Homepagina » Gezondheid » Weg met deodorant: Zwitserse wetenschappers linken deo aan borstkanker
Weg met deodorant: Zwitserse wetenschappers linken deo aan borstkanker

Weg met deodorant: Zwitserse wetenschappers linken deo aan borstkanker

Vrouwen die regelmatig deodorant gebruiken die aluminiumchloride bevat, hebben een verhoogd risico op borstkanker. Daarvoor waarschuwen Zwitserse wetenschappers.

Uit hun studie blijkt dat langdurige blootstelling aan aluminium leidt tot tumoren en uitzaaiingen. “Ik vind dat we alle deodorants met aluminiumchloride moeten vermijden,” vertelde professor André-Pascal Sappino van de Universiteit van Genève aan The Local. “Het is heel moeilijk om te bepalen of merken die zogenaamd geen aluminium bevatten ook daadwerkelijk vrij zijn van aluminium.”

Sappino zei dat zijn eerdere onderzoek kritisch werd onthaald, maar dat er inmiddels zo veel bewijs is dat je er eigenlijk niet meer omheen kunt. Volgens hem is aluminiumchloride net zo schadelijk als asbest, dat in de Europese Unie verboden is.

Zeer agressieve tumoren

“Asbest is goedkoop, aantrekkelijk voor de industrie en het duurde 50 jaar voordat het verboden werd,” zei Sappino. “We hopen dat het minder lang duurt voordat er een verbod komt op aluminiumchloride.”

Hij zei dat aluminiumchloride bij muizen ‘zeer agressieve tumoren’ veroorzaakte. Sappino adviseert vrouwen geen deodorant meer te gebruiken die aluminiumchloride bevat. Ook mannen moeten volgens hem opletten. Hoewel borstkanker bij mannen zeldzaam is, worden er wel steeds meer gevallen gemeld.

Heftig verzet

De oncoloog verwacht dat de cosmetica-industrie zich heftig zal verzetten. “De strijd zal nu losbarsten,” zei hij. “Ze zullen net als de tabaksindustrie zeggen dat er onvoldoende bewijs is.”

En hij heeft gelijk. De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) laat in een verklaring weten dat het gebruik van aluminium in anti-transparant ‘veilig is’. Ook KWF Kankerbestrijding en de Borstkankervereniging Nederland zitten nog in de ontkenningsfase. Laatstgenoemde stelt dat het onderzoek geen bewijs levert. En volgens KWF Kankerbestrijding ‘kan deodorant veilig gebruikt worden’.

Sappino gaat de link tussen aluminiumchloride en kanker nu verder onderzoeken. De studie is gepubliceerd in het International Journal of Cancer.

[The Local]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Denk.na schreef:

  Dit gaat hier over 1 studie, die werd uitgevoerd op een onnatuurlijke wijze bij muizen. Wellen werden eerst in een proefbuis behandeld met aluminiumchloride (AlCl3) en werdne die cellen in de muizen gespoten. Die muizen werden dus niet met deodorant behandeld. Is dat een bewijs dat deodorant met aluminiumchloride borstkanker kan veroorzaken? Nee.

  Bovendien, andere studies hebben geen verband gevonden tussen AlCl3 en kanker, alhoewel dergelijke beweringen al meer dan 10 jaar op het internet circuleren. Maar lees misschien eens een samenvatting van wat de klinische studies hierover zeggen, eerder dan de loze intenet-beweringen http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/othercarcinogens/athome/antiperspirants-and-breast-cancer-risk

  4 likes
 • CrazyEddy schreef:

  Ik dacht al wat ruik ik toch…? Maar dat komt vast door alle mensen die hierin tuinen. Wat zullen die stinken zeg…

  2 likes
 • frans schreef:

  Zit die rotzooi nu ook in de chemtrails.?
  Alluminium, zink, barium, en alle afgeleiden.?
  Afgelopen maandag was het zeer heftig aan de hemel met sprayen.
  Om half elf zat de lucht al dicht!
  Het was vreselijk! Regenbuienvorming wordt voorkomen door het sprayen waardoor een groot deel van Europa uitdroogt. !
  Wat is het plan?

  5 likes
 • koekje schreef:

  Beeeetje oud nieuws, maar ook oud nieuws is soms zeer lezenswaardig. Dank!

  4 likes
 • Sunshine schreef:

  Jemig, dat is toch geen nieuws?
  10 jaar geleden was dit nieuws, nu is dat algemeen bekend.

  2 likes
 • Draconian schreef:

  Zo dan. Dit is wel hele oude wijsheid. Het ligt niet aan de giftige stoffen zoals die spookverhalen hier altijd. Het is heel simpel denken. Je lichaam zweet. Zweet zitten afvalstoffen in en deze moeten eruit via de klieren. Deo’s die heel goed werken door deze uitscheiding te blokkeren veroorzaken ophopingen in de klieren wat zich weer uit tot knobbels. Bacteriën doen de rest. Ik gebruik nooit deodorant. Gewoon je okselharen scheren en de stank is al de helft minder. Voor de rest schijt aan de rest als ze klagen over stank tijdens inspanning of wat dan ook. Tegenwoordig word je gek gemaakt dat je naar bloemetjes moet ruiken.

  Zelfde geld voor je schaamhaar. Ontharen is veel frisser.

  1 likes
 • x

  Check Also

  huisarts

  Huisarts schrijft manifest tegen 5G: ‘Kan enorme impact hebben’

  Huisarts Liesbeth Adriaansens roept artsen op een ...

  troonrede

  Troonrede: ‘Koning slaat op elk gebied de plank mis’

  Dinsdag sprak koning Willem-Alexander de troonrede uit. ...

  >