Homepagina » Gezondheid » Geheim ingrediënt in hamburgers: houtpulp
Geheim ingrediënt in hamburgers: houtpulp

Geheim ingrediënt in hamburgers: houtpulp

In de Verenigde Staten voegen fastfoodrestaurants als Burger King en McDonald’s microkristallijn cellulose oftewel houtpulp toe aan hun menu’s. Deze stabilisator is te vinden onder verschillende namen waaronder cellulosepoeder, methylcellulose en cellulosegom.

De niet-absorbeerbare vezels worden stiekem op grote schaal toegevoegd aan fastfood. De stof kan worden gevonden in broodjes, kaas, sausjes, milkshakes, frietjes, uienringen, smoothies, vlees: kortom, vrijwel alles.

Omdat deze vulstof zo goedkoop is, zijn veel ketens minder kip in hun ‘kip’ en minder ijs in hun ‘ijs’ gaan gebruiken. McDonald’s voegt cellulose in de VS toe aan 14 voedselproducten. Burger King verkoopt 13 producten die cellulose bevatten.

Veel ingrediënten met cellulose, waaronder honingmosterd en barbecuesaus, worden in meerdere producten van een menu gevonden waardoor de vulstof lastig te vermijden is. Al deze ingrediënten bestaan uit niet-verteerbare houtpulp zonder enige voedingswaarde.

Er zijn studies waaruit blijkt dat microkristallijn cellulose een negatief effect kan hebben op cholesterol. Toch heeft de Amerikaanse voedselautoriteit FDA de stof goedgekeurd voor menselijke consumptie.

De onderzoeken naar de effecten van microkristallijn cellulose lopen nog. In de tussentijd worden er steeds meer vulstoffen geproduceerd op basis van houtpulp.

[Quartz]


Vind je dit interessant? Deel het dan met mensen die je kent op Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

25 reacties

 1. dan zal het ook hier wel in ons voedsel zitten !en ?? wat doen we hier aan !1 niets we blijven net als de rest van deze aardbol gewoon doorvreten wat deze FIRMA,S ons toedienen niets~dus wat schieten wij hiermee op met dit verhaal!! niets dus we zijn en blijven BLIND VOOR DIT SOORT DINGEN

  7 likes
  • Niemand dwingt je om fastfood te eten toch?

   18 likes
   • “Niemand dwingt je om fastfood te eten toch?”

    Dat kan door de overheid als een uitdaging worden opgevat en aangezien we in een corporatistisch wereld leven zou het best nog wel eens zover kunnen komen dat men verplicht wordt om zaken te eten die men helemaal niet wil.

    Overigens gaan we met bedrijven zoals Monsanto al die kant op dat we niet eens meer kunnen kiezen voor niet gemanipuleerd voedsel, het is een kwestie van tijd, geld, macht, invloed en wie de sterkste arm en de langste adem heeft en het vee ooit moet vreten wat de pot schaft.

    4 likes
   • Dan heb je geen marketing bestudeerd…

    1 likes
  • ik kom niet bij mc donalds of welke houtsnipper bakker dan ook, ik heb mc donalds nog nooit van binnen gezien en dat blijft zo,,en je mot niet roepen dat ,,WE,, gewoon door blijven vreten bij dit soort : food factories er zijn ook mensen die er dus niet komen,,,snap??!!

   15 likes
  • En dan vraagt men zich af hoe het toch ins hemelsnaam mogelijk is dat zoveel mensen maagproblemen hebben ; o.a. maagzuur ect. Onverteerbare troep zou daar misschien een oorzaak van kunnen zijn ????
   Ik vind het ONVERTEERBAAR dat wij dit MOETEN eten, want WIJ hebben daar geen enkele zeggenschap in gehad, of WIJ dit wel WILLEN.
   Hmmmm, de domme massa SLIKT ALLES. hahahaha wat een mega grap en de Big Farma’s wrijven ook in hun handen , weer zoveel potentiële klanten erbij HOERA ! Weer gelukt ! En iedereen zich maar afvragend; waar toch ook al die allergieën vandaan komen. IK zou het niet weten, maar blijf vooral geloven in de reclame’s en blijf ook vooral die producten kopen !! En zoveel mogelijk, dan wordt U snel ziek en kun u de medicijnen Maffia ook spekken. Dan doet U goed werk !!

   8 likes
   • “Ik vind het ONVERTEERBAAR dat wij dit MOETEN eten, want WIJ hebben daar geen enkele zeggenschap in gehad, of WIJ dit wel WILLEN.”

    Hoe kom je erbij dat we dit moeten eten? Er is nooit iemand bij me aan de deur geweest om mij met een pistool op m’n hooft naar de Mac Drek te dwingen hoor? Je kiest er toch echt zelf voor die troep onder je neus te douwen.

    2 likes
    • Als jonge teenager ben je met je groepje naar de Mac.
     Dat heet groepsinvloed ! Ben jij dan zo sterk dat je nooit hebt meegedaan met vrienden of een vrienden/schoolgroep ?
     En wat een onzin om te beweren dat het alleen in Fast Food zit.
     Wil je even kijken op het etiket van welke JAM dan ook, in welke supermarkt dan ook ? Daar staat het op vermeld. Snelle Jelle ! Ja, die ook.

     2 likes
     • Ik ben in ’87 of ’88 1 keer bij een Mac D geweest. Heb het nog niet half opgegeten en ben er verder nooit meer geweest. Burgerking ben ik nog nooit geweest. Fastfood is aan mij niet besteed. Ik eet geen rotzooi. Groepsinvloed heb ik gelukkig geen last van: ik doe niets waar ik geen zin in heb. Ben dan ook graag alleen.

      Verder is het het artikel dat zegt dat het in de VS aan fastfood word toegevoegd. Niemand zegt dat het nergens anders inzit.

      1 likes
  • Ach ja, hout is tenminste nog plantaardig 😉 , liever dat dan chemicaliën.

   1 likes
 2. Waarom gaat het altijd over dingen uit de VS en nooit es over wat er in het europees voedsel zit?

  12 likes
 3. Cellulose zit bijna overal in (o.a. in alle planten, groenten, fruit), maar dan wordt het “calorie arm” of “voedingsvezels” genoemd. Hier staat waar het vooral voor gebruikt wordt:

  http://foodreference.about.com/od/Food-Additives/a/What-Is-Cellulose.htm

  Er is niks geheims aan, McDonalds heeft het gewoon bij de ingrediënten staan:

  http://nutrition.mcdonalds.com/getnutrition/ingredientslist.pdf

  5 likes
  • Ja maar er is een verschil tussen natuurlijke cellulose en synthetische cellulose

   3 likes
   • Volgens mij praten ze in dit artikel over houtpulp… dus niet synthetisch

    2 likes
    • Ja inderdaad dat is zo.
     Alhoewel plantaardige cellulose overigens niet afgebroken kan worden, heeft het wel een functie. het zorgt voor een goede werking van de darm en een goed ontlasting.
     Houtpulp heeft echt geen functie in het lichaam.
     Cellulose uit planten, groenten en fruit is dus heel anders als het gaat om de verteerbaarheid dan dat van houtpulp.

     1 likes
 4. Als dit stiekem gebeurt dan zou dit strafbaar moeten worden gesteld.

  7 likes
  • Maar het gebeurd niet stiekem. Het wordt aangegeven. Alleen op zo een manier dat de meeste mensen het niet begrijpen. Ik vindt het persoonlijk niet zo erg. Ze hebben in ieder geval voor een biologisch product gekozen. Maar als je goed wil eten dan ga je niet naar Mc Donalds of Burger King.

   3 likes
 5. Ach…dit had Andre van Duin al eerder in de gaten met zijn Pizzalied.
  ”De onderkant is van karton, maar dat heeft toch niemand in de gaten!”
  https://www.youtube.com/watch?v=kTEEcxwBOMg

  9 likes
 6. Het kan niet anders dan onze overheid medeplichtig is aan deze zaken zij heeft namelijk de plicht toe te zien en te handhaven, al jaren wordt er geklaagd over onnodige toevoegingen zoals suiker in bijvoorbeeld verse producten zoals tomaten paprika’s. laat staan de giga consumptie van het gif suiker. Ook vetten worden onnodig toegevoegd, het toevoegen van kleurstoffen en lichaams vijandige chemicaliën heeft de voedselindustrie tot een kunst verheven ook worden volume verhogende toevoegingen in bijvoorbeeld vleesproducten ingebracht, dit ten koste van de nodige mineralen welke een mens denkt te nuttigen bij zo een kostbaar stukje voedsel.
  De Europese Unie is totaal geflopt met haar doelstellingen ondanks de vele jaren dat zij de scepter mogen zwaaien, voedsel genoeg dat klopt maar door onze criminele strapatsen heeft vermoedelijk 80% van de inwoners in de EU dagelijks een ernstig tekort aan de broodnodige nutriënten welke een lichaam in stand moeten houden, ziektes als kanker nemen inmiddels verontrustend toe, cijfers zijn inmiddels niet meer onder te brengen in mistige vakjes een ieder krijgt er nu mee te maken, de gevolgen met het onbeperkte spelen en het be-manipuleren van het menselijk gnoom begint zich nu te openbaren.
  Het menselijk geslacht wat na de jaren vijftig is geboren zal bij lange na niet de hoge ouderdom bereiken als nu heden onze opa’s en oma’s.

  Samenlevingen komen samenlevingen zullen gaan.

  9 likes
 7. De FDA krijgt gelukkig niet dik betaald door de fastfood magnaten om dit soort vergif “gekeurd” de markt op te slingeren. Gewoon blijven consumeren mensen. Slaap fijn verder allemaal.

  5 likes
 8. Men begrijpt toch wel dat een internationaal bedrijf het heel moeilijk heeft, hierdoor moet men wel veel geld vragen voor zo min mogelijk voeding.

  Anders heeft dit bedrijf last van de aandeelhouder, welk een zeer hoog rendement verwacht van de investering.

  Dat u van deze acties mogelijk ziek kan worden interesseert deze financiele sprinkhaan niet, deze sprinkhaan krijgt nog een bonus uit de investering die in pharma is gedaan.

  Zo’n “goedkoop” burgertje kan tot grote winsten leiden voor de financiele sprinkhaan.

  3 likes
 9. een goedkope vulstof en de consument betaald zich nog steeds scheel aan de kassa van de mac en dergelijke. Dat de wereld zo corupt, materialistisch is wisten we toch al…

  1 likes
 10. Met andere woorden: Er zit nog meer rotzooi in die rotzooi.

  1 likes
 11. Vroeger maakten ze terlenka van houtpulp…

  0 likes
 12. Heb eens een hotdog gegeten in bobbejaanland (pretpark in België), smaakte naar krantepapier en houtpulp

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Al 2 miljoen Nederlanders aan de statines, terwijl ze in de meeste gevallen niet helpen. Sterker nog: op deze manieren maken ze u ziek

Al 2 miljoen Nederlanders aan de statines, terwijl ze in de meeste gevallen niet helpen. Sterker nog: op deze manieren maken ze u ziek

Bijna twee miljoen Nederlanders slikken statines die ...

Het parlement is omgekocht door Big Pharma. Professor doet boekje open

Het parlement is omgekocht door Big Pharma. Professor doet boekje open

Het Amerikaanse Congres is omgekocht door Big ...