Gezondheid

Astmamedicijn maakt biefstuk minder mals

Help anderen door dit met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Amerikaans rundvee krijgt sinds kort een nieuw medicijn met een vreemde bijwerking: biefstuk is een stuk minder lekker en mals.

Het medicijn, Zilmax, helpt koeien in de laatste weken van hun leven fors meer spiermassa op te bouwen. Dat betekent meer geld voor de boeren.

Zilmax werd in eerste instantie als Zilpaterol op de markt gebracht om mensen met astma te helpen. Het Werelddopingagentschap zette het middel op de lijst met verboden middelen voor sporters. Onderzoekers ontdekten dat het medicijn ervoor zorgt dat dieren meer spiermassa en minder vet produceren. Boeren kunnen op die manier meer kilo’s vlees verkopen. De naam werd veranderd en het medicijn kon worden verkocht als groeibevorderaar.

Merck

Zilmax wordt verkocht door farmareus Merck. Op zijn website beschrijft Merck het medicijn als ‘een voedingssupplement dat de stofwisseling van een dier helpt om energie efficiënter om te zetten in gezond en lekker rundvlees’.

Vier grote corporaties hebben 85 procent van de markt in handen en allemaal maken ze gebruik van Zilmax. Het gaat om Cargill, Tyson Foods, JBS SA en National Beef Packing Co. Cargill ging afgelopen jaar overstag toen bleek dat de overige bedrijven het medicijn al gebruikten.

Droogte

Door de uitzonderlijke droogte van het afgelopen jaar was het nog gemakkelijker voor Merck om Zilmax te verkopen. Amerikaanse boeren waren genoodzaakt de kuddes klein te houden. Door Zilmax te gebruiken levert een koe meer vlees op zonder dat de boer hoeft te investeren in extra voedsel en water.

Het medicijn zorgt voor gemiddeld 15 kilo extra vlees per koe, zodat de boer 30 dollar (23 euro) extra aan het dier kan verdienen. Volgens Merck lijdt de kwaliteit van de biefstuk niet onder het medicijn en kunnen mensen het verschil niet proeven tussen vlees dat wel en vlees dat niet met Zilmax is behandeld.

Zilmax wordt wereldwijd al meer dan 14 jaar aan rundvee gegeven. Miljoenen koeien uit Zuid-Afrika, Mexico, Canada, de Verenigde Staten en Zuid-Korea krijgen het astmamedicijn en honderden miljoenen mensen eten het vlees.

Bron: Slate.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
kenn
kenn
9 jaren geleden

Ik eet gelukkig geen vlees alleen vissen,maar toch veel soorten vissen zijn smakeloss,en ik heb gehoord ,dat de meeste vissen soort die bij de markt worden verkocht komen uit de kwekerij en niet uit de zee worden gevoerd met chemische voedsels dus biologie vissen en niet biologie vissen ook zo gek en gek

Lil
Lil
9 jaren geleden

We kunnen hier weer lang en breed over discussieren..dat hebben we al zo vaak gedaan..maar wanneer snappen we nou eindelijk dat WIJ het zijn die dit allemaal in stand blijven houden ..dat WIJ onszelf ‘VIA deze stumpers van dieren’ vergiftigen..WAKE UP!!

Hoezo..’zo dom als een koe”, ik heb zo mijn twijfels..en jullie?

In Lak’ech

Bor de IJswolf
Bor de IJswolf
9 jaren geleden

Dit verhaal roept weer vele vragen op.

Krijg je minder last van je astma – mocht je daar last van hebben – als je veel van deze plofkoe gaat eten? Dat zou mooi zijn: “Meer vlees voor minder astma!”

30 dollar per plofkoe: tientjeswerk; da’s niet de moeite waard, zou ik zeggen; zelfs niet als je duizenden koeien gaat eten. Zijn daar overigens de kosten voor de Zilmax al van afgetrokken? Als je een stempeltje op je koe zet dat ie een 100% bio-dynamische vegetariër is, en je houdt geheim dat ie z’n korte leven lang dioxine-hooi met gelatine-brokken heeft gegeten, dan kan je het kadaver twee keer zo duur verkopen. Tenminste… als de Albert Heyn een beetje meewerkt…

Moet ik hier als wielrenner ook rekening mee houden wil ik op de Alpe-d’Huez door de dopingcontrole komen?

Smaakt alleen de biefstuk anders; of geldt dat ook voor de karbonade? Karbonade wordt gemaakt van maagdelijke kalfjes… krijgen de runderen alleen Zilmax als ze uitgroeien tot een écht seksueel volgroeide koe? Oftewel: zijn er al supermarkten waar ik plofkalf kan kopen?

En zo kan ik nog wel even doorgaan:
“Vlees mevrouw… u weet best waarom”

Ik eet alleen nog maar zeehond.

Bor de IJswolf
Bor de IJswolf
9 jaren geleden

[quote name=”kenn”]Ik eet gelukkig geen vlees alleen vissen,maar toch veel soorten vissen zijn smakeloss,en ik heb gehoord ,dat de meeste vissen soort die bij de markt worden verkocht komen uit de kwekerij en niet uit de zee worden gevoerd met chemische voedsels dus biologie vissen en niet biologie vissen ook zo gek en gek[/quote]
De zee zit vol microplastics. Het visje eet plastic. Het grotere visje eet het visje. Het nog grotere visje eet het grotere visje… en dat nog grotere visje ligt bij de visboer. Eet smakelijk. Nee, vis kan je tegenwoordig ook maar beter boycotten. Zeehond ook denk ik. Want zeehond eet meestal vis, toch? Dan moet ik op zoek naar vegetarische zeehonden. Waar vind je die… http://bit.ly/UhgK5b

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

21
0
We lezen graag je reactie!x