Homepagina » Bewustzijn » Mensheid geketend door illusie (video)
Mensheid geketend door illusie

Mensheid geketend door illusie (video)

De allegorie van de grot is één van de beroemdste passages uit Plato’s werken. Men dient zich een grot voor te stellen, die met de buitenwereld is verbonden door een gang met een dusdanige lengte dat er geen daglicht in valt.

Er zit een rij gevangenen met de rug naar de ingang en ze kijken naar de achterwand van de grot. Ze kunnen alleen de wand voor zich waarnemen.

Ze hebben hun hele leven vastgeketend gezeten en kennen niets anders. Achter hen bevindt zich een vuur. Tussen hen en dat vuur staat een blokkade in de vorm van een muur, die zo hoog is als een mens. Aan de andere kant van die muur lopen mensen met allerlei zaken op hun hoofd, waaronder stenen en houten figuren van mensen en dieren.

De schaduwen vallen door het vuur op de wand waar de gevangenen tegenaan kijken. De muur weerkaatst ook de stemmen van de mensen. Het enige dat de gevangenen in hun leven waarnemen zijn schaduwen en echo’s. Ze zullen denken dat deze de realiteit vormen en hun gesprekken zouden over de waarneming van deze realiteit gaan.

Als een gevangene zijn ketenen zou afschudden, zou hij door de levenslange ketening in het halfduister zo verkrampt zijn, dat het alleen al pijnlijk voor hem zou zijn om zich om te draaien en bovendien zou het vuur hem verblinden. Hij zou volkomen in de war raken en zich weer willen omkeren naar de wand met schaduwen, de realiteit die hij begrijpt.

Als hij uit de grot naar het felle zonlicht zou worden geleid, zou hij pas na lange tijd iets kunnen zien en dat begrijpen. Als hij eenmaal gewend zou zijn aan de bovenwereld en daarna terugkeerde in de grot, zou de duisternis hem weer tijdelijk verblinden. Zijn ervaringen zouden onbegrijpelijk zijn voor de andere gevangenen, omdat hun taal alleen naar schaduwen en echo’s verwijst.

Zijn behendigheid om de weerkaatste schaduwen te zien en te omschrijven zal geleden hebben onder zijn ervaringen, en op de andere gevangenen zou hij minder slim overkomen. Ze zullen hem zelfs als een gevaar zien.

Wat als de mensheid daadwerkelijk in zo’n realiteit leeft? Wat als het establishment religie en politieke dogma’s opdringt aan de mensen om te voorkomen dat het collectieve bewustzijn groeit? RT-presentatrice Abby Martin maakt in onderstaande video een treffende vergelijking. Wil jij de waarheid weten?

Bron: YouTube/breakingtheset

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • kengai schreef:

  Dat merk ik ook in mijn omgeving, dat mensen je totaal niet begrijpen of willen begrijpen, gewoon maar zo is het leven toch, daar moet je niet te moeilijk over doen of het is toch niet anders, wij moeten wel zo leven en ach zo erg zal het wel niet wezen, onze leiders hebben vast ook het beste met ons voor.
  De gemakzucht om alles voor waar aan te nemen wat de media en de politiek ons voorschotelt en zelf nadenken, nee daar heb ik eigenlijks geen tijd voor.
  Je loopt echt tegen een muur van niet willen weten of onderzoeken.

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  Wij leven gewoon simpelweg in zo,n realiteit waarin je gelooft in wat je ziet, en wordt het ongewoon, dan slaat of angst toe, en keert men weer terug in het oude.Maar ook al zit je in de gevangenis in een isoleercel, wie het vermogen beschikt om met zijn geest buiten de muren te komen, zal van isolatie en gevangen zijn niets meer merken. En een andere wereld en realiteit openen zich!!!Proberen maar mensen, breng je geest in een rust en mediteer jezelf naar die andere realiteit, die wonderbaarlijk mooi is alsof alles fluweel en zacht is!!Ik kan het,DUS U KAN HET OOK!!

  0 likes
 • verblind schreef:

  Nou, volgens mij leven we met z’n allen in zo’n grot, behalve natuurlijk de ‘elite’, ‘illuminati’ of hoe je ze dan ook maar wilt noemen. En een hele kleine groep is zich voorzichtig aan het omdraaien en als die dan aan de anderen meedelen wat ze zagen en hoorden worden ze vaak voor gek verklaard, jammer he!

  0 likes
 • Tom schreef:

  Plato was en is eigenlijk nog steeds een held! Althans, voor mij wel. Ook was hij al tegen democratie. En ja, schijn bedriegt. De wereld die wordt geschetst door de machthebbers en de mainstream media is naar mijn idee schaamteloos fake!

  0 likes
 • Tom schreef:

  En wat liegen betreft. Wanneer mensen op kleine schaal liegen waarom dan niet op grote schaal? Is dat ondenkbaar? Lance Armstrong heeft al die tijd glashard gelogen, dus waarom spreekt een Obama dan wel de waarheid? Omdat hij president is? Die man liegt ook gewoon uit eigen belang en hij zit in de perfecte positie, want de massa verwacht niet dat een president liegt. De naïeve schapen geloven alles wat hij zegt en dat zijn er helaas echt nog veel te veel.

  0 likes
 • Diago schreef:

  Het gaat steeds meer door me’n hoofd om te verhuizen naar het buitenland.
  Gewoon huis in de handel en er ffies voor uitrekken om het goed voor te bereiden.

  0 likes
 • Yoyo schreef:

  [quote name=”Tom”]Plato was en is eigenlijk nog steeds een held! Althans, voor mij wel. Ook was hij al tegen democratie. En ja, schijn bedriegt. De wereld die wordt geschetst door de machthebbers en de mainstream media is naar mijn idee schaamteloos fake![/quote]

  Plato had m.i. gelijk. Democratie is ook geen methode die recht doet aan alle betrokkenen. Wanneer 51% z’n zin krijgt heeft 49% een probleem….gechargeerd maar toch.

  0 likes
 • mo66 schreef:

  [quote name=”Hunting Wolf”]Wij leven gewoon simpelweg in zo,n realiteit waarin je gelooft in wat je ziet, en wordt het ongewoon, dan slaat of angst toe, en keert men weer terug in het oude.Maar ook al zit je in de gevangenis in een isoleercel, wie het vermogen beschikt om met zijn geest buiten de muren te komen, zal van isolatie en gevangen zijn niets meer merken. En een andere wereld en realiteit openen zich!!!Proberen maar mensen, breng je geest in een rust en mediteer jezelf naar die andere realiteit, die wonderbaarlijk mooi is alsof alles fluweel en zacht is!!Ik kan het,DUS U KAN HET OOK!![/quote]

  Jaja, ik kan het ook. Mediteren tot ik rust vind en bedenk dat alles is zoals het moet zijn… Vervolgens schrik ik dan weer wakker want makkelijk praten natuurlijk met een dak boven mijn hoofd en de verwarming lekker aan…

  Ik heb er moeite mee… dat er kindertjes doodgaan van de honger, dat er dieren worden mishandelt om mensen van plezier en voedsel te voorzien…

  Maar dat zal mijn ego zijn dat zich wil profileren… meditatie zal mijn ego laten versterven en mijn innerlijk tot rust brengen.. Of kijk ik dan gewoon weg?

  0 likes
 • Yoyo schreef:

  [quote name=”Diago”]Het gaat steeds meer door me’n hoofd om te verhuizen naar het buitenland.
  Gewoon huis in de handel en er ffies voor uitrekken om het goed voor te bereiden.[/quote]

  Ik wil naar een andere planeet, een andere (beschaafdere) samenleving.

  0 likes
 • StruikRover schreef:

  [quote name=”Diago”]Het gaat steeds meer door me’n hoofd om te verhuizen naar het buitenland.
  Gewoon huis in de handel en er ffies voor uitrekken om het goed voor te bereiden.[/quote]
  Wat let je?

  0 likes
 • Bert schreef:

  Kijk ook nog eens naar de laatste uitzending van Labyrint over zelfbedrog.

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1320093

  0 likes
 • Eden schreef:

  [quote name=”Tom”]Plato was en is eigenlijk nog steeds een held! Althans, voor mij wel. Ook was hij al tegen democratie. En ja, schijn bedriegt. De wereld die wordt geschetst door de machthebbers en de mainstream media is naar mijn idee schaamteloos fake![/quote]
  Je weet dat Plato voornamelijk de dingen opschreef die Sokrates voordroeg en hem leerde? 😉

  0 likes
 • Angel schreef:

  Eerlijk gezegd maakt het feit dat vele zogenaamde leiders allemaal liegen me nog steeds kotsmisselijk.
  Verhuizen naar een ander land zal weinig zin hebben ,aangezien het overal hetzelfde is of woedt.
  Dat mensen het niet weten dat Obama bijvoorbeeld liegt is omdat de media het niet laat zien ,en laten we wel wezen ,kijkend naar de dagindeling van de gemiddelde mens.Bestaat uit haast om naar het werk te komen en de kinderen naar school te brengen .Pas sávonds komen ze weer thuis en mits de kinderen niet naar sport hoeven is het eten en nog even gauw naar het journaal kijken.Daarna wordt men moe en wilt men niet te veel meer aan het hoofd.M.A.W. men heeft geen tijd en beseffen ook niet dat alles verplicht gedaan wordt.Men MOET naar een baan kinderen MOETEN naar school.En buiten dit moeten is er geen tijd meer voor de echte dingen in het leven.Men wordt bezig gehouden ,vanaf dat je wordt aangegeven bij de burgerlijke staat tot aan je dood.Zelfontwikkeling kennen ze niet meer.Alles wordt voorgekauwd in hoe je je eigen moet gedragen en welke baan je mag werken.Alleen is deze niet voor het grote goed ,maar voor de grote slechtheid corperate maffia.Dat zijn degene die het wel goed hebben en er eigenlijk niks voor hoeven te doen behalve jou aan hun werk zetten.Deze mensen zijn dan ook niet echt schapen ,maar slachtoffers van de corporatie die hun macht misbruiken.

  0 likes
 • rob schreef:

  onze huidige wereld ons huidige denken ons huidige zien ons huidige weten we leven in de door de mens gemaakte illusie in een door het denken bedachte wereld de patronen die realisties overkomen maar in werkelijkheid schaduwen zijn,schaduwen van het verleden als deze veranderen of in het licht word gezet zullen vele ervan in de war raken verledengebeurtenissen de bouwstenen van het verleden waar onze huidige wereld mee is opgebouwt deze schaduwwerkelijkheden zijn gebaseerd op het verleden zij werkte wel in het moment waarin ze voor die tijd bestemt waren die werden gezien als werkelijkheden, en wat is de werkelijkheid waar we nu in zitten een ander schaduw met schaduwen uit het verleden die voort leven in onzen huidige moment van het zien werkelijkheden met de mist van het verleden.. gedeelde schaduwen met nieuwe schaduwen van deze huidige moment die ook weer in de toekomst weer zal overschaduwen..deze schaduwwereld zal altijd door het licht gezien worden als oude patronen die toe zijn aan een nieuw jasje net als een oude auto die vervangen word door een nieuwe maar met oude kenmerken van zijn voorganger..met de mens is het zelfde oude gedachte schaduwen uit het verleden zijn altijd toe aan nieuw jasje dit geld voor alles waarin het oude verdwijnt…en waar nieuwe vormen door ontstaan we leven in een denkwereld waar schaduw op schaduw aanwezig zullen zijn en daarom is het leven voor velen onwerkelijk omdat alles aan veranderingen onderhevig is met het licht zal alles weer op zijn tijd hersteld worden maar ook schaduwen zullen hun werk doen..voor de natuur en de kosmos is alles al in evenwicht met licht en schaduw spelen zij met steeds weer nieuwe vormen..een spel waarin alles heel normaal is een lichtschaduwspel die ze spelen in liefde en bij de mens blijft deze in zijn schaduwwereld leven een gebrek aan te weinig lichtliefde zijn gedachtedenkwereld leefd te veel in verledentoekomst een schaduwwereld. te veel onbewustheid brengt schaduwwerelden voort.

  0 likes
 • Bert schreef:

  Mensen die zich gevangen voelen in een harde realiteit die hen niet aanstaat, neigen nog wel eens naar escapisme: het vluchten in een roes of fantasie, zoals de zogenaamde ‘galactische federatie’ op deze website daarvan een treffend voorbeeld is.

  0 likes
 • Jer schreef:

  [quote name=”Yoyo”][quote name=”Diago”]Het gaat steeds meer door me’n hoofd om te verhuizen naar het buitenland.
  Gewoon huis in de handel en er ffies voor uitrekken om het goed voor te bereiden.[/quote]

  Ik wil naar een andere planeet, een andere (beschaafdere) samenleving.[/quote]

  Die gedachte heb ik ook weleens. Ik wil weg hier. Weg van deze planeet en verhuizen naar een andere planeet waar niemand je lastig valt en niemand met je levens bemoeid. Eigenlijk een plek waar niemand is. Dan denk ik weleens: Laat mij met rust.

  0 likes
 • Tom schreef:

  [quote name=”Eden”][quote name=”Tom”]Plato was en is eigenlijk nog steeds een held! Althans, voor mij wel. Ook was hij al tegen democratie. En ja, schijn bedriegt. De wereld die wordt geschetst door de machthebbers en de mainstream media is naar mijn idee schaamteloos fake![/quote]
  Je weet dat Plato voornamelijk de dingen opschreef die Sokrates voordroeg en hem leerde? ;)[/quote]

  Dat is waar, maar Sokrates werd op een gegeven moment ter dood veroordeeld en Plato ging verder.

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  [quote name=”mo66″][quote name=”Hunting Wolf”]Wij leven gewoon simpelweg in zo,n realiteit waarin je gelooft in wat je ziet, en wordt het ongewoon, dan slaat of angst toe, en keert men weer terug in het oude.Maar ook al zit je in de gevangenis in een isoleercel, wie het vermogen beschikt om met zijn geest buiten de muren te komen, zal van isolatie en gevangen zijn niets meer merken. En een andere wereld en realiteit openen zich!!!Proberen maar mensen, breng je geest in een rust en mediteer jezelf naar die andere realiteit, die wonderbaarlijk mooi is alsof alles fluweel en zacht is!!Ik kan het,DUS U KAN HET OOK!![/quote]

  Jaja, ik kan het ook. Mediteren tot ik rust vind en bedenk dat alles is zoals het moet zijn… Vervolgens schrik ik dan weer wakker want makkelijk praten natuurlijk met een dak boven mijn hoofd en de verwarming lekker aan…

  Ik heb er moeite mee… dat er kindertjes doodgaan van de honger, dat er dieren worden mishandelt om mensen van plezier en voedsel te voorzien…

  Maar dat zal mijn ego zijn dat zich wil profileren… meditatie zal mijn ego laten versterven en mijn innerlijk tot rust brengen.. Of kijk ik dan gewoon weg?[/quote]
  Nee u kijkt toe en doet niets!!Omdat een eenling de macht niet heeft.Maar wat als ik u vertel dat je tijdens je meditatie aansluiting kunt maken op het massabewustzijn,en hier werken kunt verrichten??Dan zult u zien dat het lijden nog maar tijdelijk is.

  0 likes
 • wouter schreef:

  dit is een mooi tekenfilmpje die dit duidelijk maakt 😉
  http://www.youtube.com/watch?v=-EPz5z1pUag

  0 likes
 • Bobby T. schreef:

  klets er maar op los mensen. ik wil samen met deze dame (filmpie) wel in een grot leven. Cavemaaaaaaaannn!!!!!!!

  0 likes
 • ferdinand schreef:

  Als we de realiteit van kinderen zouden volgen,
  zaten we het dichtst bij ons innerlijk kind.

  0 likes
 • 10eke schreef:

  [quote name=”Bert”]Mensen die zich gevangen voelen in een harde realiteit die hen niet aanstaat, neigen nog wel eens naar escapisme: het vluchten in een roes of fantasie, zoals de zogenaamde ‘galactische federatie’ op deze website daarvan een treffend voorbeeld is.[/quote]
  Dat heb jij denk ik dan ook in bepaalde mate want je gaat naar ninefornews.nl dat is niet voor niks…

  0 likes
 • Jana vd fam. Ilsen schreef:

  Dat verhaal van Plato is al wel heel lang bekend hoor, maar toch wordt het misschien ook daarom bij de ‘niet bewusten’ vandaan gehouden met pure kul. En ja, die pure kul wordt nog steeds geloofd door de niet bewusten!
  Lees anders het boek van die Belg maar eens. Maar ja, ook dan moet je het wel willen geloven hé wat hij zo goed beschrijft.
  De waarheden wordt toch niet geloofd, maar pure kul dus wel!
  Dus ‘Wij’ veroorzaken dit echt wel zelf hoor!

  0 likes
 • Bert schreef:

  [quote name=”10eke”][quote name=”Bert”]Mensen die zich gevangen voelen in een harde realiteit die hen niet aanstaat, neigen nog wel eens naar escapisme: het vluchten in een roes of fantasie, zoals de zogenaamde ‘galactische federatie’ op deze website daarvan een treffend voorbeeld is.[/quote]
  Dat heb jij denk ik dan ook in bepaalde mate want je gaat naar ninefornews.nl dat is niet voor niks…[/quote]
  Leuk geprobeerd… maar die ‘bepaalde mate’ hangt dan natuurlijk wel van mijn intenties af en of die te maken hebben met vluchtgedrag.

  0 likes
 • Bert schreef:

  Met zijn ideeënleer gaf Plato te kennen, dat feitelijk juist hijzelf de harde, onvolmaakte realiteit niet aankon. Het zijn namelijk niet de mensen die de wereld met hun zintuigen waarnemen, die zogezegd in de grot van Plato zitten, maar mensen als Plato zelf. Juist zij zijn degenen die de wereld de rug hebben toegekeerd en gevangen zitten de krochten van hun eigen verbeelding, en zichzelf en anderen vervolgens wijsmaken dat dat de enige, echte volmaakte realiteit is.

  0 likes
 • BDE schreef:

  De man die de zon ziet, zou je kunnen vergelijken met iemand die een bijna dood ervaring (BDE) heeft ervaren. De zon is zoals het “licht”. eens het licht aanschouwd te hebben besef je dat het leven hier op aarde een illusie is. wij zijn het die de schaduw observeren, en denken dat het werkelijk is. En een persoon die een BDE heeft ervaren niet zouden geloven. Want dood is dood wordt er geloofd.

  0 likes
 • Ernie schreef:

  [quote name=”Bert”][quote name=”10eke”][quote name=”Bert”]Mensen die zich gevangen voelen in een harde realiteit die hen niet aanstaat, neigen nog wel eens naar escapisme: het vluchten in een roes of fantasie, zoals de zogenaamde ‘galactische federatie’ op deze website daarvan een treffend voorbeeld is.[/quote]
  Dat heb jij denk ik dan ook in bepaalde mate want je gaat naar ninefornews.nl dat is niet voor niks…[/quote]
  Leuk geprobeerd… maar die ‘bepaalde mate’ hangt dan natuurlijk wel van mijn intenties af en of die te maken hebben met vluchtgedrag.[/quote]
  Volgens had 10eke je aardig te pakken met haar opmerking…maar geeft niet hoor, je bent welkom hier :o)

  0 likes
 • cc schreef:

  [quote name=”Ernie”][quote name=”Bert”][quote name=”10eke”][quote name=”Bert”]Mensen die zich gevangen voelen in een harde realiteit die hen niet aanstaat, neigen nog wel eens naar escapisme: het vluchten in een roes of fantasie, zoals de zogenaamde ‘galactische federatie’ op deze website daarvan een treffend voorbeeld is.[/quote]
  Dat heb jij denk ik dan ook in bepaalde mate want je gaat naar ninefornews.nl dat is niet voor niks…[/quote]
  Leuk geprobeerd… maar die ‘bepaalde mate’ hangt dan natuurlijk wel van mijn intenties af en of die te maken hebben met vluchtgedrag.[/quote]
  Volgens had 10eke je aardig te pakken met haar opmerking…maar geeft niet hoor, je bent welkom hier :o)[/quote]

  Hij kletst zich er tóch niet meer uit, door de mand gevallen. hahaha

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  hugo de jonge

  Hugo de Jonge wil niet leren van het verleden. Begint alles weer van voren af aan?

  Minister Hugo de Jonge is terug van ...

  minister

  Minister De Jonge gaat quarantaine verplichten: ‘Duivel van de democratie’

  Minister Hugo de Jonge gaat quarantaine voor ...

  >