten hoopt Commins te bewijzen dat er een verband is tussen het speeksel van de teek en de antilichamen.

Het vermijden van bepaalde soorten voedsel is de beste manier om een voedselallergie te behandelen, maar dat is wellicht moeilijk te verteren voor de barbecuers onder ons.

Bron: Abcnews.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
S.v.Latum
S.v.Latum
11 jaren geleden

Nog niet eens zo’n gek idee–hebben de dieren eindelijk rust. Misschien is het wel een vondst van de natuur, het lijkt wat geheimzinnig, maar dat zou àl te mooi zijn. Misschien verhuist de Lone Star-teek -ook nog wat verder weg?

pc
pc
11 jaren geleden

zo als dit waar is en voor mij mag het hoor , dan zullen er geen slachthuizen meer zijn . bij onze honden werkt het niet die blijven vleeseters …nee hoor grapje .

pc
pc
11 jaren geleden

nee als dit waar is zou het bijzonder zijn en dat zo klein beestje toch een groten invloed heeft .

Marcel
Marcel
11 jaren geleden

Gelukkig nog niet aangevallen door deze teek want ik geniet nog steeds zo maar van vlees en vis. Een nieuwe naam voor deze teek is de Marjan Thiemeteek. Dat fanatisme zal ook wel veroorzaakt worden door die teek.

Back to top button
27
0
We lezen graag je reactie!x