Mens en Dier

Man spreekt andere taal na beroerte

Help anderen door dit met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Toen een Engelsman wakker werd na een beroerte kwam hij tot de ontdekking dat hij alleen nog maar vloeiend Welsh kon spreken.

Hij nam een Welsh woordenboek ter hand om te kijken of hij de woorden goed uitsprak. De 81-jarige Alun Morgan moest daarna zijn moedertaal opnieuw leren spreken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Na de beroerte werd Morgan gediagnosticeerd met afasie, een taalstoornis die optreedt na beschadiging van het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het spreken en begrijpen van taal.

Hoewel mensen met de aandoening moeite kunnen hebben met spreken en lezen, worden verbindingen in andere gebieden in het brein juist versterkt.

Artsen denken dat Morgan zijn herinneringen aan de Engelse taal door de beroerte heeft onderdrukt terwijl zijn kennis van het Welsh naar voren kwam.

Morgan groeide op in Engeland, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergebracht bij zijn grootmoeder in Wales. Zowel zijn ouders als zijn oma spraken slecht Engels. 

De man kreeg de beroerte in 2010. Artsen in het ziekenhuis konden hem niet verstaan toen hij ontwaakte uit zijn coma. Ook zijn vrouw kreeg de schrik van haar leven. Na de beroerte kwamen de Engelse woorden met moeite weer terug. Inmiddels is Morgan het Welsh al bijna weer vergeten. De gepensioneerde RAF-piloot woont met zijn vrouw Yvonne in Somerset.

Bron: Telegraph.co.uk

Gerelateerd:

 

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
cc
cc
11 jaren geleden

Nou dit dan; in mijn dromen weleens gehad dat ik vloeiend een andere taal sprak en zo wakker werdt maar het niet meer na kon spreken hoewel in het in mijn droom wel begreep. Ik denk weleens dat het een taal van een vorig leven is geweest..?raar is het wel. oh en ook piano spelen vloeiend, nooit gitaar of fluit of zo,en ik rij geregeld op een motor in mijn dromen.Nou was ff of topic maar die andere taal was wel apart.

Vonzie
Vonzie
11 jaren geleden

[quote name=”cc”]Nou dit dan; in mijn dromen weleens gehad dat ik vloeiend een andere taal sprak en zo wakker werdt maar het niet meer na kon spreken hoewel in het in mijn droom wel begreep. Ik denk weleens dat het een taal van een vorig leven is geweest..?raar is het wel. oh en ook piano spelen vloeiend, nooit gitaar of fluit of zo,en ik rij geregeld op een motor in mijn dromen.Nou was ff of topic maar die andere taal was wel apart.[/quote]
Ik heb tot 2 keer toe gedroomd dat ik een ruimteshuttle bestuur…in dromen is alles mogelijk dus ook een vreemde taal spreken.

ro4bin
ro4bin
11 jaren geleden

Zo inderdaad ook eens gedroomd dat ik vloeiend Frans kon, of ineens supersnel gitaar kon spelen. En iedere week wel minstens 1 droom over dat ik kan vliegen/zweefvliegen. Doet me denken aan dat alle informatie al in je DNA zit, en misschien in je dromen makkelijker te bereiken is. Misschien dat een coma een lang genoege periode van slaap is om dergelijk effect te verkrijgen.

abtach
abtach
11 jaren geleden

[quote name=”ro4bin”]Zo inderdaad ook eens gedroomd dat ik vloeiend Frans kon, of ineens supersnel gitaar kon spelen. En iedere week wel minstens 1 droom over dat ik kan vliegen/zweefvliegen. Doet me denken aan dat alle informatie al in je DNA zit, en misschien in je dromen makkelijker te bereiken is. Misschien dat een coma een lang genoege periode van slaap is om dergelijk effect te verkrijgen.[/quote]

Doet idd sterk vermoeden dat we bepaalde dingen beheersen, maar er niet bij kunnen…

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x