Homepagina » Wetenschap » Tijdreizen: van antieke mythologie tot moderne wetenschap
Tijdreizen: van antieke mythologie tot moderne wetenschap

Tijdreizen: van antieke mythologie tot moderne wetenschap

In oude geschriften kunnen een aantal verwijzingen worden gevonden naar tijdreizen. In de Hindoemythologie staat het verhaal van koning Raivata Kakudmi, die op reis gaat om zijn schepper Brahma te ontmoeten. Eenmaal teruggekeerd op aarde zijn er 108 Yuga’s verstreken. Een Yuga zou gelijk staan aan 4 miljoen jaar. Brahma gaf als verklaring dat de tijd in elk bestaansrijk anders is.

In de Koran vinden we de soera De Spelonk, die vernoemd is naar de plaats waar enkele mannen zich ophielden, maar niet wisten hoelang ze weg waren geweest. Een groep christenen vluchtte in 250 na Christus in een grot. Het gezelschap viel in slaap en werd 309 jaar later weer wakker. Het lijkt op een verhaal dat ook binnen het christendom een plaats heeft gekregen, de Zevenslapers van Efeze. Zij zouden vele jaren hebben geslapen.

Dan is er nog de Japanse legende van Urashima Taro, een man die het onderwaterpaleis van de drakengod Ryujin zou hebben bezocht. Hij verbleef er drie dagen, maar toen hij weer boven water kwam waren er aan het aardoppervlak 300 jaren verstreken.

Philadelphia-experiment

Tijdens het bekende Philadelphia-experiment in 1943 zouden allerlei vreemde effecten zijn opgetreden zoals tijdreis-effecten en zelfs teleportatie van het schip. Het experiment werd gedaan om schepen met behulp van magnetische velden onzichtbaar te maken voor de radar.

Het schip zou van Philadelphia naar Norfolk zijn geteleporteerd en 10 seconden zijn teruggegaan in de tijd. Toen het schip weer tevoorschijn kwam zaten sommige bemanningsleden vast in het schip, terwijl andere last kregen van mentale stoornissen of helemaal waren verdwenen.

Schrijvers Charles Berlitz en William Moore schrijven in hun boek ‘The Philadelphia Experiment’ dat onder meer Albert Einstein en Nikola Tesla hun geheime medewerking zouden hebben verleend aan het experiment, bekend als Project Rainbow.

Ondanks de desastreuze gevolgen voor de bemanning van het schip ging men volgens sommige schrijvers in het diepste geheim verder met onderzoek naar deze onverwachte verschijnselen. Het project zou verder zijn gevoerd als het Montauk-project, waar in de jaren tachtig voor het eerst informatie over naar buiten kwam.

Iraanse tijdmachine

In 1960 beweerde wetenschapper Pellegrino Ernetti een apparaat te hebben ontwikkeld waarmee je in het verleden kon kijken. Volgens Ernetti laat alles een energetische afdruk achter die nooit kan worden uitgewist, wat doet denken aan de mystieke Akashakroniek. Hij ontwierp een machine die deze energie kon detecteren, versterken en omzetten in een beeld: een soort tv die je laat zien wat er in het verleden is gebeurd.

In 2005 vroeg Wasfi Alshdaifat een patent aan voor een machine die kon worden gebruikt om door de tijd te reizen. Professor natuurkunde Ronald Lawrence Mallett van de Universiteit van Connecticut doet onderzoek naar tijdreizen op basis van Einsteins relativiteitstheorie en is er absoluut van overtuigd dat het mogelijk is. Hij voorspelt dat we nog in deze eeuw door de tijd gaan reizen.

Vorig jaar beweerde een Iraanse wetenschapper een tijdmachine te hebben uitgevonden waarmee hij de toekomst kan voorspellen. Ali Razeghi heeft de ‘Aryayek Tijdreismachine’ geregistreerd bij het door de Iraanse staat geleide Centrum voor Strategische Uitvindingen.

De 27-jarige Razeghi vertelde persbureau Fars dat hij 10 jaar aan het project heeft gewerkt. De onderzoeker zei dat de machine algoritmes gebruikt om de toekomst van mensen te voorspellen. “Dit project is helemaal niet in strijd met onze religieuze waarden,” zei hij. “De Amerikanen proberen deze uitvinding ook te verwezenlijken door miljoenen dollars uit te geven, terwijl ik er al in geslaagd ben voor een fractie van dat bedrag.”

[Ancient Origins]


Vind je deze informatie waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. Héél simpel gezegd: als tijdreizen al mogelijk was (ver het verleden in bijv.) dan hadden we dat nu al geweten (tijdreizigers die even hallo komen zeggen ofzoiets).

  Lijkt me dus een beetje onzinnig om ‘t daarover te hebben.

  5 likes
  • Ook al bestaat tijd niet volgens sommigen… ik heb toch het idee dat we met zijn allen langzaam richting de toekomst bewegen.

   3 likes
  • Tijd is een denkbeeldig verzinsel van de mens, het bestaat gewoon niet.
   Stel je voor als het wel kon, bv ik reis 1 milliseconde terug in de tijd.
   Ben ik hier dan niet meer te zien en bevind ik me dan in een van miljarden miljarden andere realiteiten?
   Maar de ‘ik’ in deze realiteit zou dan ook net 1 milliseconde terugreizen voor ik er aankom 😮
   En elke gebeurtenis in de geschiedenis zou zich dan continu doorlopend blijven herhalen in deze andere realiteiten. En dit vind dan allemaal plaats op hetzelfde plekje, hier op aarde en over het hele universum.

   0 likes
 2. reizen in de tijd is niet mogelijk volgens mij omdat zoals velen hier stellen tijd niet bestaat, hoe kan je er dan in reizen??? dat is dan zoals varen zonder water of zo?

  en waarom zijn er dan nog geen tijdreizigers uit de toekomst hier aangekomen?
  en stel dat je terugreist naar voor je geboorte, dat is toch al helemaal onmogelijk??

  moest het kunnen, waren wel ineens al onze vragen opgelost

  5 likes
 3. Teleportatie is ook een vorm van tijdreizen.

  2 likes
  • Leg me dat eens uit. Van punt A naar B gaan in een fractie van een seconde, overal waar je wil. Zeer handig, zeer leuk. Ik heb er 3 fictieboeken over gelezen(Jumper, Reflex, Griffin’s Story(die laatste was de beste)) en de film Jumper. Anyway. Wat bedoel je hier met tijdreizen? Hoe verder we kijken in het heelal, hoe jonger alles word omdat licht van toen ons nog maar recent bereikt heeft. Dus kijk je in principe in het verleden. Maar als je teleporteert naar deze eerst gevormde planeten, dicht bij het punt van de oerknal, zijn ze gewoon zoals ze nu zijn, dus niet wat we zien met de telescopen. Of bedoel je iets anders?

   0 likes
 4. Dan kom je uit op de grootvaderstheorie:
  Stel ik reis terug naar de tijd waarin mijn grootvader een kind zou zijn en ik zou hem (peronyeluk) vermoorden, dan zou ik nooit bestaan, dus kan ik hem ook nooit vermoord hebben.

  Dat is 1 van de redenen waarom ik niet ‘geloof’ in tijdreizen

  1 likes
 5. De tijdswaarneming zoals wij die kennen bestaat alleen omdat wij die hebben bedacht, zodat we makkelijker met het leven op deze planeet om kunnen gaan. Tijd verloopt niet lineair (denk maar aan het feit dat de tijd sneller gaat als je je vermaakt). Daarbij is het verleden al gebeurt, dus dat bestaat niet meer, behalve in onze herinnering en in de restanten die er nog van terugvinden (dat is wat ik geloof, ik zeg uiteraard niet dat het een feit is, want ik heb de wijsheid net zo min in pacht als een ander). En naar de toekomst reizen is ook niet mogelijk, want niets staat nog helemaal vast. Het ligt aan de deuren die we in het heden openen of sluiten in welke toekomst we terecht komen.
  Maar dan nog; ALS tijdreizen al mogelijk zou zijn, zou je er niks aan hebben, je zou alleen een toeschouwer kunnen zijn.
  Want als je in het verleden iets zou veranderen, zou dat consequenties hebben voor het heden (zie bv de eerder genoemde grootvaderparadox).
  Zou je het heden veranderen omdat de toekomst die je gezien hebt je niet aanstaat (wie zou zo’n grote beslissing overigens voor de complete mensheid mogen maken? Dus ook nog ethische dilemma’s die, de mens kennende, ongetwijfeld tot ruzies en oorlogen gaan leiden), dan verander je dus ook de toekomst en heb je nooit naar die toekomst kunnen reizen, omdat die toekomst niet (meer) bestaat.
  Zou je in de toekomst iets veranderen, dan heeft dat gevolgen voor het heden, want het heden moet aangepast worden om de gewijzigde toekomst te kunnen bewerkstelligen.
  Teveel paradoxen en haken en ogen.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Bevindt de aarde zich al in een zwart gat? Deze wetenschapper zegt van wel

Bevindt de aarde zich al in een zwart gat? Deze wetenschapper zegt van wel

Volgens sommige wetenschappers bevindt ons hele universum zich ...

Ving Nikola Tesla buitenaardse signalen op? Ontdek hier wat hij ontdekte

Ving Nikola Tesla buitenaardse signalen op? Dit is wat hij ontdekte

In juli 1899 claimde Nikola Tesla tijdens ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.