Gezondheid

Weg met deodorant: Zwitserse wetenschappers linken deo aan borstkanker

Help anderen door dit met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vrouwen die regelmatig deodorant gebruiken die aluminiumchloride bevat, hebben een verhoogd risico op borstkanker. Daarvoor waarschuwen Zwitserse wetenschappers.

Uit hun studie blijkt dat langdurige blootstelling aan aluminium leidt tot tumoren en uitzaaiingen. “Ik vind dat we alle deodorants met aluminiumchloride moeten vermijden,” vertelde professor André-Pascal Sappino van de Universiteit van Genève aan The Local. “Het is heel moeilijk om te bepalen of merken die zogenaamd geen aluminium bevatten ook daadwerkelijk vrij zijn van aluminium.”

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Sappino zei dat zijn eerdere onderzoek kritisch werd onthaald, maar dat er inmiddels zo veel bewijs is dat je er eigenlijk niet meer omheen kunt. Volgens hem is aluminiumchloride net zo schadelijk als asbest, dat in de Europese Unie verboden is.

Zeer agressieve tumoren

“Asbest is goedkoop, aantrekkelijk voor de industrie en het duurde 50 jaar voordat het verboden werd,” zei Sappino. “We hopen dat het minder lang duurt voordat er een verbod komt op aluminiumchloride.”

Hij zei dat aluminiumchloride bij muizen ‘zeer agressieve tumoren’ veroorzaakte. Sappino adviseert vrouwen geen deodorant meer te gebruiken die aluminiumchloride bevat. Ook mannen moeten volgens hem opletten. Hoewel borstkanker bij mannen zeldzaam is, worden er wel steeds meer gevallen gemeld.

Heftig verzet

De oncoloog verwacht dat de cosmetica-industrie zich heftig zal verzetten. “De strijd zal nu losbarsten,” zei hij. “Ze zullen net als de tabaksindustrie zeggen dat er onvoldoende bewijs is.”

En hij heeft gelijk. De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) laat in een verklaring weten dat het gebruik van aluminium in anti-transparant ‘veilig is’. Ook KWF Kankerbestrijding en de Borstkankervereniging Nederland zitten nog in de ontkenningsfase. Laatstgenoemde stelt dat het onderzoek geen bewijs levert. En volgens KWF Kankerbestrijding ‘kan deodorant veilig gebruikt worden’.

Sappino gaat de link tussen aluminiumchloride en kanker nu verder onderzoeken. De studie is gepubliceerd in het International Journal of Cancer.

[The Local]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
CrazyEddy
CrazyEddy
7 jaren geleden

Ik dacht al wat ruik ik toch…? Maar dat komt vast door alle mensen die hierin tuinen. Wat zullen die stinken zeg…

koekje
koekje
7 jaren geleden

Beeeetje oud nieuws, maar ook oud nieuws is soms zeer lezenswaardig. Dank!

Sunshine
Sunshine
7 jaren geleden

Jemig, dat is toch geen nieuws?
10 jaar geleden was dit nieuws, nu is dat algemeen bekend.

Denk.na
Denk.na
7 jaren geleden

Dit gaat hier over 1 studie, die werd uitgevoerd op een onnatuurlijke wijze bij muizen. Wellen werden eerst in een proefbuis behandeld met aluminiumchloride (AlCl3) en werdne die cellen in de muizen gespoten. Die muizen werden dus niet met deodorant behandeld. Is dat een bewijs dat deodorant met aluminiumchloride borstkanker kan veroorzaken? Nee.

Bovendien, andere studies hebben geen verband gevonden tussen AlCl3 en kanker, alhoewel dergelijke beweringen al meer dan 10 jaar op het internet circuleren. Maar lees misschien eens een samenvatting van wat de klinische studies hierover zeggen, eerder dan de loze intenet-beweringen http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/othercarcinogens/athome/antiperspirants-and-breast-cancer-risk

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x